AES иска да строи у нас най-голямата слънчева централа в ЕС

Инвестицията за проекта за изчислява на около $400 млн.
28 юли 2010 12:54,
48
AES иска да строи у нас най-голямата слънчева централа в ЕС
Снимка: Булфото

Американската компания AES би искала да построи в България „това, което би било най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа с мощност 80 мегавата“.

Това каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, коментирайки възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

По думите на Уорлик, цитиран от БТА, AES са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение.

Посланикът е допълнил, че американската компания е в разговори с българското правителство от около 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на заявката за инвестиции.

През последните месеци у нас се разработиха нови правила за даване на разрешение за строителството на соларни и вятърни паркове, които да отговарят на европейските екологични изисквания и да се дава гаранция за сериозността на инвестицията поради прекалено големия брой предварителни заявки за строеж на такива съоръжения.

Наскоро дипломатът се застъпи за дейността у нас на друга американска компания - Сhevron, кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на терени за добив на алтернативното гориво. Тогава той изрази надежда скоро да бъде позволено разработването на находища на шистов газ у нас.

Още новини от секция „икономика и политика“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Съгласно действащото законодателство цените за изкупуване на произведената електрическа енергия са:- за системи по-големи от 5 kWp: 0.718 без ДДС за kWhНормативно определеният срок за изкупуване на цялото произведено количество електроенергия е 12 години
27
0
 
4
 
! Отговори
АААААААААААА преди 14 години
И тук като в статия за газа: Пълен сбръч за промосковитетните индивиди :-)
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
AES Solar currently has a global operating portfolio of 37 MW in France, Greece and Spain, а в България 80MW?!
25
1
 
5
 
! Отговори
до Р.Овч. преди 14 години
В Италия подписаха 8МW 31млн, а тук 80МW за 400млн.Ето ти я комисионната, или?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А субсидиите от България на година колко са?
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе хора до кога ще търпим вашингтонският специалист по всичко да обикаля страната и да брущолеви глупост след глупост.Щели да инвестират 400млн.Еврпоеъските *** искат до основи да унищожат нашата енергетика като им пулниме гупите да им плащаме висока цена за уж чистата енергия и да декапитализираме напите енергийни централи.Сметката е проста но не и за предателите на националните интереси.Закриха 1760мгж.изплатени и безопасни ядрени мощности и ще правят перки и солари.***!
22
0
 
4
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 14 години
Или казано на по-разбираем за хора като теб език, бих описал ситуацията така: Ако един собственик на хотел е заповядал да сервират баница на Асан за 5 пари, не е работа на келнера да разсъждава дали цената, която Асан плаща за баницата е подходяща...... и да отказва да му я носи.
21
2
 
5
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 14 години
Има едни умни глави, които са решили, че са доброто на планетата трябва да се стимулира въвеждането на производство на енергия от възобновяеми източници. За да стане това са опредлени цени, които да правят такива инвестиции изгодни. Нашето правителство в лицето на ДКВЕР е разрешило токът да се изкпува на цена 40 цента. Не е работа на НЕК или Е.Он да спъват инвеститорите, които са решили да строят такива централи
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според директивите на ЕС към 2020 година 20 процента от крайната енергийна консумация в ЕС трябва да бъде от възобновяеми мощности, като се определят и национални цели за всяка страна членка. За България посоченият процент е 16. За момента, обаче, делът на вкарваната в мрежата зелена енергия е много по-малък.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според законите на ЕС и без това сме длъжни да го правим, освен ако не искаме да сме в ЕС.
18
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
Значи НЕК са задължени по разни евродирективи да изкупуват ел.енергията от тия централи някаде около 30евроцента на киловат.8мегавата са 8000KW x 0,30euro=2400euro на час ще им е дохода при хубаво слънце.Само че познаите разликата между себестоиноста на тоя ток и ефтиния кой ще я плати? :)
17
0
 
8
 
! Отговори
Р.Овч. преди 14 години
Ние от такава централа полза нямаме. Няма комисионни! Ще строим АЕЦ Белене за да откраднем 4-5-6- милиарда...
16
1
 
6
 
! Отговори
edc преди 14 години
Ми хубаво, нека правят , ама да продават на пазарен принцип, цената на тока да е съобразена с конкурентната АЕЦ цена, нали това е идеята на диверсификацията на източниците- принципа на конкуренцията - каква е тая схема тогава, при гарантирани цени от държавата и от Булгаргаз, един вид ние инвестираме, ама ще купувате ток от нас на каквито цени кажем, егати и инвестицията...
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Строят централата и тока става 40 стотинки/киловат като нищо...
14
0
 
2
 
! Отговори
мишо преди 14 години
...И аз искам много работи...
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Предполагам Българина ще си помисли ,че едвали не и Американците като Братушките ще си докарат евтиния ток,Да Ама Не тоя ток ще го плащаме ние защото е ЕКО> и защото сме кифли безмозъчни и продажни.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А на колко ще се изкупва тази соларна енергия, това защо го пропускаш?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много по-добре е това, отколкото да унищожат долината на Арда с оная скапана каскада, както направи Доган с долината на Въча. Долината на Въча беше една слънчева долина с овощни градинки и дървени мостчета над реката... Няма я вече...
10
2
 
8
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 14 години
Не пишете без да знаете. Земята за този парк в по-голямата си част е промишлена. Военното летище край Силистра (което се ползваше само за товарни превози. От там излитаха самолетите със земеделска продукция за СССР), едно селскостопанско летище и една поляна на края на село Пчеларово, която и сега стои необработваема.... Похабяване на земя е силно казано. Е.Он и НЕК разкатаха майката на АЕS до степен да се обсъжда оттегляне от България....
9
3
 
6
 
! Отговори
пак от мен преди 14 години
И след като не успяха да си пробутат ГМО-то ,ще си докарат слънчевите панели.Аз съм за с двете ръце за тия технологии не ме разбирайте погрешно,но когато става дума за ползване за дом. употреба.Мястото им е на покривите на къщите,където не унищожават нищо и непречат на никой и дори носят печалба за обикновенния потребител.Една такава централа не само унищожава земята ,но и Произведеният ток се пуска на пазарна цена и така печелят само инвеститорите.