Нова криза чука на вратата, предрича Дянков

Ексфинансовият министър с унищожителна оценка за кризисния мениджмънт на ЕС
Обновена: 1 юли 2014 16:45 | 1 юли 2014 11:45, Бойчо Попов
194
Нова криза чука на вратата, предрича Дянков
Според Дянков Европа е вземала бавни решения за потушаване на кризата. Източник: Reuters

Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок прираст на населението. Но в момента населението на Китай се свива“, заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung.

Ако кризата се завърне и в Европа, то според Дянков Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. „Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги“, пояснява Дянков пред местния вестник Kurier.

Същевременно финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. „Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата“, казва той.

„Финансовите кризи не са нещо ново, техническите аспекти лесно можеше да бъдат изчислени, но загубихме три години, защото трябваше да се изчакат изборите във Франция, Финландия и още някъде“. 

Всичко това е оскъпило спасителните решения. „При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела“, казва Дянков.

По думите му Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не е поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. „Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."

Дянков очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен президент. „Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения“, пояснява финансистът. И очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. „Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите“, казва още Дянков. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: Симеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИВАН-------------Въпроса Иване е - как идват на власт.И отговорът е - законно - хората ги избират.Не е луд ония дето яде от баницата, а този който му разрешава!!!
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пък сега от де се появи?!
69
4
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
който и да дойде на власт заплатите никога няма да се оправят 1-защото в България няма реално производство а само услуги 2-ЕВРОПА има нужда от евтина работна ръка.3-НАРОДА ,КОЛКОТО И ДА Е ЗЛЕ МЪЛЧИ КАТО РИБАНИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ .ТОВА Е ЕДИН ОМАГЬОСАН КРЪГ ,КОЙТО НЯМА КРАЙ ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН Е ГРАЖДАНСКА ВОЙНА НО ПОСЛЕ ПАК ,ЩЕ СИ ДОЙДАТ СЪЩИТЕ НА ВЛАСТ И ХОРАТА ЩЕ ГНИЯТ В ЗЕМЯТА ЗА НЯМА НИЩО
68
9
 
18
 
! Отговори
до Генади преди 10 години
И какво направи любимият ти министър с 1.5 милиарда лева, които дръпна от Здравна каса?
67
0
 
7
 
! Отговори
do 77 преди 10 години
Вие, турко-комунистите, сте пътници вече. ПО-голяма криза от вашето няма. кой идва , не е ваша работа- не сте вие със сигурност
66
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ни пробутвате тоя ***? Гушна службица във ВТБ и сега изкара ейййй такъв език да ближе обувките на руските си господари.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 66.Не знам дали комунистите са прости хора,но на 10.11.1989 г.американският посланик каза на антикомунистите-вие сте фашисти и неуки хора с комплекси.За нас опозиция са Луканов и реформаторите комунисти,с тях ще работим и децата им са добре дошли в Америка.Справка Илия Минев,Жеков,Гогов.Всички партий в България се водят от бивши комунисти.И партия не могат да си направят,а се пъчат против Русия и комунистите.
64
17
 
21
 
! Отговори
иван преди 10 години
Нова криза *** на вратата, предрича Дянков- с идването на ГЕРБ
63
9
 
9
 
! Отговори
Гого преди 10 години
А така , ще търсите Костов под дърво и камък, защо избирате пожарникаря Бойко , хак да ви е , в Турция нама криза , там има растеж 10% годишни.
62
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престъпник,къде са милиардите,които откраднахте с простака Буда?
61
1
 
1
 
! Отговори
ей ся преди 10 години
само да цъфне пак насам, 1 път, 2 пъти, и после счупи се.
60
5
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
този вече трябваше да е в затвора но също като Цветанов се бавят нещата!!!!
59
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпреки всичката ми антипатия към него за съжаление е прав!
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит Джулай-морнинк на всички пенсионери. След вярна служба на БКП-БСП-ДС от днес получавате 4.50 лв. повишение на пенсиите. Също така от днес получавате и увеличение на цените на тока, парното, хляба и всичко от първа необходимост. Няма обаче де се ядосвате пак да гласувате за нашите, защото догодина може да получите увеличение от 5.50 лв. все пак едно левче си е едно левче. Айде чао и да не объркате пак бюлетината като 15 / 15 .
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
прости хора сте вие ейй прости типично комунистически зверила ! Разберете едно комунистически *** ! Работа, само работа ще ни спаси плюс изключително зверски финансов констрол! Вие сте свикнали да ви капи от партията крадени пари на чесни хора избити безпричинно ама това време свърши мерзавци и понеже сега нямате вече като преди на гърба на чесния човек умирате от яд и вместо да говорим за финанси вие ми говорите за жена му ! Вие сте един прости хора , мега прости хора! *** селендури !
56
2
 
13
 
! Отговори
Валери преди 10 години
Прав е Брад Пиц, пак бандити се гласят да управляват и ако пипнат власт с крадливите ръчички, кризата е сигурна.
55
4
 
12
 
! Отговори
ау преди 10 години
тоя кремълски придворен шут с каска ли смята да ходи по улиците ако се връща?
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Мони от няколко години някой му *** редовно в главата. Направо му хлопа. 4 години излизаше от кризата и стабилизираше, а всъщност опоска резерва, думна здравната каса и ликвидира половината фирми.
53
3
 
10
 
! Отговори
ау преди 10 години
мумията сигурно се е нахъсила Боко Тиквата ако прави правителство пак да е финмин, иначе защо ще се обяснява по ТВ, че пак ще има криза, пък той бил експерт по кризите? Баси наглеца
52
1
 
4
 
! Отговори
ау преди 10 години
значи кризата най-накрая ще свърши, лошото е, че този път няма да го викнем като експерт. лошо е за него, за нас може и да е хубаво

Спонсорирани публикации