БСК: Формулата на изчисляване на МРЗ трябва да се промени

Преките чуждестранни инвестиции у нас намаляват с всяка година
21 окт 2024 17:00, Анисия Иванова
22
БСК: Формулата на изчисляване на МРЗ трябва да се промени
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите публикува промени в данъчните закони за обществено обсъждане. Една от тези промени касае данък върху добавена стойност, като се предвижда декларирането на дълготрайните материални активи и на материалните запаси на тримесечна база от всички бизнеси. Мотивацията на МФ зад това предложение е изваждането на България от „сивия списък“ за пране на пари. Но това предоставя нова административна тежест за компаниите у нас, принуждавайки ги да правят непрекъснати ревизии на материалните си бази, което би довело до счетоводни и инвентарни разходи, това коментира Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Проблемът идва с това, че промяната би била приложена върху всички бизнеси у нас, докато гостът обясни, че може да се наложи само върху секторите, които са засегнати най-тежко от сивия сектор. В публикуваният вариант липсва оценка на въздействието и се твърди, че няма да има разходи за бизнесите. Очаква се МФ да направи промени в тази насока, за да не се стига до допълнително отежняване на бизнес средата.

Предвижда се и отменянето на изискването за отпечатване на физически касов бон в някои сектори. Това е стъпка към софтуерната фискализация, която ще улесни много сфери на бизнеса у нас и координацията им с НАП.

Предложенията включват и промени в данъчното облекчение за предприятия в общини с висока безработица. Новостите включват промяна в максималния праг на помощта от 200 000 на 300 000 евро. Попдончев разкри, че тук няма големи промени, тъй като тази мярка е полезна за бизнесите и дава резултати. Той допълни, че целта е да се стимулират тези общини с висока безработица, но ролята на минималната работна заплата е ключова за бъдещето на тези мерки.

Формулата на изчисляване на МРЗ трябва да претърпи промяна, така че да се отчитат не само социалните, но и икономическите критерии. Бюджетът на страната няма проблем в приходната част, а пречките идват при разходите. Събеседникът смята, че ще трябва да се търси промяна в разходната част и социалните харчове.

Преките чуждестранни инвестиции у нас намаляват с всяка година, достигайки изключително ниски нива. Министерството на икономиката цели да изготви стратегия за привличането им, която ще е готова след 2 години. Това се случва, докато съседните страни на България работят усилено и изключително агресивно в привличането на инвестиции от чужбина.

„Стимули за нови инвестиции трябва да се предвиждат в икономиката, защото данните на НСИ от петък са доста тревожни. Направиха ревизия на 2023 г. и се оказа, че за първи път: търговията, транспорта, ресторантьорството и туризма са допринесли в брутната добавена стойност с 2,8 млрд. повече от индустрията (без строителството). Започват да излизат чуждестранни инвеститори от България, така че стимулите за инвестиции е нещо, върху което сериозно трябва да мислим. Не само за привличане на чуждестранни инвеститори, а включително и за инвестициите на българските предприятия.“

Законът за акцизите и данъчните складове ще бъде дописан, така че да се включат течностите за електронни цигари. Проблемът с тях е бил, че много от съставките са широко използвани в други индустрии, но сега законодателите предвиждат детайлно описване кога и в какви смеси – съставките ще бъдат облагани.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от ЕС
Българските читалища в чужбина сами се финансират
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Бизнесът по природа е антинароден и вреден за държавата. Той гони местното население и докарва чуждо население да му работи по-евтино. Не иска да плаща данъци, такса смет, иска от държавата пари, за да работи. Иска държавата да му плаща тока.Бизнесът е в състояние да промени националния състав на населението в дадена държава.Ако местното население не го спира да прави антинародни действия, той никога няма да спре.За бизнеса е важен само личния интерес.
21
0
 
