Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BOIKO, SHTO NE SI PRIBERESH MINISTURCHETO. VCHERA SE POKENDZA OT STRAH, A DNES V STUDIOTO SE USMIHVASHE PODIGRAVATELNO. INTERESNO MI E SLED IZBORITE DE SHTE SEZAMISHI TOZI CHERVEI, SHTE SMEE LI DA IZLEZE PO ULICITE? MNOGO MI I EINTERESNO KATO GO VIDIAT BABITE I DIADOVCITE NA KOITO SE PPODIGRA DNES!!
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква зелена енергия била виновна, какви ТЕЦ Марица изток???Нали трябваше да гласуваме против АЕЦ Белене щото зелената вече била евтина, пък и ТЕЦ Марица изток ни бил достатъчен
96
1
 
5
 
! Отговори
ах преди 11 години
ниска е цената хората имат много пари кво се правят САМО ГЕРБ дано ги изберите пак за да може да ви ,,,,,,,, още повече наи глупави те вишисти се развъждат в България там е проблема безполезно образование всеки може да има диплома мениджър по нещо си
95
3
 
10
 
! Отговори
Гражданин на Бг преди 11 години
Не съм от БСП, но БСП = на по-евтин ток, въобще на по-добър живот. Незнам крали ли са или не ,но при тях се живееше. И заплатите почнаха тогава да скачат над 1300 лева.От как дойде тази гладна крадлива пасмина на греб вървим назад и назад. Ужасна партия ,направо ни съсипа.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както винаги българина мисли със *** си, ало, не ви е скъп тока, а са ви малки доходите и пенсиите, ама ще е така докато не се осъзнаете и да протестирате там където трябва и когато трябва! 23 години си натискахте парцалите и чакахте да ви поднесат всичко на готово без да издадете и звук на недоволство. Кого ли не избирахте на власт без и за секунда да се замислите че не е важно кой управлява, а как му се търси отговорност за това което е сторил!
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виновниците са в парламента. Какъвто и договор и както или от когото и да е подписан, парламента е органа, които определя законите и правилата в държавата.Само с няколко поправки в закона могат съвсем законно и без никакви нарушения да вкарат нещата в ред, но НЕ искат да го направят, това ни е проблема от 23г. насам, не са ни виновни чуждите- крадат ни защото им се позволява, виновни са си нашите, че не ни защитават.След като не ни защитават - вън от къщичката! Нов парламент с напълно нови хора
92
0
 
8
 
! Отговори
ф.с.в преди 11 години
АКО ИМА НЯКОЙ ОТ КОЗЛОДУЙ МОЛЯ ДА КАЖЕ КАКВА Е ТАКСАТА МУ ЗА ПРЕНОС ПО ПОСЛЕДНА ФАКТУРА
91
0
 
6
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Проблемът не е в цената на тока,а в невъзможността населението да я плаща.Голяма част от нацията,не ползва бензин и дизел,Друга голяма част не произвежда нищо полиция,армия,администрация и ***.Тези дето произвеждат а те не са много,трябва да работят за 300лв месечно.Как да платят на всички дето не произвеждат 600лв месечно.Дянков живее на друга територия.На изборите ще е време разделно и *** ще гласуват за Гн Сидеров за учуда на всички т.н. политици.Даже догановите искат 1000 лв мес.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пичове, моите родители са на пенсионна възраст и все още работят.И аз какво да направя, че на въпросния протест имаше само ЧИЧКОВЦИ!!Я да видим къде сте били, докато са се извършвали въпросните сделки, от които сега сте потърпевши?А?А?А?Защото аз знам къде бях, когато искахме да отрежем главата на Тройната Ламя и полицията се опита да ни помете на Цариградско, защото имаше "провокации"....!
89
0
 
6
 
! Отговори
jiji преди 11 години
Стига сте се оправдавали с това и онова, с този и оня.Като сте се хванали на хорото го играйте .Като неможете се откажете. Щ е ми обясняваш ти врели и некипели. Нашето семейство го нямаше 10 дни по празниците, а тока е двойно.Това с какво ще ми го обясниш бе пишлиме.Правите хората на глупави. Енергото подават ниска напрежение и по този начин се отчита повече електроенергия.С рам и позор за това правителство.Че хората са без работа и с мизерни доходи , а вие умишлено ги натоварвате.
88
0
 
9
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Бесило за псевдо социалистите! станишев,овчаров, р. петков, гоце и всички долни крадци!
87
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак се връщаме до "предните са виновни" , а какво направихте за 4 години?????????????????Нищо!Просто узаконихте рекета на ЕРП-тата!Честито на всички българи , гласували за упавляващите!
86
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
СПОРЕД МЕН В КОЗЛОДУЙ ПЛАщАТ НАЙ МНОГО ЗА ПРЕНОС НА ТОК ЗАщОТО ТАМ ИМ НОСЯТ ТОКА В КОФИ -НАПРАВО РЪчНО ХАХАХАХАХАХАХА
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PO NEPROVERENI DANNI 6ULEVA NAPUSNA POSTA SI S OTKRADNATI........EDIN MILQRD LEVA!!!
84
0
 
12
 
! Отговори
Обещано-продължение преди 11 години
А БЕ ГоЛЕМО НОСЕНЕ ПАДА,тия ни мислят за пълни балъци,нито мрежата са изградили ЧЕЗ,нито тока ни доставят,нито го разпределят,защото ВСИЧКАТА ПРЕНОСНА МРЕЖА Е ИЗГРАДЕНА ОТ НАС.Тъй че ще стачкуваме до дупка докато изЧЕЗнат ЕРП-тата и 7 добавки.ОБЕЩАНО!!!
83
0
 
19
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Правителството е предложило надписаната сметка за ток да се плати разсрочено :),колко великодушно, страхотни хора :). Но бизнесът си е бизнес, те предлагат разсрочено а ние имаме по добра идея, оферта е 10 години хората в България да спрем да плащаме ток, за да изравним сметките :).
82
0
 
7
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
*** е и на всичкото отгоре и по външност му личи! А колко плащат в Козлодуй? Ако има някой от там, моля нека сподели колко му е преноса или някой по-близо до този град. Моля, ще бъде интересно да сравним тази работа с кабелите и трасетата...
81
0
 
11
 
! Отговори
bvb преди 11 години
Проблемът е че Семерджиев докато беше шеф на ДКЕВР не е пропуснал да одобри всяко увеличение на тока а възоснова на какво и как само той си знае. Това е човекът който за времето в което беше там не си мръдна пръста да защити интересите на потребителите а в това число и на държавата. Да се провери възоснова на какво се случиха тези увеличения в десетки пъти през последните години а от там да се проверят всички договори сключени с енергоразпредлителните дружества.Да се предоговорят всички договори
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното мястоИ защо се заплаща за всеки киловат,да не би след всеки киловат да ми спират достъпа и за следващия да го пускат? Тази такса,ако въобще я има, трябва да бъде твърда сума и да не зависи от потребената енергия.Разходите за достъп са направени еднократно, а не се правят всеки миг,когато се потребява енергия. ***! Начело с министърчето!
79
0
 
17
 
! Отговори
попа преди 11 години
Ей, нали вие ги избирахте тия от Герб да ви управляват - или не гласувахте, а оставихте *** с купените гласове да ги изберат, е тогава защо сега ревете? Какво очаквахте, Бойко Борисов да направи тука Лас Вегас? Пожарникаря и тези около него? Вие с кой акъл гласувахте за тях, че не ми е ясно? Еми ето ви плодовете от собствените ви грешки, вие какво си мислите, живота не е игра че да се измъкваш безнаказано. Затова на лято умната!