Приближаваме еврозоната: Рекорден ръст от 16% на цените на жилищата за 3 месеца

Очакваното затишие не се случи, имотният пазар у нас остава активен
7 авг 2024 20:15, Анисия Иванова
83
Приближаваме еврозоната: Рекорден ръст от 16% на цените на жилищата за 3 месеца
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на годината се очаква стабилен имотен пазар. През второто тримесечие, като се сравни с първото, ръстът на броя на сделките е около 10 000 (в София), а в Пловдив - около 20%. Това показва, че колебливостта отмина и се очаква стабилен имотен пазар. Разбира се, хората трябва да правят разумни сделки, а не на всяка цена. При лихвите по заемите в България до края на годината промяна не се очаква. Това каза Камен Каменов, консултант недвижими имоти в Arco Real Estate, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

През второто тримесечие на 2024 година пазарът на имоти остава доста стабилен и доста активен. Няма следа от затишие, каквото се предвиждаше. Не се наблюдава и спад в цените на имотите, като се отчита рекорден ръст от 16% на цените на жилищата в страната през първото тримесечие на тази година.

"Това развитие на имотния пазар се дължи на изчакването. Хората колебливо изчакваха какво ще се случи с цените, дали ще тръгнат надолу, а всъщност бързо дойде осъзнаването, че приближаваме еврозоната, себестойността не спада и хората отново се ориентираха да инвестират средствата си".

Тези 16% се оказват дори исторически рекорден ръст за последните няколко години - близо осем. Отдавна не е имало такъв рекорден, тримесечен ръст, допълни Каменов. По думите му пазарът успява да понесе това голямо поскъпване на имотите, като хората, които нямат възможност да вземат по-големи тристайни и четиристайни или къщи, основно са насочени към двустайни, доколкото стига потенциалът на възможностите. "Ако се направи добра сделка, е по-добре дори да се купи при такъв пазар, отколкото да стоят парите налични".

"Голям фактор са и кредитите, които също остават ниски. Там също имаше интересни спекулации за вдигане на лихвите. Няма покачване на лихвите все още. На едни от най-ниските нива сме в Европа и хората ползват евтините пари", обясни гостът.

За дълги периоди напред е трудно да се гадае дали лихвите по заемите в България ще претърпят значими изменения, но в рамките на годината промяна няма да има, казват финансистите, а имайки предвид, че ние сме в най-ниските граници, няма и накъде да слизат лихвите повече. При тази достъпност, обаче, трябва да се инвестира в момента, сподели Камен Каменов.

Стават ли банките по-корективни към оценките?  Как изглежда динамиката на имотния пазар от гледна точка на строителството? Какви са характерните особености на пазара на ваканционни имоти в България?

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А какво ще стане с променливите лихви по кредитите като влезем в еврозоната? 3% отгоре?
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като огледах малко какво строят, и то в централни квартали на столицата, се отказах. Мазилката пада още преди акт 16. Почти няма качествените строежи, където бетона е без шупли, фугите са ги измазали и т.н. Ама всеки си преценява, моите пари са си инвестирани в по-ликвидни инструменти.
75
0
 
13
 
! Отговори
Прости сметки преди 1 месец
Да речем, че си купя имот за 300 000 лв. за инвестиция. Този имот ти го дават на четири голи стени и бетон. Следва обзавеждане и дооправяне слагам едни 50000 лв. и малко ми малеят даже. Та 350000 лв като ги разделим на едим наем от да речем 1000 лева се получава проста сметка че трябва да си го избивам това жилище следващите 29 години. Без да слагам разходите по него, поддръжка, данък и общи части. И това ако парата я имаш ако теглиш и кредит край. Малллеееее страшна инвестиция според брокера.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До две-три години 40 процента спад на цените
73
2
 
3
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 1 месец
Аз събирам пари за стар танкер. Ще го правя мобилен затвор, защото ми трябват роби. Всички страни ще ми дават пари да им гледам затворниците, а те ще работят за мен.
72
0
 
