Предлага се държавата да стимулира покупката на първи дом

Програмата да се насочи към млади хора, предлагат строители
8 ное 2012 18:32, Миглена Иванова
35
Предлага се държавата да стимулира покупката на първи дом
Снимка: Investor.bg

Строителният бизнес поиска държавата да започне да изпълнява програма за стимулиране на купувачите на първи дом.

Арх. Пламен Мирянов от „Артекс инженеринг”, който беше сред участниците в конференцията за имоти BalRec, посочи, че стимулите трябва да бъдат насочени към младите и тези, които искат да имат собствен дом, но изпитват затруднения с покупката му.

Предприемачите предлагат да се възприеме политика, при която да се стимулира покупката на първо жилище – ново строителство, на стойност до 65 хил. евро без ДДС и с площ 75-80 кв. м.

По линия на една такава програма държавата би могла да намали ДДС за сделките с новопостроени жилища на 5% и да дотира лихвите по кредитите за покупката на жилище, които са изтеглили купувачите, както и да предоставя терени за строителство на бюджетни и социални жилища на преференциални цени, така че да се намали себестойността на строителството.

Арх. Мирянов посочи, че в момента 14 европейски държави успешно прилагат подобни стимулиращи програми. Той посочи, че предстои браншът да се организира и да се създаде работна група, която да работи в посока постигане на диалог с държавата за възприемането на стимулиращи политики.

Приемането и осъществяването на подобна програма не само ще стимулира строителния сектор и пазара на имоти, но може да върне и много млади хора в страната, които в момента не биха могли да си купят собствено жилище нито в България, нито в чужбина, допълни той.

Инж. Пламен Андреев от „Планекс” посочи, че намаляването на ДДС за сделките с жилища ново строителство на 5% ще доведе до понижение на цените на нискобюджетните жилища с 12-15%.

По думите му жилищната политика на българската държава не е ефективна и работеща. Според него има необходимост да се разработи условен модел за бъдещото развитие на жилищния пазар на базата на демографски проучвания.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че във връзка с приемането и изпълнението на стимулираща програма за покупка на първи дом трябва да се мисли и за законодателни механизми, които да не позволят опорочаване на инициативата и да доведат до серия от сделки с цел отклонения от данъчното облагане.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега остава и вносителите на автомобили да поискат държавата да спонсорира покупка на първа ес класа особено от млади хора за да се изтрепят по-бързо.
6
0
 
13
 
! Отговори
Гласуващ преди 11 години
Някой май се плаши от пазарните корекции и му се ще направо от държавата да цоца ...Да паднат цените наполовина пък ще се намери кой да купува. Не ги мислете младите.
5
0
 
15
 
! Отговори
Metalic преди 11 години
Ха ха ха скоро време ще ги разрушават тези нови апартаментчета.Като катакомби са.Из цяла София от блокчета 2-3 лампи светят.Кой направил пачката,направил при надуването на балона.Кв.м. струва не повече от 200 евро.Да ми лапат меркурия.Бизнесмен предприемач с осми клас 1300 евро квадрат сънува.Нема такива филми.Моля за земетресение,което да събори всичките кочини и да започнем от начало.Прецакаха цялата страна с тези кочини,неотговарящи на никакви норми! Но Господ си знае работа :)))
4
0
 
25
 
! Отговори
ъ преди 11 години
братлета, ей сега веднага почва държавата да ви дотира, за да имате по още няколко S класи в гаража и Q7-ци. Ами вие едва свързвате двата края! То бива наглост, ама вашето край няма! А вземете понамалете цените, повишете ефективността, ограничете си разходите, подобрете качеството и си гледайте работата!
3
0
 
24
 
! Отговори
4 преди 11 години
Готов апартамент във Франкфурт и Виена по-евтин от незавършен в София?!? Обяснете ми моля вашето ценообразуване, строителни предприемачи -- вкарвате некачествени материали за жълти стотинки и очаквате да продадете на хиляди евра метъра. Е как да стане? Да не говорим, че изобщо имате ли представа за доходите на хората в БГ и в Европа и за колко време се изплаща жилище в ЕС и БГ? Още има да фалирате, докато разберете...
2
0
 
13
 
! Отговори
Пеко Таков преди 11 години
Ми да Ясене, стана като с еврейчетата-банкерчета в САЩ. Досега беше гот, а сега започнаха да вият като трънски вуци накъм сръбска граница! Държавата да подпомагала младите - разбирай техния порфейл! Много се загрижили, а досега къде бяхте бе венец. търговци! Утре не започва от днес. Най-добре да фалират, а построените жилища за които искат и майка си и баща си, да ги вземем на реалната /а не дотира посредством нас за тях от държавата/ цена на вторичния пазар от ЧСИ-тата - на пазар като на пазар!
1
1
 
16
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Програмата да се насочи към млади хора........................от НЕбългарски произход ,като кредита ще им се опрощава вместо социални помощи .................а на родителите на БЪЛГАРЧЕТАТА няма да им се полагат както и до сега огромната сума от 35 лв