Голям процент работещи не могат да си позволят почивка

Почивката не е лукс, а инвестиция в психично здраве
30 юли 2024 20:26, Инна Ангелова
298
Голям процент работещи не могат да си позволят почивка
Снимка: Pixabay

Анализ, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че около един милион българи не могат да си позволят да отидат на почивка. Данните са за 2022 година, като за миналата 2023 г. цифрите са горе-долу същите.

Броят на работниците, които не могат да си позволят едноседмичен отпуск, се е увеличил с повече от два милиона. През 2022 г. приблизително 39,7 милиона работещи (15% от всички) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома – в собствената си страна или в чужбина – в сравнение с 37,6 милиона (14%) през 2021 г., пишат от КНСБ.

“24 часа” допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.

Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила оттогава насам, тъй като впоследствие правителството въведе 23% увеличение на минималната работна заплата и укрепи правомощията на работниците да водят колективни преговори за по-добри заплати, посочват от ЕКП.

След пандемията от COVID-19 и увеличението в цената на пакетите за почивка, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия ЕС през миналата година поради инфлацията, предупреждават от конфедерацията. Изводите показват, че е необходимо ЕС и държавите членки да гарантират, че всички работници се ползват от колективното договаряне. Колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира констатира в доклада: “След като са работили усилено през цялата година, работещите хора трябва да могат да си позволят почивка. Почивката не е лукс, времето, прекарано със семейството, е от ключово значение за опазване на физическото и психическото здраве на работещите, както и за осигуряване на ценен опит за децата. Нарастването на броя на семействата, които могат да си позволят почивка, е един от най-големите социални успехи на Европа през 20-ти век”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: отпускпочивкаработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Минималнозаплатнициии в която и държава да идите на минимална все ще сте бедни ;) щото нямате ни умения, ни занаят, но образование
222
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Упси и 230 не е чел статията. Какъв в. "Правда"? Тук е писано. Бе изпилскахте легена дъртите или просто си се заяждате. А и се отклонихме от темата, но ми се спи. Лека ви.
221
0
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Еми нормално.. като работят на минимална заплата няма как да е другояче
220
0
 
3
 
! Отговори
до 232 преди 1 месец
Ясно живееш в някакви си жилища,от някакъв фонд.Какво да говорим повече?!Ти не си слизал до центъра,не знаеш какво е паве.
219
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 1 месец
До до226А статията е по-горе. От 9 ред надолу. Но за тия, които си оправдават нещастния живот с партизаните си прав. Вероятно неможещите и 2276 г. пак ще се оправдават с пра-пра-внуци на някой си от отряда "Чавдар".
218
1
 
3
 
! Отговори
до 231 преди 1 месец
Стой си там на село в землянката.Никой в софия не знае какво е - абник,нито - ве
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоа па чичка бил израсъл на паве. Аве Бако, ако ще и на кьоше да си израснал си същия абник ве
216
2
 
2
 
! Отговори
до 226 преди 1 месец
Ти да не четеш Правда бе?!Лелеее какви заблудени имало.....
215
2
 
2
 
! Отговори
до 225 преди 1 месец
Че си от провинцията е гаранция.100%!Освен това аз съм израсъл на паве и къртенето на мивки дойде от провинцията.Да не говорим за векането,но както и да е.Пак ти казвам не си запознат за да твърдиш каквото и да е.Свий се там в гълъбарника и си трай!И не ми се отваряй повече,че ме дразниш с простотиятя си!!!!
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами докато чакат с изкуствено увеличение на мин заплата да идат на почивка вместо да търсят начин да си увеличат квалификацията за да не са на минимална заплата, така ше е.
213
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Абе като се задърляхте за комунизма, статията четохте ли. "24 часа допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). И там ли са управлявали БКП? А в БГ много са в сивата икономика. Ходили са, но си траят. Други просто си почиват на село.
212
1
 
0
 
! Отговори
до 223 преди 1 месец
Извиних се предварително за обидата,ако е обида.Не е обида а пряко казване,но явно си се обидил.Извинявам се пак.Децата ми са вероятно по-възрастни от теб.Много пряко се изразяваш без да познаваш миналото.Затова си позволих и пак ти се извинявам приятелю.Когато обаче виждам една гледна точка,без да разбираш какво се случва,е много трудно да ти обясня какво се случи.А това,че ви смениха имената насила пак беше от тях,от комунистите,заповед от Русия(СССР) тогава.Никога не съм бил против вас.
211
2
 
0
 
! Отговори
до 220 преди 1 месец
Извинявай ама ти си много тъъъп.Вероятно си и доста млад с много промит мозък.Съжалявам те.Бъди здрав за да проумееш какво съм написал,За съжаление доста има като теб и не ги обвинявам,просто нямате информация и вярвате на глупостите от медиите.Там в провинцията сте много зле информирани.
210
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Е па нали за дайте "ли сто в ЕС"?! Ли ако ревете?
209
1
 
3
 
! Отговори
до 213 преди 1 месец
Ама той капитализмът не е за всеки.Комунистите дето се пребоядисаха не са капиталисти.Ако бяха нямаше да разрушат заводите и да ги разпродадат.Свикнаха без труд на готово да са те.Е няма как да стане!Все някога се плаща!Там е разликата.Някои са се научили,че всичко ще им е без пари.Няма как!!!!!
208
1
 
0
 
! Отговори
До пари нема преди 1 месец
Защо бе, вземи си евтина квартира, пък пак си купи тон храна и алкохол. Мани ги фукльовците. Да ходят и да луната асо искат. Те ходят не, за да се забавляват, а за да се покажат, че са били там. Умират от скука иначе. Техна робота.
207
0
 
1
 
! Отговори
до 211 преди 1 месец
Е да де,ама и метър да ти е,като не става вече го ползваш не за трошене на орехи а за бой.Има си време за всичко и не е до пари.
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото престъпниците най-парадират, че нямало държава.
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как, народът купува апартаменти на кило, милиони в Гърция, Турция, Италия, Франция, Монако, а нямали за почивка..Еее остава и да повярвам
204
5
 
1
 
! Отговори
До 209 преди 1 месец
До възраст и манталитет. Почивка е да избухнеш по всички клубове, да отидеш на всички концерти, да си намериш приятелка за почивката, да обикаляш нон стоп, да изживееш истински имоции, да не изтризняваш. Да се чувстваш жив. И въобще да рестартираш. Останалото е мега скука. Но, всеки с неговото.