1
 
! Отговори
Шарлатанин преди 3 часа
Момчета, променяйте каквито искате формули, но помнете най простия икономически принцип - принципа за търсенето и предлагането, и че трудът е стока.
20
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 часа
Така и така купуваме от ЕС и САЩ, нека да е като в Германия например: задължителна минимална часова ставка и да е изравнена с германската. Бяхме вързани за марката защо не и за минималната часова ставка. В Германия никой не роптае и умува, само изпълнява.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
БСК ВИНАГИ ПРЕДЛАГА НАЙ-ГНИЛОТО ОТ КАПИТАЛИЗМА!ИСКАТ НЕРАВЕНСТВОТО ДА Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА! ДА НЯМА ПЕНСИИ, ДА ИЗРИНАТ С ФАДРОМИТЕ СТАРИТЕ ХОРА, ДА ИМ РАБОТЯТ МЛАДИТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ! ТОВА Е ГНИЛА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТЪРТЕИ И НЕГОДНИЦИ!ДА НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПЕНСИИТЕ!!!!!!! ТОВА Е КОЩУНСТВО! Е КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ! СЪДИИТЕ ЩЕ СИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ С 2000 ЛВ. МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ СЪЩО, А ДВА МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ДА УМИРАТ! ТЕЗИ ПЪТИЩА, ТЕЗИ СГРАДИ, ТЕЗИ УЧИЛЩА ОТ КОГО СА СТРОЕНИ, БЕ НАГЛЕЦИ????????????ИЛИ, МОГЪЛ СИ, ДАЛ СИ!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 17В бг всички демократи бяха агенти на ДС. Тук таме некой партиен секретар взел некво куфарче.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
БСК е организация на новоизлюпените след 1989 година демократи-мафиоти. Те са свикнали да богатеят с рекет, с измами, от държавни порчъки чрез корупция и т.н. все престъпни начини присъщи на демократите. Те искат само да вземат, а не се сещат, че трябва и да дават
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А какво е БСК? Да не е неква организация на бивши комунистически гепачи които цял живот са свикнали да вземат държавата да им плаща а те да държат заплатите като по времето на ранният бай Тошо. Е нема,свърши тая.Всички искат като вас само да вземат ама тряя и да се дава.
15
5
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 часа
Против съм да се вдига минималната. заплата! Не може Айшето подпирайки се на метлата и пушейки цигара след цигара да получава толкова колкото аз с 44 години стаж пенсия!
14
2
 
0
 
! Отговори
Такси преди 4 часа
Вкарайте 21-ви век в България. Вкарайте таксита без водачи.
13
1
 
6
 
! Отговори
Велин преди 5 часа
В България мафията си има държава и винаги пречи на бизнеса, с изключения на нейните хора. При ниска МРЗ, ниско заплащане на работещите качествените българи избягаха в чужбина и за това няма чужди инвеститори. Просто няма добри работници.Идете вижте в Мездра какви работници докарват автобусите от селата.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Може би е доста важно да се спрат тези непрекъснати промени в законите, което е една от причините чуждите инвеститори да бягат от България, както и българските инвеститори.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, ФАЛИРАЙ ИМА ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Такава формула като в България срещнах в две други държави от ЕС, но там беше 60% от средната за миналия период, в опит да се получи 50% от средната за един и същи период с минималната.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Наистина трябва промяна във формулата за МРЗ така че да се изпълни директивата на ЕК, МРЗ да е не по-ниска от средната заплата. Сега през 2024 МРЗ се очертава да е 37-38% от средната, както и за 2025 година. Преди да въведат формулата,МРЗ беше 40-44% от средната. За 2024 минималната е 933 лева, а средната през второто тримесечие е 2296 лева, т.е. 40,6% от нея, но до края на годината средната ще се повиши още доста.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
При ниска МРЗ в България, както досега, българите бягат от България и бизнеса остава без работници и чуждите инвеститори бягат от България, което го виждаме от години. При по-висока МРЗ в България, тя си остава най-ниската в ЕС и не е пречка за чуждите инвестиции. В Румъния МРЗ е много повече от МРЗ в България.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Да работим без пари че да привличаме чужди инвестиции. При по-висока МРЗ в Румъния отиват там инвеститорите, май не е точно заради заплатите. България има да наваксва в заплащането не само минималното. Иначе няма да останат млади хора. Или тези са готови да докарат хора от третия свят само за да богатеят.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Българският бизнес гони чуждите инвестиции. Не иска чужда конкуренция.
5
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 часа
С тази "формула" след 2 години 95% ще са на минимална заплата :)))))))))))))))))))))))
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
България няма нужда от външни инвестиции. Тук имаме достатъчно пари, банките са пълни пари и на практика който не поискал кредит само той не е получил. Имаме си достатъчно вътрешни ресурси и много умни млади хора които ако бъдат оставени да работят на спокойствие без да им пречи държавата и мафията могат да направят чудеса. Трябва да се направят някой много важни реформи да се изчисти системата от паразитните държавни структури и да се запушат течовете от бюджета.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Нови инвестиции, с ПП,ДБ във властта, точно никога!!