Нова криза чука на вратата, предрича Дянков

Ексфинансовият министър с унищожителна оценка за кризисния мениджмънт на ЕС
Обновена: 1 юли 2014 16:45 | 1 юли 2014 11:45, Бойчо Попов
194
Нова криза чука на вратата, предрича Дянков
Според Дянков Европа е вземала бавни решения за потушаване на кризата. Източник: Reuters

Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок прираст на населението. Но в момента населението на Китай се свива“, заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung.

Ако кризата се завърне и в Европа, то според Дянков Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. „Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги“, пояснява Дянков пред местния вестник Kurier.

Същевременно финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. „Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата“, казва той.

„Финансовите кризи не са нещо ново, техническите аспекти лесно можеше да бъдат изчислени, но загубихме три години, защото трябваше да се изчакат изборите във Франция, Финландия и още някъде“. 

Всичко това е оскъпило спасителните решения. „При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела“, казва Дянков.

По думите му Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не е поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. „Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."

Дянков очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен президент. „Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения“, пояснява финансистът. И очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. „Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите“, казва още Дянков. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: Симеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
28
 
31
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Чудесно Дянков, така те искам! Стой по далеч от София и обяснявай за кризата на империализма...
110
31
 
28
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Млък бе, изчадие ГРОБарско!А вие от "ДНЕС" - престанете да ни занимавате с тия мафиоти.Които за четири години "управление" освен че напълниха гушките, своите и на приятелчетата си, нищо друго не свършиха.Пардон, вождът и учителят им редовно си играеше футболче на малки вратички в работно време.А ние им плащахме ли, плащахме тлъстите заплати.На тях и на гавазите, които непрекъснато ги охраняваха.Охраняват и до днес.
109
27
 
31
 
! Отговори
0 преди 10 години
С Борисов пак на власт кризата ни е сигурна,в това не се съмняваме.Само за Борисов и Герб няма да има криза.Ще му плащаме самолетите,охраната/че този Сретен може да се появи/,хеликоптерите и пътуванията му за рязане на ленти/той без това на бюро не може да стои,задните му части не издържат,пък мозъка му не може да работи/Не гледахте ли какво ставаше в НС като шило,гледа тъпо,става и сяда и хоп навънка при журналистите да плюе Станишев.
108
22
 
17
 
! Отговори
1 преди 10 години
Това недоразумение много помогна на кризата не само да чукаь а и да влезе.
107
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ЗНАМ КВО *** ,АМА НАРОДА ТЕ ЧАКА СЪС ЗАРЕДЕНИ ПУШКИ,ЛАЗИ,ЛАЗИ ОЩЕ ПО НЕРВИТЕ НА ХОРАТА
106
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, благодаря! Лек ден и ако може не се връщайте в бг!
105
22
 
23
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 10 години
Дянков е световна личност като финансист но тук в България бе поставен като дъб да расте в саксия....
104
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БОРИСОФ ЩО ГО ТЪРПИМ ОЩЕ ,ЩО ТЪРПИМ ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕН ТОВА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.ИСКАМИ СЕ ДА ВИДЯ ЕДНА ЯДРЕНА ГЪБА НАД СОФИЯ ЗА ДА МОГАТ И ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ВИДЯТ 1000 ЛЕВА ЗАПЛАТА.ОТКРАДНАХТЕ МИ 25 ГОДИНИ ОТ МЛАДОСТА АДСКИ ИЗЧАДИЯ В КОСТЮМИ ГАДОВЕ ФАШИСТИ .ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ КОНТРОЛИРАТ ВСИЧКО МЕДИИ,ПАРЛАМЕНТ ,РАБОТОДАТЕЛИ ,БАНКИ ВСИЧКО СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ТЯХ.
103
3
 
17
 
! Отговори
коко преди 10 години
Дянков явно сега се "докарва" на Юнкер, ако може в Европейската банка да се настани...вероятно , макар и висока заплата в Русия, по-друга си е да направи и "европейска " кариера. Иска да го забележат, видите ли , човекът с идеи! Абе, самопредлага се направо за лидер на Европа!
102
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти само смей да си подадеш носа тука, изедник мръсен, така ще те чукнем, че ще ни помниш!!! Точно ти нямаш право на глас, нещастнико!!
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
елаа бе елаа бе пиле от кога те чакам да ти теглия една п--- реч омайна сладка
100
2
 
2
 
! Отговори
TIMOFEI преди 10 години
До Антиком ми наи добре си заври главата в *** сам!
99
16
 
11
 
! Отговори
Кокоска преди 10 години
Абе вие луди ли сте да плачете за комунизма? А че нямаше нищо, ама съвсем нищо и то скъпо-колко струваше един зле работещ телевизор, за който се редяхме по опашки по нощите в ЦУМ, ами месо имаше само в София. Айде стига хленч, че май никой няма реални спомени оттогава.
98
16
 
4
 
! Отговори
Хахахахах преди 10 години
Другари желязо-бетоници,при вашия комунизъм само полулудите влизаха в бкп, но след това ставаха началници,директори...,въпреки простащината,с която бяха пропити.Че и даваха ,,съвети'' на талантливите българи.Ставаха я ,,партиен секретар'',я някакъв началник отдел,все такива работи,където НЕ СЕ РАБОТИ.Ако отиваха там,където сега работят БЪЛГАРИТЕ, В САЩ,Западна Европа,Япония,да са умрели от глад и мързел ...А там с пенсиите отиват на круиз...Бе,кво да говорим,руски миризливи ботуши,бетонна работа
97
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков е супер! Медийния му имидж тук си е активна разработка на КГБ.Представям си Чобанката ако беше фин мин по време на кризата сега нямаше да има България сигурно. Не забравяйте: той подбра Лукойл да плаща данъци. Той започна да бие БДЖ през ръцете да не харчат като попски деца. Той озапти самозабравилите се крадци в болниците. Той свърза касовите апарати онлайн с НАП. Има още много.
96
24
 
9
 
! Отговори
Антиком преди 10 години
Комунисти, вижте сега, знам, че ви е яд, че се махате, че не ви бива за нищо, но колко парички взимате на коментар, че ми е интересно? Толкова сте прости, че чак сте жалки. Ще гласувам за ГЕРБ, защото искам да страдате и да агонизирате!
95
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко се заврел в Америка а тоя хубавец се завре в Русия а честито българино като си глупав
94
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всенародия любимец Симеон Дянков дакара бедния българин от 24 годишния криминален преход до просешка тояга нека да дойде в България да види как ще играе дряновицата този път
93
0
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 10 години
Така е,но все още има и почтени.А търговци ги направи държавата.Питай политиците за това.
92
16
 
10
 
! Отговори
Ех,97 преди 10 години
Като не ти харесва сега имаш и друг избор-терминалите.2000000 българи избраха този път,някои си купиха къщи,родиха им се деца и се научиха да работят като европейци.А комунистите за напускане на страната разстрелваха по границите,че и войниците получаваха 10 дни отпуск за това.Пишеш колко е била една боза,това ли ти е нивото на живот?

Спонсорирани публикации