Хотелиери прогнозират спад на туристите с 60% заради войната

Искат мярката за държавна помощ да стане 80/20
45
Хотелиери прогнозират спад на туристите с 60% заради войната
Снимка: БГНЕС

Спад на туристите от 60% спад на туристите заради войната, прогнозира Веселин Налбантов, председател на регионалната структура на асоциацията в Несебър, пред NovaNews.
Според нето, ако войната приключи, може да има и бум на летовниците.

Членове на БХРА са категорични, че мярката 60/40 в туристическия сектор и в частност за хотелиерския бранш трябва да бъде удължена и след 30 юни, дори да стане 80/20.

"Браншът дава 15% от БВП и осигурява мнозина. Пандемията постави под риск поминъка на хората. Мярката 60/40 е много необходима. Ако продължават военните действия и заплахата от мини, туристите ще се откажат да идват. Преди войната резервациите бяха горе долу като през 2018 г. Спряха всякакви записвания", каза Налбантов.

Той призна, че е трудно да се променят цените, защото никой не може да се прогнозира какво ще бъде завишението.

По думите му са необходими нисколихвени кредити за построяване на фотоволтаични централи, за да се измъкне туризмът от кризата. Той предложи да спре продажбата на ток, заради патовата ситуация с високите цени. "18-20 000 лева плащах през 2020 г. за ток, сега вървим към 40 000 лева, това е минималното. Компенсациите са минимални - 200-300 лева на калпак". отбеляза Налбантов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: войнахотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да фалират. Само реват и взимат помощи, но като поиска човек оферта за почивка цените излитат в космоса. Всички хотели получили помощ от държавата, трябва да са към НОИ за карти за почивка и минимално доплащане.
39
0
 
2
 
! Отговори
Unknown преди 2 години
Е.а.ти и объркания свят....
38
0
 
5
 
! Отговори
Unknown преди 2 години
То и без това си беше мисерия по черноморието всеки сезон така че .....
37
2
 
3
 
! Отговори
Подпорна стена преди 2 години
По скоро 90%, фалирайте.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безвъзмезна финансова помощ в началото на пандемията, 60 на 40, Запази Ме, още няколко кратки програми и дотиране на сметките за ток и пак само реват - айде стига вече, а? За тях може а за нас само дебелия....
35
0
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Нали финансирането от бюджета не беше разрешено? Най-малкото сме във валутен борд. Помощи за какво, за частен бизнес с печалба, а като са на загуба да им я покрива държавата. Кой ви е накарал да си изхарчите печалбата и да не заделяте резерви за подобни случаи?
34
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 2 години
И за чий аз да им плащам помощи, като не мога да си позволя почивка, те ли ще ми я платят???? Да фалират!
33
0
 
12
 
! Отговори
Док преди 2 години
Тоя мазнник може ли "прогнозира" колко ще е спада ако Гърция преди Великден даде "свободно" без сертификати и пр. дивотии? И колко от от Българите и Румънците "спасили" миналогодишния сезон ще се засилят пак да спасяват нашите мутрохотелиери? Аз също бях от "спасителите", но тоя път наистина се зарекох повече и лев да не оставя на БГ морето. Такава гавра като миналогодишната дъъъълго време ще ми държи влага.
32
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 години
Дори и такъв да е спада, прането на пари ще върви с пълна сила. Мутрите ще са добре, а господарите им ще се къпят в лукс.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зар тая мярка пак мислят да удължават, 2 години на гърба на държавата
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А си имам резервация и ще си почивам на нашето море.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте лъгали ,миналото лято,сезона го избутаха българи и румънци и сега ее така мошеници
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви помощи. Който иска да ходи на почивка да си плаща. Ако не могат да работят да затварят. Аз карам таратайка а те коли за милиони. Аз ям зеле, те свинско.
27
0
 
17
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Мини от Одеса, се разкарват из морето, а вие си мислите че ще има туризъм? Една бомба да гръмне край Варна и всички макар и малко резервации ще отпаднат.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази година чадър 1 лв. шезлонг 2 лв. като 2020 година.
25
0
 
20
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Фалита господа хотелиери винаги е бил част от играта. Ако не можете да изкарате печалба от бизнеса си той фалира. А вие си търсите работа. Това е.
24
0
 
19
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
И защо трябва да дават моите данъци и пари на хора, които не са ми предоставили никаква услуга? В крайна сметка те си избраха да се фокусират върху руснаци, англичани и немци, а нас кучета ни яли. Сега да си задвижат сивото и да намерят решение, без да ползват моите данъци. Да ги дадат на животновъдите, имам повече нужда от тях.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарят на другаря Путин. Повечето хотели са на индивиди, свързани с БКП - днес БСП/ДПС, пуснало метастази на всякъде в полтическия спектър. То затова и туризмът ни е на това дередже.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристите може и да се занулят. Каквви туристи, ако почнат да падат бомби.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зимните ни хотели, ще върнат ли на държавата парите, защото за пръв път от много години ще работят до средата на април. Друг път в средата на март закриват сезона заради малко сняг и туристи.