Да не можеш да си позволиш българското...

Шием за износ заради свит пазар и нисък социален статус
Обновена: 15 май 2015 12:48 | 15 май 2015 10:57, Веселина Йорданова
76
Да не можеш да си позволиш българското...
Снимка: архив, Ройтерс

Ако в чужбина видите дреха от известна марка с надпис, че е произведена в България, не се изненадвайте. Родните фирми шият предимно по поръчка за износ.

Около 130 фирми - от микропредприятия до големи предприятия, членуват в БАПИОТ - Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

"Има представители на трикотажно производство в различните му варианти, на връхно дамско и мъжко облекло, по-тежка конфекция, среден клас блузи, ризи и конфекция. Фирмите са с абсолютно различен профил и интереси, основното е, че произвеждат за фирми в Европа", обясни през Dnes.bg председателят на асоциацията Радина Банкова.

Най-често изработеното у нас пътува за Германия, Гърция, Италия, Франция, Великобритания, Скандинавските държави.

Българските фирми имат дългогодишни клиенти от чужбина. За тях това означава не само работа, а и че страната ни има позиция като място за производство.

Има все пак и фирми, които са развили и утвърдили на нашия пазар собствена българска марка.

Процентът продажби на него обаче е много нисък, от порядъка на 3-4 на сто. Един ръст от половин процент за нас е голямо постижение, уточни Радина Банкова.

Защо се получава така, че българинът не се облича с дрехи на родни производители?

"Не ни е развита пазарната мрежа, освен това знаем какъв е социалният статус на българина", обяснява тя. Общо взето излиза, че в собствената си държава не можем да си позволим облекло, произведено от наши фирми.

Според Банкова е мит това, че поръчките от чужбина идват, защото работната ни ръка е евтина.

"Миналата година празнувахме 180 години българска текстилна индустрия. България открай време е била място, в което текстилната индустрия е била силно развита", напомни тя.

Като почти всеки бранш у нас обаче и шивашкият страда от липсата на професионално подготвени кадри. Липсва и интерес у младите хора да работят в производството – независимо какво е то. 

С ограничен ресурс сме откъм професионално обучена работна ръка, но България винаги е била известна с наличието на много добри производители на всякакъв вид облекло, гордее се Банкова.

По данни на статистиката средната брутна работна заплата в бранша е 700-800 лева, а заетите са около 120 000. Само преди 10 години обаче те са били около 160 000.

Нашите обеми намаляват и заетите в индустрията в рамките на последните 5 години намаляват с много бърз темп, призна тя. По думите й основна причина е кризата, но сериозен фактор е и ненормалната икономическа ситуация в България, следствие от която е темпът на напускащите държавата всяка година.

Най-трудно е за малките фирми с до 50 служители, които се борят да оцелеят в трудните условия.

"Когато нямаш никаква подкрепа, много трудно правиш стратегическа политика за оцеляване на фирмата, това важи в най-голяма степен за предприятията до 50 човека, които не могат да си го позволят. Не може да очакваш, че малката фирма ще има административен капацитет, повечето са и семеен тип", каза Банкова.

Макар и с трудноизпълними критерии или с бюрократични спънки понякога, европроектите са единственият начин за обновяване на оборудването. Големият проблем обаче – работата с персонал, който скоро ще се пенсионира, си остава. Затова от шивашкия бранш се надяват най-накрая да се реализира идеята за дуално обучение след години само приказки по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
19
 
! Отговори
B преди 9 години
Виждала съм в GAP в Лондон - Made in Bulgaria..
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баща ми си купи обувки от Германия. Оказаха се произведени в България Също и брат ми веднъж му харесала тениска от немски магазин и само довода "не съм дошъл в Германия да купувам български стоки" го спря да я купи.
10
1
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Брейиии много гръчки приказки: "Шием за износ" ...Истината обаче е малко по-друга.Международни шмекери и измамници от Италия, Гърция, Турция и други държави направиха евтини шивашки цехчета в България.Причините за това са две :1. Супер евтина работна ръка ! Една шивачка работи за 200-250 лева в бедните райони на България. 2. В България винаги могат да се избегнат правила и изисквания, каквито в чужбина ще бъдат принудени да спазват. Данъци същоЕто, това е причината да: "Шием за износ" .. :
9
0
 
49
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 9 години
Къде ги видяхте тези 700-800 лв. заплата, само не разбрах?!!Масово заплатите в малките градове са до 300лв. - знам от първоизточник. И то не един.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме износ и на много качествени обувки. Дъщеря ми в САЩ си харесала страхотни ботуши за 1000 долара. Като погледнала етикета..... Произведено в България.
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превърнаха шивачите в роби..
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има само едни дрехи и обувки - военни поне са здрави можеш да си ги носиш години..
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остава въпросът защо на шивачките масово се плаща около и под 400 лв.
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работих преди 7-8г. като техник в една шивашка фирма в провинцията. Истината е че се шие качествено, но фирмата поръчител не плаща нищо на производителя,а от там и на работниците. Ако им е скъпо ще отидат в азия. Шиехме якета за по 30-40 лв бр., а в Италия и Швеицария ги продаваха по 400Е.
3
2
 
14
 
! Отговори
В КОЛОНИИТЕ преди 9 години
е така
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А навремето трикотажа ни го купуваха 68 страни--качеството беше на най-високо ниво....и беше евтин у нас-без пари...
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нещо като Бангладеш ли се превръщаме?