Ракета ударила летището при взрива

Осколка не може да издълбае такъв трап, възкликнали военни докато оглеждали дупката на аерогарата
5 юли 2008 11:20,
40
Ракета ударила летището при взрива
Взривовете в Челопечене са изстреляли ракета по летището, твърдят военни. Снимка: БГНЕС

Ракета, а не осколка, е ударила летище София в четвъртък при взривовете на боеприпаси в склада в Челопечене, пише днес вестник „Труд“.
   
Това са разказали специалисти, участвали в огледа на пострадалата пътека за рулиране “Квебек”.

Ямата е с размери 130/95 см и дълбочина 35 см.

Невъзможно е парче от снаряд да издълбае такъв трап, отсекли военните.

И предположили, че става въпрос за ракета от комплекс БМ-21 “Град”, наследник на прочутите “Катюши”.

От взривната вълна пострада сграда на “Авиоотряд 28”, изпочупени са стъклата на ВИП терминала.

Ако боеприпасът беше паднал неколкостотин метра встрани, щеше да улучи терминал 2 на летището, пише вестникът.

Ракетата от комплекса БМ-21 има далекобойност близо 21 км, което означава, че спокойно е можела да стигне и до близкия кв. „Дружба“ и да предизвика големи поражения, вероятно с много жертви.

Служителите на аерогарата вчера се благодарели, че бомбата не е улучила огромните резервоари за керосин между сградата на старото летище и  правителствения ВИП.

Не зная откъде идва слухът, че осколката, паднала в тревната площ, е ракета, контрира пък шефът на аерогарата Пламен Станчев.

Според него, става дума само за метален цилиндър с дължина около 60 см, двигател на ракета без военна глава.

Самото парче обаче не било налично, тъй като още в четвъртък било изнесено „от 2-3 специализирани камиона от танковата бригада в Горна баня“.

Днес пък стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ била предупредила за склада-бомба още преди месец.

Агенцията ровела за далавери в поделението от половин година.

Три сигнала за крупна афера с боеприпаси са изпратили служителите й до магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
компетентен преди 16 години
Статията е писана от НЕКОМПЕТЕНТЕН И Е ПЪЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. ЖУРНАЛИСТИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ. Ракета от БМ 21 "Град" може да излети САМО ОТ ПУСКОВА УСТАНОВКА.
18
0
 
0
 
! Отговори
тнт преди 16 години
А ако беше заряд???
17
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
Аз и преди казах и сега пак ще го кажа : КОГАТО ГОСПОД Е РАЗДАВАЛ УМ И РАЗУМ НА ХОРАТА ПО СВЕТА ВОЕННИТЕСА БИЛИ НА УЧЕНИЕ ПОД МОСТ И ГОСПОД НЕ ГИ Е ВИДЯЛ ЗА ДА ИМ ДАДЕ РАЗУМ И НА ТЯХ..... и от тогава всички военни за си без мозъчни същества
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това в Европа знаят ли го? Покриват всичко нашите юнаци, изобличете ги, хора!
15
0
 
0
 
! Отговори
Бум! преди 16 години
Който е дошъл тук да разпусне с две-три псувни, мно здраве и наздраве дано така ги издухате! :DКойто иска да направим нещо за да се ОСВОБОДИМ от това робство да се включи в това, което ще ни направи господари на съдбата ни .edname4ta.dir.bg
14
0
 
