Хотелиерите си отдъхнаха за "украинските пари"

Кабинетът одобри помощите за настанените с временна закрила
6 юни 2024 08:11, Петър Бойчев
88
Хотелиерите си отдъхнаха за "украинските пари"
Снимка БГНЕС

Служебният кабинет одобри 9,275 млн. лв. за хотелиери и почивни бази на държавни ведомства, които са настанили украински граждани с предоставена временна закрила.


Плащанията са покриване на разходите за нощувки, а на места и за храна за периода от 1 ноември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. От прессъобщението на Министерски съвет е видно, че парите са по одобрени 472 заявления. Не става ясно дали това общият брой на хотелите и почивните бази, в които в момента има настанени укранци.

Няма данни и какъв брой украински граждани са подслонени в тях. Предстои решението на МС, заедно със списък с хотелите и базите и конкретните суми за настанените в тях украинци, да бъдат публикувани в системата за правна информация на МС.

С решението си от днес МС е извършило и корекции на получателите на украинска помощ от предходен списък.

В момента помощта за хотелиерите подслонили, бягащи от войната украинци, е 15 лв. за нощувка и 5 лв. за храна. Не всички бази обаче предлагат храна.

Хотелиерите се включиха в приютяването на украински граждани веднага след руското нахлуване в Украйна, много преди да се задейства правителствената програма за хуманитарно подпомагане. Оттогава отпусканите средства от правителството постоянно закъсняват, като понякога се бавят повече от година. Много хотелиери изобщо не получават подпомагане заради грешно изписани данни, а служителите на Министерството на туризма обработват документите с голямо забавяне.

Така например последното голямо отпускане на украински помощи - също за над 9 млн. лв.,  бе на 30 ноември 2023 г.  за периода от ноември 2022 г. до август 2023 г. По това време в около 140-150 хотела и почивни бази в страната имаше настанени между 5500-5700 украински граждани.

Припомняме, че на 22 май хотелиери и украински бежанци се събраха на символичен протест в курорта "Слънчев бряг" заради забавените от Министерството на туризма плащания. Домакините на украинците се оплакаха, че не са получавали финансиране от ноември месец, а преди това са получавали частични суми. Част от тях са теглели заеми, за да могат да си покрият разходите и не смятат, че е коректно да кредитират безлихвено държавата.

Над 800 хиляди лева са средствата, които очаква от държавата Виолета Галева, стана ясно от репортаж на БНР. Тя е  собственик на хотел в "Слънчев бряг" с 200 украински бежанци настанени в него.

Хотелиери изразиха недоволството си и че не знаят какво е бъдещето на програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци, защото принципно тя трябва да приключи през юли тази година. От една страна това би означавало украинските бежанци, чиито домове в родината им са разрушени, да бъдат оставени на улицата. От друга страна хотелиерите са притеснени, че в разгара на летния сезон хотелите им ще останат празни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Как няма да одобри кабинета ,нали и Главчев се е на_гъ_зи_л към посолството а и парите не са негови,на народа са ,защо да не плаща. "бежанците" карат скъпи луксозни коли ,а българите правят стачки и затварят пътища,защото са докарани до безизходица.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинска напаст и българска мафия.
69
6
 
1
 
! Отговори
Възмутен читател преди 3 месеца
Възмутително е отношението на ведомства, министерства и министерски съвет към търсещите закрила украинци. Къде отиват милионите дадени от ЕС за подкрепа на украинците, на базите и хотелите, където са настанени тези хора. Какво предложи тъпата държава да интегрира тези хора в икономиката. Директорката на Агенция за бежанците е некомпетентен слугинаж на ДБ. Унизителното отношение към украинците ще има дългосрочни последици за бг. Лошото е, че обикновения българин ще усети това.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се оплаквайте такива управници си избирате ( герб , пп ) те ви ги домъкнаха .Селата ни обезлюдяват , зимата по 2 -- 3 дена не може да се стигне зо селата , някъде са с режим на вода и пр .
67
0
 
8
 
! Отговори
Да ви е.. преди 3 месеца
Чудесно. Сега могат ,да вдигнат цените с още 20 процента и да ревнат ,че нямат работници
66
1
 
10
 
! Отговори
Бг.пенсионер преди 3 месеца
Не съм ходил на море от 20 години
65
1
 
12
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Горките у с раиски безделнижи - трудно се живее по СПА курортите като Aqua House ,струващи над 100 лв дневно посещение, нощувките отделно. Мъка
64
7
 
0
 
! Отговори
Разследване преди 3 месеца
Така наречените хотелиери са перачно на руски капитали. Без изключение, вкл магистратите хотелиери, имотите на Мин-ва и на Мин съвет, лагерни бази, Милен Велчев, Чандъров... Всичко е на руснаци, нашите са само изпълнител. България трябва да национализира цялата морска линия. Вашите капитали, ццб, бг ер, бутилковата тексим - всичко е руски пари
63
1
 
24
 
! Отговори
за тях има преди 3 месеца
а за други належащи неща - НЯМА. До кога ще ги хрантутиме. Пътуват безплатно в БДЖ и градски транспорт. Българските пенскионери си плащат, за нашите деца няма места в детските градини и училища, а техните с предимтво. До кога геноцид към българите!?
62
4
 
10
 
! Отговори
Само така! преди 3 месеца
Мили душички. Заслужават си всички пари на света които им се отпускат! Да им пожелаем прекрасни летни дни по гостоприемните ни слънчеви курорти!
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сметките на великите български хотелиери бяха:ще приютим украинците в хотелите си, ще ги храним и поим, държавата ще ни плаща, а лятото ще ги бримчим по 14 часа да ни работят по хотелите. Да, ама те. Хората са дошли тук на почивка, не да ви работят. Затова продължавайте да чакате индийци и Пакистанци. Те на тълпи ще идват да ви работят за една чорба.
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брей ,брей бежанци с коли за 10000 минимум та даже и помъкнали и кучета,мъже във военна възраст нацвъкани с татуировки като селска спирка с некролози тия ли са бежанци или просто далавераджии ,които не им пука за Бандерията от ,която идват и държавата да ги настанява в хотели като принцове
59
3
 
11
 
! Отговори
00 Yes преди 3 месеца
Хубава новина за българската демокрация! Даже повече пари трябва да им се отпускат за да може пълноценно да се насладят на слънце, море и почивка!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като словосъчетанието 'украински пари' в кавички, май повечето тук трябва да се върнат в трети клас. Жалка неграмотност.
57
1
 
16
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Направо сьм бесен!
56
1
 
26
 
! Отговори
Въпросче... преди 3 месеца
А за деца на бедни български семейства помощ за да отидат на море ще има ли???
55
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Защо българските данъкоплатци плащат безплатна ваканция на Слънчака на украинци вече две години. Такова нахалство и безочие не съм виждала.
54
1
 
30
 
! Отговори
един преди 3 месеца
Защо украинците още са настанени в хотели и КОЙ плаща сметката вече 2 години? Като искат да са тук, да си намерят работа и да се издържат. Писна ни да им плащаме и да събираме капачки за нашите деца
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо плащат от нашите пари за курортни почивки на тези? Спрете веднага! Каква наглост ! На хотели на море украинци , ако искат да си плащат сами!! Не желая нашите пари да се харчат за тях! Ние защото сме цъфнали и вързали , но ще плащаме за курорти на украинците! Спрете веднага !
52
2
 
20
 
! Отговори
Ваканция безкрай! преди 3 месеца
Ех, че е хубаво на моренце, на хотелче.