Всеки десети търговец на морето в нарушение

НАП: Най-често не издават касов бон
13 юли 2024 16:21, Александър Попов
27
Всеки десети търговец на морето в нарушение
Снимка: БГНЕС

Неиздаването на касов бон остава сред най-честите нарушения, извършвани от търговците по Северното Черноморие, каза днес Лора Георгиева, главен експерт комуникации в Национална агенция за приходите (НАП) – Варна, след приключването на проверка в едно от заведенията на крайбрежната алея в крайморския град.

Тя посочи, че от 28 юни досега инспекторите от териториалната дирекция на приходната агенция са извършили повече от 320 проверки. Акцентът и през това лято остава върху дейността на местата, които привличат най-много туристи - заведения, атракциони, включително паркинги, обясни Георгиева. По думите ѝ, от извършените проверки всяка десета приключва с констатиране на някакво нарушение.

На този етап често инспекторите откриват и разлики между отчетения оборот и наличните парични средства в касата, каза Георгиева. Тя уточни, че не винаги става дума за укриване на обороти. Ако в началото на деня търговецът не е вписал налична начална сума в касата, разлики винаги ще има, посочи експертът. По думите ѝ, същото е валидно и ако през деня от касата е взета сума, за да се плати някаква стока и това не е отразено в касовия апарат.

Георгиева припомни, че през тази година клиентите имат право да задържат плащането си, ако не получат фискален или системен касов бон. Неплащането на сметката е валидно до получаването на фискален документ. Клиентите на заведения не бива да приемат служебен бон, който е вътрешен документ и не се отразява на фискалното устройство, посочи Георгиева. По думите ѝ, той е без нужните реквизити - име на фирмата, адреса ѝ, номера ѝ по БУЛСТАТ, наличен QR код.

Експертът каза още, че през същия период на миналата година инспекторите са извършили повече от 500 проверки, при които са установили над 140 нарушения. Фискалната дисциплина на търговците се подобрява, посочи Георгиева и подчерта, че целта на приходната агенция не е да наказва, а да накара собствениците на обекти да работят, изпълнявайки законите.

Бюрокрацията е голяма, но с НАП се работи лесно, ако се води акуратно документацията, допълни Вилиян Василев, собственик на крайбрежно заведение и директор маркетинг на заведението, което днес бе проверено от инспекторите. Според него проблемите идват от законодателството, защото то изостава и не отразява навлизането на новите технологии. В компютърната ера в заведенията пишем безкрайни отчети на хартия, обясни Василев и подчерта, че са нужни промени в законите.

Той каза още, че проблемът с кадрите все още стои на дневен ред. В кухните на заведенията, с които той е ангажиран, се работи на три езика, тъй като има работници от Узбекистан, Киргизстан и Индия. Сервитьорите обаче са българи, включително бесарабски, за да бъдат улеснени клиентите, допълни Василев./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: НАП
Още от Бизнес
Pepco подкрепя инициативата Better Cotton
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
To дребните риби сте най-много и ако не си плащате масрафа то почти нищо няма да отиде в бюджета. Не че продавате по-евтино като не издавате бон, но искате всичко за себе си и да не плащате данъци.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дребните всеки ги гони.Ревете за касов бон,като че ли има значение тази хартийка.Кой нормален търговец по морето ще мине 100 000 оборот за да е по ДДС?!Аааа,за рекламацията ,вярно забравих!Няколко пъти се опитвах да се преборя с големи фирми за рекламации,не ме огря,даже от КЗП ме посъветваха да се откажа да си търся правата.При мен,като дойде недоволен от стока клиент,веднага му я заменям с нова.Ако неще,му връщам парите.(търговец съм)И стига сте виждали само лошото,и стига сте плюли.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те политиците са в нарушение, дребните риби ли няма да са, не сме забравили канадското гражданство на килъра
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 14 - Стига хейти! Без ДДС е по-евтино. Като го наложиха в нашия краи и кебапчето от 80 стинки стана на лев ... И кел файда.. Ааа ...Кажи бее!!! Украахти на сичкуту ни зехти па ништу ни ни даахтии!!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Касов бон? Аба виии луди сти бря!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
леле,фризьорките се оливат 150лв за клиентка без касова бележка,с изкривени ,мръсни гребени,някакви мокри зацапани кърпи ти мятат на главата ,черното мушамяно парче около врата мазно,мръсно .такава смрад ,а толкова пари без фиск.бон,без платени данъци данъци.
12
0
 
1
 
! Отговори
gaga преди 3 седмици
В *** е така,само се краде ха ха
11
2
 
15
 
! Отговори
Руси 2 преди 3 седмици
Не може да бъде ! Нашите отрудени бизнесмени не правят такива неща. Дано да фалират до един ! Тикви да движат такъв бизнес ,който изисква планиране никога няма да стане. Това не е да набиеш някой пиян турист ,изисква се инвестиции в кадри и време ,което всички знаем нашите т.нар хотелиери нямат в репертоара си!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига бе, каква изненада! Мислех, че там всички са изрядни, плащат данъци, осигуровки на работещите, не крият оборот и пр. Направо ми разбихте илюзиите
9
2
 
9
 
! Отговори
Врачанин преди 3 седмици
Е по така е 35г. вече вие чак сега разбрахте! Баси фарса е България!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не харесвам Гърция. преди 20 години работих 6 месеца на Крит. Сега бях за пръв път след толкова време в Атина. Не харесвам Гърция, НО за 7 дни никой не ме навика, никой не ми се сърдише, че сме изхарчили 7 евро, вместо 100. Обслужването е на светлинни години над българското. Имам 15 години опит в туризма в България и други страни в Европа и Африка. Нашето е смехотворна имитация. Догодина няма да е Гърция. Но няма да и България. Не си заслужава да си оставяш парите на хора, които не ценят!
7
3
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Това с криенето на оборота е и у нас и в съседните страни. Трябват проверки от некорумпирани органи и да ги следят контраоргани за да няма шмекерии. Трябва Шиши да се махне от съда за да влизат в затвора разни виновни и тогава ще се подобрят нещата. Проблемът е че след Ковид глупостта на Борисов адски много си повярваха и вдигнаха цените. Аз намалих ходенето на кръчма сигурно 10 пъти,а ходех през ден. Сега кръчмарите взимат значително по-малко пари от мен.
6
6
 
9
 
! Отговори
Йокин преди 3 седмици
A иначе само РЕВЪТ!!!ЗАТВАРЯЙ,ОБЕКТИТЕ!!!Алибека ги подкокоросва!
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-много укриват търговците които не приемат картови плщания.
4
15
 
12
 
! Отговори
Вили преди 3 седмици
Предателите дето ходят на камънаците у Гърция с пълни багажници вият на умряло. Те се хранят със злоба!
3
7
 
17
 
! Отговори
Естет средна класа преди 3 седмици
Предпочитам да умра от глад, отколкото да се храня в ресторант на българското черноморие.
2
7
 
26
 
! Отговори
Руси преди 3 седмици
Мутри ! Никога няма да си харча парите при тия калпазани! Узорпирали са черноморието ,човек без особени възможности да се чувства, едва ли не не е достатъчно добър да отиде на море или че е супер скъпотия и повечето хора не се чувстват комфортно да отидат изобщо. За такава България ли умряха нашите деди ?
1
6
 
25
 
! Отговори
Плащам данъци преди 3 седмици
Всеки десети???По-скоро всеки втори тарикатее, не плаща данъци и лъже клиентите.