AES иска да строи у нас най-голямата слънчева централа в ЕС

Инвестицията за проекта за изчислява на около $400 млн.
28 юли 2010 12:54,
48
AES иска да строи у нас най-голямата слънчева централа в ЕС
Снимка: Булфото

Американската компания AES би искала да построи в България „това, което би било най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа с мощност 80 мегавата“.

Това каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, коментирайки възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

По думите на Уорлик, цитиран от БТА, AES са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение.

Посланикът е допълнил, че американската компания е в разговори с българското правителство от около 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на заявката за инвестиции.

През последните месеци у нас се разработиха нови правила за даване на разрешение за строителството на соларни и вятърни паркове, които да отговарят на европейските екологични изисквания и да се дава гаранция за сериозността на инвестицията поради прекалено големия брой предварителни заявки за строеж на такива съоръжения.

Наскоро дипломатът се застъпи за дейността у нас на друга американска компания - Сhevron, кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на терени за добив на алтернативното гориво. Тогава той изрази надежда скоро да бъде позволено разработването на находища на шистов газ у нас.

Още новини от секция „икономика и политика“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
мен преди 14 години
Предполагам заслугата е не на кой да е,а евтината плодородна Бг земя и ръка.Спряли са се на нас защото ще им излезе почти без пари.
7
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 14 години
За всеки интересуващ се от технологията за извличане на шистов газ да гледа филма GasLand. Там ще види "челен" американски опит. Има го в Замунда
6
3
 
4
 
! Отговори
хехе преди 14 години
То у бг с разговори не стаа, като раздадат 10%-15% от инвестицията, като начална инвестиция, току виж борисовата градина се превърнала в соларно поле. А за химикалите за газа, да ги сипят на някой от малките хотелчета на първа линия на морето, мое да пуснат и газ и петроул и интелуект.
5
1
 
28
 
! Отговори
Pfff преди 14 години
Всичко е супер ... ама казахте ли им за *** ?!
4
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 14 години
БРАВО за коментара ти! Ако те познавах, щях да те черпя една БЪЛГАРСКА бира!!
3
9
 
22
 
! Отговори
Егати преди 14 години
Най-голямата глупост - на най-големите будали. Я по добре една атомна централа, най-евтиния ток дава. Тези слънчевите да си ги строят при тях.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да я построят на мястото на Кремиковци и/или София.
1
7
 
32
 
! Отговори
Хм преди 14 години
И колко плодородна земя ще бъде унищожена за целта? Оки - да приемем, че може и да не е плодородна - нека строят, но ще купуваме тока от тая централа на пазарни цени (15-20 ст kW), а не по евро-еко-солар-и т.н. цени (90 ст киловат). Колкото за мераците на мириканския губернатор за Шеврон - ми не щеме гусин губернатор - шистовия газ се вади с химикали от скалите - тия химикали ги изсипвайте на моравата пред белия дом!!!