Прокуратурата и разузнаването на съд за 1 млн. лева

Обвинени покрай щурма на президентството са подали искове
16 сеп 2024 13:30, Петър Бойчев
27
Прокуратурата и разузнаването на съд за 1 млн. лева
Снимка БГНЕС

Зрелищната акция на прокуратурата в президентството през юли 2020 г. е довела до дела за обезщетение срещу прокуратурата и Държавна агенция "Разузнаване". Два от исковете срещу двете институции са за по 500 000 лв., т.е. общо 1 млн. лв. Засега искът срещу ДАР е заведен само частично - за 100 000 лв. Но ако съдът признае претенциите, ще може да се води дело и за пълната сума. От прокуратурата се търси цялата сума.

Двете дела са заведени от П.В. - бивш служител на разузнаването, който беше обвинен по делото, което прокуратурата опита да внесе в съда след акцията. В крайна сметка обаче делото беше върнато на прокуратурата от съда, а тя го прекрати през април 2024 г. Новоназначеният военен прокурор приема, че показанията на свидетелите са "нелогични, вътрешно противоречиви и изолирани от доказателствената съвкупност" и няма престъпление.

Така и П.В. получи правото да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Делата по ЗОДОВ срещу прокуратурата не са рядкост, но процесът срещу ДАР ще е по-скоро прецедент.

"Това е поредният случай, в който воглаве с главния прокурор и отделни прокурори и със съучастието на председател на агенция, пръсват на парченца живота на някого, за да го ползват за политически и мафиотски игри", коментира адвокат Николай Хаджигенов, който защитава пострадалия. Делата вече са образувани в Софийския градски съд.

В исковите молба П.В. обяснява, че е работил в ДАР над 15 години (преди това НРС) и 15 години в МО, като е напуснал агенцията в началото на 2020 г., за да се грижи за съпругата си, която била с тежко онкологично заболяване.

През май 2020 г. тогавашният председател на ДАР Атанас Атанасов получава първоначално устен доклад от служител от дирекцията, доскоро оглавявана от П.В., че той искал да предаде секретни документи на ЦРУ. После устният доклад се превръща в официална докладна, която е пратена до главния прокурор Иван Гешев. На следващия ден подателят на сигнала е назначен за шеф на дирекцията и остава на тази длъжност докато напуска по собствено желание година и 2 месеца по-късно, почти веднага след смяната на ръководството на ДАР.

П. В. смята, че докладната срещу него е, защото, макар и бивш, е дългогодишен високопоставен служител на разузнаването, който може да бъде принуден да даде нужните показания за изтичане на документи и информация от агенцията към президентството.

"Беше ми наложена забрана за напускане на страната, продължила 18 месеца, която заедно с домашния арест обезсмисли подготвяната консултация и лечение в чужбина на съпругата ми. Третата и най-тежка операция на съпругата ми беше проведена именно в този период, в който постъпва 7 пъти във ВМА за общо 29 дни, без да мога да ѝ помагам и да съм до нея. Налагаше се да ѝ помагат случайни хора, таксиметрови шофьори, съседи…", пише П.В. в исковете си. В крайна сметка, през септември 2020 г. съпругата му почива.

През февруари 2023 г. той е обвинен и за шпионаж в полза на ЦРУ. "Независимо от абсурдността на подобно обвинение, доколкото ЦРУ са основният ни партньор, с който работим, ерго получават съвсем официално от ДАР всичко, което им е необходимо, последното е изключително сериозно, тъй като обвинението предвижда наказание лишаване от свобода с минимум от 10 г. и доживотен затвор без право на замяна", пише мъжът в иска си. 5 месеца по-късно първото обвинение е прекратено и остава само това за шпионаж.