0
 
! Отговори
PANIKIOR преди 16 години
Dnes.bg, stiga s tazi panika! Kak mozhe raketa da napravi trap s dulbo4ina 35 cm?!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ТРЯБВА ДА ИМА ПРОТЕСТ!!!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Какво значи стига?Да видим ако твоята къща беше останала без покрив,ако нямаше прозорци,а навън вали дали щеше да викаш стига?Нима тези хора освен че са като тебе на същите цени и на същите заплати,сега трябва да осигурят и покрив над главите си и между другото и лекар за децата си,защото никой не казва колко психически са травмирани.Или и това е частен проблем.Това искат и управляващите,да се каже това е частен проблем,мен не ме засяга,но помисли си ,утре ,когато нещо побдобно се случи с теб и с твоето семейство и аз ще кажа това си е твой проблем,моя проблем е друг,не ме занимавай с него.А проблемът е един-гадната,подла и арогантна шайка която ни ръководи,но докато не се подкрепим един друг,а се разделяме ,нищо не може да ги помръдне.помисли и тогава пиши
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ха-ха-ха! Ракета от БМ-21 да направи крартер 130/95/35 см??? Ако беше така,кратерът щеше да 13/3 метра! Ракетата от комплекса БМ-21 има тегло от 56 да 75 кг.
10
0
 
0
 
! Отговори
rado преди 16 години
trqbva6e da garmqt bombi v parlamenta , makar da zagine i nekoi dobar 4ovek tam, 6tqhme da se otarvem ot po golqmoto zlo!!! a bat boiko bil za 15 min. tam ami 6to ne go proveri nekoi za kibrit ili zapalka.........?
9
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
това стана преди 3 дена Спрете вече.Я кажате какво ще правим високите цени,ниските заплати.Хората не ги интересува това,интересува ги какво ще ядат на масата!Това стана преди 3 дена бре тю тю.. ами народа дето измира от глад,за това защо не говорите.С тоя темп в България млад човек няма да остане.Предупреждавам.Някой може да е добре но 80%са зле.
8
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Трябваше всички ракети в тоя склад да ударят парламента-щеше да сме на голяма печалба-кво са тва 1 милион лева за ракети-нали политиците с икарадат по толкова на ден? им нещастни само да крадат знаят,по зле от ***,ромите,*** и всички други такива.Първо "Политиците ***" а после с *** лесно ще се оправим.Ама аз забравих че то половината *** е в парламента. Да мрът бе много ги мразя!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
mafia преди 16 години
Cheta ot dosta vreme, za buntove i kvo li o6te ne, no si ostava tuk. Toq narod nz koga 6te se vdigne. Ne6to sa mu vzeli straha mai. Na vsqkakvi slu4ki samo se hili i vdiga ramene. Do koga, pitam az, do koga?
6
0
 
0
 
! Отговори
Оня с коня преди 16 години
Ако беше ударила ракета ГРАД в центъра, не ми се мисли какво щеше да стане. Щяхме да сме в национален траур вече, макар че на политиците не им пука за траури и други такива...Те се интересуват от лапачката...
5
0
 
0
 
! Отговори
ben преди 16 години
сега могат да си пишат каквито искат глупости. радиус 21 к-м от приблизителното място не застрашава само Дружба, ами цяла София
4
0
 
0
 
! Отговори
Психопат преди 16 години
Всички виновни под ножа! ДАНС да им нарита за допуснатата немърливост. Пълно е с *** които не си вършат работата а получават пари за това. Всички некадърници вън от държавните институции. Далавераджиите в пандиза, а за бандитите с влияние куршум в главата.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кога правителството ще даде пари на Армията да обезвреди тези боеприпаси. Има още стотина такива складове разпръснати из цялата страна. Но България не изпълнява уговорките си с Европейския съюз, а камо ли да изпълни тези с НАТО. Докато краднливите ни политици се опитват да отмъкнат поредното парче манджа от бюджета на армията незнам още колко склада ще гръмнат...! Дано няма жертви!
2
0
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 16 години
Не зная откъде идва слухът, че осколката, паднала в тревната площ, е ракета, контрира пък шефът на аерогарата Пламен Станчев.себе си ли успокоява или някой друг? хубава работа,ама българска......сигурно още 100 години щяха да са тези оръжия в този склад,ако не бяха избухнали.....
1
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 16 години
щом е било покрито значи е било ракета