14
 
! Отговори
до 67-ми Човек, преди 1 месец
балон винаги има и винаги се пука. Тия дето го надуват са тия дето го пукат после. Ако сега дадеш 300 000 лева за жилище, което, купуваш с инвестиционна цел, колко наем ще му вземаш, за да се изплати и да изкараш някой лев горница в някакъв разумен срок? В момента, в който спукат балона банките ще повишат лихвите по кредитите, а цените на жилищата ще тръгнат надолу. НЕ Е невъзможно да се спечели от такива сделки, но хората, които печелят са малко, не си въобразявай, че ти ще си един от тях.
71
1
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
бг няма смисъл от имоти и бизнес.Там е мъртва дупка и ще става по зле с изтичането на продуктивното население.Взех 3 къщи преди 9г на Халкидики 60м от фин пясък плаж ток,вода,30бр маслини.Един камион дъски 2 баки блажна боя,меки матраци за леглата и дребни джунджурии дизайн.Всичко сам си донаправих и вече толкоз години целият сезон Май до късен Септември няма свободна къща.И трите са изцяло избити.Магазин в едната гръцки стоки.Доволно.Блъскате вие кредити и хранете сгънати челца.
70
0
 
13
 
! Отговори
дерзайте преди 1 месец
Който му се купува, да купува, не спирам никого, всеки е свободен сам да си строши главата. Аз зор за жилище няма и в следващите 50 години няма да имам! Сега си стягам куфарите за Улчин , Черна гора, седмица плаж, море и яко разпускане по ресторантите...
69
1
 
17
 
! Отговори
прогнозата преди 1 месец
Каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го стори. Иначе за имотите, колкото повече се вдигат цените, падането ще е по-голямо и твърдо. Оптимистите ще са първите, които ще ревнат и ще размажат сополите, но на никой няма да му пука и да ги жали, защото си го заслужават.
68
0
 
1
 
! Отговори
68 преди 1 месец
Tell me you know nothing about how online marketing works without telling me. Важното е, изводи да се правят.
67
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, обяснявайте ми в коментарите, как балонът ще се спука, как 30% от жилищата в София били празни, как тези, които купуват са балам. Давайте, експерти.
66
1
 
14
 
! Отговори
според мен преди 1 месец
Има спад в продажбите. Ще ви кажа защо мисля така. Защото може би някъде от месец вече в ютюб почти на всяко видео ми се натрапва една реклама (умишлено няма да кажа на коя банка), която е насочена към млади да теглят кредити за жилище. Самата реклама е супер натрапчива, агресивна, направо пищяща.
65
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Вземайте Пример === А ти гледа ли снимките и клипчето? Защото аз ги гледах. В коридора на 2 метра има стоманена каса 1 метър висока, ама Бойко си държал кюлчетата и пачките в нощното шкафче, а не в касата :))) Умник си ти, умник мамин :)))) А за пачките, пудела и 21 имота на Рашков дамаджаната нещо да кажеш? :))))
64
3
 
3
 
! Отговори
Вземайте Пример преди 1 месец
от Баце.Влагаш единствено в ,,Жълто".Като се напълни едното чекмедже,започваш да пълниш другото.Когато няма вече какво да се пълни,купуваш къща в чужбина и продължаваш.Инфлации-минфлации такова животно нема.Учете се и си упичайте акъла овреме.Има поне от кой да учите.
63
3
 
15
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Всъщност е хубаво, че се вдигат цените. Така хората ще спират създават семейства и в един момент проблемът ще се самоотстрани. Може би това е целта. Аз, например, го виждам абсурдно да създаваме деца в тази обстановка. Много малко от приятели и познати имат деца, а тези, които имат са с по 1 дете, за второ не виждат как ще стане работата. Няма надежда просто.
62
6
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Как е дрогаре? Балонът пукна ли се? Ще купуваме ли тристайни жилища по 7 000 лева като по Живково? :)))))))))))))))
61
1
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 1 месец
До Изкупуват ни - Абе ***, никой не те изкупува насила. Като не продаваш , какво ще ти изкупуват ? Съдраните *** ли ? Най ценното на България е земята и никой не я продава. Остават панелките. И там набиват милиардите излишни пари . Всичко останало са виртуални булшити.
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брокерчето ще сподели ли какво е завършил :) Свободно дава съвети за инвестиране, браво, уверен изглежда.
59
3
 
3
 
! Отговори
Изкупуват ни преди 1 месец
и ни ограничават да купуваме! какво сближаване???
58
3
 
15
 
! Отговори
спекуланти по новини преди 1 месец
стига сте ни занимавали с глупости бе! Когато заплатите се изравнят с тези в еврозоната - тогава ще сме я приближили! А сега се отдалечаваме!