"Благодарение на ДАР и безумните обвинения, които ускориха смъртта на съпругата ми, сега останах съвсем сам - без приятели и контакти с хора, с които общувахме цял живот", завършва той исковата си молба. /Сега
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Темида
Арестуваха майката, изоставила бебето си край контейнер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Война е, мръсотията плува отгоре!
24
5
 
2
 
! Отговори
КойНеСкачаЕчервен преди 2 дни
Тези пари ще ги плати Стадото както винаги , а не ***.Отът,пардон - англо-краварския Пудел, който щеше да арестува Владимир Путин.
23
5
 
1
 
! Отговори
КойНеСкачаЕчервен преди 2 дни
Тези пари ще ги плати Стадото както винаги , а не ***,пардон - англо-краварския Пудел, който щеше да арестува Владимир Путин.
22
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
Така ще е докато не се въведе персонална отговорност за безумните обвинения към невинни хора. Т.е. ако на съответния милиционер му е известно, че прави глупости, за които ще трябва да се бръкне дълбоко в джоба си, просто няма да ги прави... защото не са и две, които са инспирирани от отмъстителност и най-вече от липса на компетентност.
21
2
 
2
 
! Отговори
alf преди 2 дни
простите милицеонере ще плащат за гофната им където набъркаха
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Излизат пак и пак божкови наемници БЕЗ да ги е грижа за България
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 6 И за 200 години заплати да му дадат жена му няма да върнат. По скоро да съди за същите присъди, 10г до доживот за всички дрисл0вци дето са му 0srали живота.
18
2
 
20
 
! Отговори
Проверено е преди 2 дни
Гешев и Борисов са за бесило, същите унищожиха няколко стотин човека чрез свои прокурори, ДАР, ДАНС, МВР *** и мутри, тези си имат и собствени съдии! България не е Правова Държава, диктатура е!
17
2
 
8
 
! Отговори
Герб ново начало преди 2 дни
Броят на делата срещу прокуратурата и специализираниге служби, за незаконосъобразни действия, напоследък нарастват лавинообразно. Тиквеното законодателство дава резултати. А пък и дългогодишния председател на правната комисия в парламента Барни Ръбъл, може да засенчи дори дуловската Деса с интелект и юридически познания.
16
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пак ли тези Божкови наемници грабят от държавата пак ли не стига че 4 години грабят от обикновените българи безнаказано но искат още и още
15
9
 
2
 
! Отговори
След като преди 2 дни
Хаджигенов му е адвокат, значи ще загуби делото ;)
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 10 имаш плюс от мен просто се обърках точно правилно истина е във вашият коментар
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тея милион лева, трябва да ги търсят от ЧОВЕКЪТ, който разпореди тази ПАЛЯЧОВЩИНА! За един момент, цялта стрна настръхна и се заговори за граждански неподчинения и съвсем открити бунтове. Не съм гласувал за Радев, но тази постъпка беше ГРОЗНА.
12
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Борисов е най най най успешният държавник на прехода А тези дето спретнаха преврата срещу Борисов не стават за държавници освен да грабят
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Точно Вожда ти Бойко превърна България във феодално владение, разрушавайки 15 години институциите и цвъкайки на всички отгговорни постове некадърни, но партийно верни и послушини калинки.
10
23
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
Бойко е виновен за всичко, а шарлатаните и Радев не са виновни. Така ли. Очакват се проливни дъждове, и пак Бойко ще е виновен. Все пак има нещо добро - колкото повече плю ете Бойко, той печели с повече проценти. Не съм от ГЕРБ, но това е истината.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Значи щом ЦРУ са ти партньори, не може да шпионираш за тях, така ли? Ха ха ха...
8
2
 
17
 
! Отговори
До 7 преди 2 дни
Шиши има,да плаща.Зсщито това беше пиар акция на Гешев,по нареждане на Борисов и Пеевски.
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Искал 1 милион лева наглеца - Туй са 1000 заплати или 83 години бачкане - цели 2 живота :)))
6
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Искал 1 милион лева наглеца - Туй са 1000 заплати или 20 години бачкане :)))