Български дрон камикадзе и брониран лаптоп са хит на изложението за военна техника

Оръжейници от цял свят показват нови модели в Пловдив
6 юни 2024 07:10, Петър Бойчев
59
Български дрон камикадзе и брониран лаптоп са хит на изложението за военна техника
Снимка Марица

Камикадзе дрон и брониран лаптоп впечатлиха посетителите на 16-ото Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус", което се откри вчера.

Камикадзе дронът "Samjet" бe представен от самоковската фирма "Samel 90". Той представлява малък безпилот самолет с боеприпаси. Изключително лесен е за употреба тъй като не изисква сглобяване, пише Марица.

Излита чрез ракетни двигатели и постига изключителна бързина във въздуха. Управлява се чрез специална наземна станция. Местоположението на дрона се показва на карта на станцията, като камикадзе дронът разполага с две камери. Долната камера може да се контролира за движение и мащабиране за идентифициране на цели и предоставяне на потвърждение на оператора.

Насочената напред камера, се използва за визуализиране на целта по време на атака.  Камикадзе дронът носи до 2 килограма термобаричен заряд или така наречената вакуумна бомба. Развива скорост до 250 км/ч и може да прекара във въздуха от 60 до 120 минути.

Бронираният лаптоп е предложение на "Panasonic". Това е първият в света здрав преносим компютър, създаден за целите и нуждите на отбранителната индустрия. Лаптопът TOUGHBOOK 40 е със самокриптиращ се хард диск, има уникална защита на строго секретна информация, сертифициран е за използване от НАТО.

Най-добрият 14-инчов здрав преносим компютър е предназначен за отбрана, включително оперативна употреба пеша и в превозно средство, както и за диагностика на превозни средства, поддръжка и за обучение. За полицейски и граничен контрол, устройството е идеално за оперативни услуги, като например маршрутизиране, или идентификация на заподозрян.

По-интересното е, че лаптопът има функция "скрит режим", която се активира с едно докосване. Чрез нея незабавно се изключва светлината, спира и електронното предаване, когато се работи по него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
43000 преди 3 месеца
големи специалисти. дрона му бил бавен, лаптопа му бил слаб. айде на фронта и с АК или ловната пушка срещу ланцета при 70км/ч да те видя, тpътлbo! и послед да пишеш за успехите си! колкото до i5 - OS на този Панасоник има много малко с инсталирания на скъпата ти излагация bloatware. едва ли някога сте направили нещо повече от хартиен самолет.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак поредните глупости. 60 до 120 мин във въздуха се използват за снимки на тържества. За оразмеряване на имоти - ниви, например. За оглеждане на покриви за щети и т.н. Съвсем стандартна играчка, която почти всяка малко по-сериозна фирма има. Лепнали 2 пиратки и вече "ехаааа... военен!". А Toughbook 40 си е абсолютно стандартен модел на Panasonic. Скъповат е, но за сметка на това е доста стар с тоя i5 процесор. Та какво са направили нашите хрантутници??? Май нищо.
33
5
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 месеца
Досега не съм виждал българска машина без изтървани размери.В общи линии Японците бяха еталон за качество,сега и Китай се доближава.250 км в час за летателно оръжие е смешно.То обикновен изстрел с прашка е по бърз.
32
1
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 месеца
Един електрически велосипед или тракторче, фреза нещо като хората не можем да направим, ама иначе на никому ненужните средства за убиване на хора се напъваме да сме добри. Гнусно долно и извратено атлантическо мислене пораждащо единствено уродливости като победителят на евровизия.
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейките налазили коментарите да плюят, а през това време "братушките" им "атакуват" с продадените от Китай голф колички и ги правят на пюре по полетата. Толкова да сте скъсали с реалността...
30
0
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 3 месеца
Той лаптопа не е предназначен да си чатш с гаджето. Съвсем са ви объркани главите бе.
29
0
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 месеца
"Това е първият в света здрав преносим компютър, създаден за целите и нуждите на отбранителната индустрия" - айде стига с глупостите, НАТО и американците ги ползват още от 90-те. Нито е първият, нито е уникален.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Абе хора,Иранският дрон е с мотоциклетен двигател ,който оставя ограмна топлинна следа в небето. Затова от 27 изстрелани се свалят по 26 , от 16 - 16 р от 38- 36....
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов - От магазина за плод и зеленчук, където си купуваш люцерната за ядене.
26
10
 
6
 
! Отговори
Това ли е? преди 3 месеца
Само убийци! Само войни! Само разруха!
25
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
***
24
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Тичаме до най-близкия контакт да го заредим ли ? На полето ? В бойна обстановка ? В окопите , докато падат вражески снаряди? " -Да, баш когато те гърмят, ще отвориш лаптопа и ще си провериш съобщенията...
23
4
 
3
 
! Отговори
Баба Гицка преди 3 месеца
Лапгопа се ползвал за отбрана- Тоест за ръкопашен бой. Петър Бойчев без хонорар.
22
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Къде мога да си купя дрона с боеприпасите? В противен случай - ненужна и даже вредна информация.
21
3
 
6
 
! Отговори
Абе хора, преди 3 месеца
2 килограма.... Иранския дрон носи 50кг бомба на 1000 километра. Това трябва да ви е минимума като постигната цел от тука насетне. Каква конкуренция сте иначе?
20
4
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 3 месеца
Не се опитвай да мислиш, не ти се отдава. Бачкай там зад геврека на баничарката, а лаптопите и батериите ги остави на батковците с парите.
19
11
 
6
 
! Отговори
АйТитуу преди 3 месеца
На тоя "най-здрав" лаптоп за оперативна употреба батерията трае ли повече от ЧАС ? А после Ко прайм ? Тичаме до най-близкия контакт да го заредим ли ? На полето ? В бойна обстановка ? В окопите , докато падат вражески снаряди? Ахахахахахаха. Хубава работа , ама джендърска. Ще си го ползвате тоя неунищожим лаптоп в офисите. На бюрото, с постоянно включено зарядно .
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е иранския дрон , Шахед
17
10
 
10
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
ЕНИЧАРИТЕ целуващи Американски д упе та са голямото зло на България .
16
7
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Вие хубаво правите изложения на военна техника но руските шпиони са навсякъде и трябва ограничен достъп и забрана за снимане както и технически данни да се казват,същите грешки правят навсякъде в Европа,трябва строги тайни какви оръжия и в какви срокове се предоставят на украйна.но защо не се прави незнам така агресора винаги е подготвен.