Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
daite ideq kude da se sreshtna s toz plachliv minister, samo da mu kaga 2-3 pravi.....dumi!!Drisuk, golem drisuk!!!
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, Добрев... ти служител на ЧЕЗ и ЕОН ли си или си министър на българите?
76
0
 
18
 
! Отговори
куклен критик преди 11 години
1- министърчето твърди че месечния отчет се прави обикновено през 25-28 дни,дали е учил колко са средно дните в месец, или ни пускат гратис по някой ден2-при увеличение на енергията както твърди от лятото с 13.1%, защо не ни въстановява ДДС,с него става 15.7%3- при пренос и дължина на проводниците защо таксите не са различни за Козлодуй и София
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е да усетят народната любов!748
74
0
 
19
 
! Отговори
чичко преди 11 години
Как може да сме толкова проста нация ? Естествено че не всички протестират, на площада излизат хората които мизерстват, тия които се нагушиха и могат да си плащат сметките си стоят на топличко и въобще не им пука. Каква демокрация, на тоя народ му трябва НОВА ДЕМОКРАЦИЯ без присъствието на настоящия така наречен вечен политически "елит". На тях им е необходимо да бъдат на друго топло място. Мародери КОМИСИОНЕРИ.
73
0
 
25
 
! Отговори
Обещано преди 11 години
ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА ДО ПЪЛНАТА ПОБЕДА!!!Слушах сутринта обясненията на Добрев за 7добавки към реалния потребен ток,от които цената на тока скача с цели 65%,сиреч 162лв. упетребен ток с тези 7 добавки плащаш 410лв. на ЧЕЗ.И там има 3 фрапиращи добавки ВСЕКИ ПОТРЕБИТЕЛ ГИ ПЛАЩА ОТДЕЛНО 1пренос пренасят с кофа тока от Козлодуй до София.2после с друга кофа го разпределят за Люлин,3 с последната кофа ти го доставят до блок 632 на 7етж,та един вит ни носят ток с кофа на ВСЕКИ ПООТДЕЛНО СПОРЕД НУЖДИТЕ НИ,А БЕ ГоЛЕМО НОСЕНЕ ПАДА,тия ни мислят за пълни балъци,нито мрежата са изградили ЧЕЗ,нито тока ни
72
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не знам тая чиф*тска гад ШУЛЕВА как не влезна в затвора за всичките си ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.Защото сделките, които подписа, включително подаряването на Киноцентъра на Варод, са ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЗА ЗАТВОР!Тая гад мина покрай капките като чехълче и после я забравихме!Къде е сега ГОСПОЖАТА?
71
0
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
Какво ти говори - че са отчаяни, че дядовците и бабите ще ни правят революцията (не че в нашата история нямаме баби и дядовци герои). Какво да ти говори дечко, ами аз имам една съседка баба със 145 лв. пенсия, болна, не може да ходи, няма роднини, не е излизала от тях с години, добре че и съседите ни са хора, че помагаме с каквото можем. Кое точно не разбираш!? Да ти стане ясно жената няма топла вода, няма бойлер, живее в една стая, тя как да си плати този ток?
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това разбиване на сметката на много редове е пълна олигофрения!Единствената цел е да се покаже на света , колко ниска цена на електроенергията имаме!Останалите разходи за пренос , зелена , присъединяване и т.н. не се обявяват!Всичко е шменти капели , както казва един политик , ако може да се нарече такъв!
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това не мога да си обясня: Токът от АЕЦ е евтин. Много хора не плащали. А дружеството EVN с 77 млн. лв. печалба. За какво плачат само на регулатора за нови овишения? А в същото време НЕК-а издиша и е почти на загуба. (Работя като подизпълнител на НЕК-а и съм потърпевш)
68
0
 
17
 
! Отговори
лили преди 11 години
Я по-добре ни обясни как от нищото се става министър. При това- който не разбира нищо!
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.Този е кръгъл ***!
66
2
 
5
 
! Отговори
Анон преди 11 години
"На тея протести имаше преди всичко чичковци и дядовци, което ми говори само едно!!!"Че младите сме пред компютрите и не ни интересува, какво става в държавата ни ?
65
1
 
17
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Навремето Костов падна,защото имаше цялата власт,а не направи нищо!!!Бойко,ти вървиш по неговия път!Имаш цялата власт,а не правиш нищо и ни мислиш за ***!Ще заприличаш на привидението Костов-нали помниш как натровено гледаше като загуби изборите през 2001?!?
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев изглеждаше жалко. Прикриваше неумело общите далавери на ЕРП, управленската и индустриалната (и не само) мафия. Не може добавките да надхвърлят консумацията. Откровен рекет с ЕСТЕСТВЕНИЯмонопол. Няма такова нещо в пазарната икономика. Не го ли знаят от безбройните проучвателни разходки из Запада? А и прикрива страшни истини като престъпната промяна на силата на тока. И особено продажбата на електрото на чужденците. Което си е национално предателство. За кеш.
63
2
 
5
 
! Отговори
BRAVO NA PLOVDIV преди 11 години
TUK IMA EDIN GLUPAK KOITO NAI-VEROIATNO E PLATEN OT GERB.BSP BILI ZAD PROTESTA?!? IMALO SAMO STARCI! DOVOD, RAZBIRATE LI?!? AMI TE SA NAI-ZASEGNATI ZASHTOTO PENSIITE SA IM MALKI I EDVAM IZDURJAT. A SLED UDARA NA ERP-TATA SA NA UMIRANE. GLUPAKO, NIAMA PARTIINOST ZA BUNTA, IMA NARODEN GNIAV KOITO RASTE. I UPRAVNIKA, NASHIA KRALI MARKO B.BORISOV-BUDA DA ZNAE, CHE BUNTA SHTE RASTE,TOI NI ZALUGBA 4 GODINI I KAKUV E REZULTATA?BEDNOST I OTCHAIANIE!! BRAVO NA PROTESTIRASHTITE,PULNA PODKREPA OT MEN.
62
2
 
9
 
! Отговори
свинско със зеле преди 11 години
Според статистиката 2 процента от българите ядат свинско, и 98 процента ядат постно зеле. Следователно, 100 процента от българите ядат свинско със зеле!
61
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
АХА РАЗБРАХ -ЗНАЧИ КОЙТО ЖИВЕЕ НАЙ БЛИЗКО ДО КОЗЛОДУЙ (***) щЕ ПЛАщА НАЙ НИСКО )) А ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР ПО ДАЛЕчЕ ОТ АЕЦ щЕ ГО СМЯТАТЕ ПО ЛЕВчЕ --КИЛОМЕТЪР/ЛЕВ.....БРАВО БРАВО !!!!
60
1
 
14
 
! Отговори
do 73 преди 11 години
Тези "чичковци и дядковци" са твоите родители,докарани до просешка тояга.
59
2
 
18
 
! Отговори
Пиночет преди 11 години
МЕТЕЖ!!!! ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗДЪРЖА!!!!!