Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от Коли
Евтини китайски електромобили заливат пазарите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
495
2
 
4
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Я па вие! *** верно ли!? Това ще да е станало вчера! На 08.09.2024 година си бяхме богати! Heщacтнa работа!
494
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 499, с ниски заплати и пенсии сте онези, които не ставате за нищо. Когато 89та падна режима за това останахте без работа и мизерствахте. В днешно време високите заплати за образованите, знаещите и можещите. Спрете да слагате всички под един знаменател.
493
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Масово в България се плаща минималната заплата в частния сектор, а ако на дебеловратия му се види много, то води работника на половин ден и плаща и по-малко от минималната заплата.
492
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До опетков, заплатата се изкарва! За да получаваш заплата ТИ трябва да донесеш на работодателя ти заплатата ти + данъците + бонусите ти + инструментите(които ползваш) + осигуровките ти! Можеш ли да сметнеш какъв разход е всяко работно място? Я добави и печалбата на бизнеса от твоята работа. В крайна сметка никой бизнес не е благотворително дружество и да функционира за да имаш ТИ работа и да получава огромна заплата без твоя принос! Почвайте да мислите, че вече не сте дори смешни!
491
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, видял съм. Навсякъде, където съм ходил по доктори и съм плащал, плащането е на каса с съответния документ, а съм ходил на много различни лекари. Касова белешка получавам при посещение на личния лекар.
490
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ни направи бедни??? Ами тези които ги избирахме 34 години в така нареченият " демократичен" преход , т.е едни заграбиха това което поколения в България създаваха с труда си, народа остана излъган и от разбоническа мениджърска правитизация, от връщането на земята / да едни забогатяха / от фалитите на банки, от цялостната ликвидация на промишленоста и икономиката. Сега сме с ниски заплати и ниски пенсии. Обещават ни пак светло бъдеще с нова беднотия.
489
3
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Анонимен 495 Реално погледнато никъде, освен в държавния сектор не се изплаща минималната заплата, за която уж се работи. Частният бизнес доплаща под масата, за да не плаща данъци и осигуровки. Масово не се издават касови бонове. Някой видял ли е доктор да издава документ, че е взел пари?
488
2
 
5
 
! Отговори
То пък е преди 1 седмица
То пък една храна по тия магазини, хем скъпа хем 99%***, ако човек цени здравето си няма да пазарува от тия хипермаркети токсични ***
487
4
 
3
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Мешев По-голяма тъ*пня не бях чел скоро. Кажи поне една причина, поради която не сме си заслужили съдбата. А това за заплатите и цените си е абсолютно наша вина. У нас няма действащ пазар, държавата нехае, а има много механизми за контролиране на цените. Трябва да премахне монополите и картелите, а не да ги поддържа и да ни краде заедно с тях. Трябва да се създадат много по-благоприятни условия за пряк достъп на производителите до пазарите и магазините.
486
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Минималната работна заплата трябва яко да се вдигне, така че да не е по-малка от 50% от средната заплата за същия период, а не за преди две години, както е сега. Нали това е директивата на ЕК. За 2024 минималната заплата трябваше да е някъде около 1200-1300 лева. За 2025 би трябвало да е 1500-1600 лева, а не само 1077 лева, както предвиждат.
485
3
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Анонимен Как точно минималната заплата пречи на бизнеса да вдигне заплатата? Обясни ни с думи прости, икономическо генийче.
484
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАП с отговор до Медиапул: През декември 2023 година общо 2644 лица са декларирали доходи от трудови правоотношения между 50000 и 100000 лева, а 1520 заплати от 100000 лева до 500000 лева. Над 800000 лева трудови възнаграждения ... са декларирани от 68 души. Това при 2,464 милиона човека на заплата през декември 2023. Явно сме много богати щом 4232 човека са получили през декември 2023 заплата над 50000 лева. Е, декември е изключение, но и през януари 2023 са много - 1612 човека. с над 50000лв
483
6
 
0
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До стоян Ами отивай в Африка да си живееш щастливо, абориген неден.
482
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако Бойко и Пеевски върнат милярдите откраднати от народа,ще се вдигне ДВП със 10 процента
481
5
 
11
 
! Отговори
стоян преди 1 седмица
И племената в Африка живеят по-добре от средният българин.Геноцида над българите е без аналог в света.
480
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запада --запада , ЕС се разпада , САЩ са го закъсалЕ , Англия се клати , ту на ляво , ту на дясно ... От както България е в ЕС , нищо добро не получи народа , само 1 % се облагодетелстваха , и баламосват народа ,..''КОЛКО ЩЯЛ ДА ЗАБОГАТЕЕ'' !Е да ,.. ама не , до каквото да се докоснеш всичко е продадено и съсипано , ОБРАЗОВАНИЕ , ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , ИКОНОМИКА , НЕГРАМОТНОСТ , СМЪРТНОСТ , БЕДНОТИЯ , НАЙ-ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ , НЯМА ПРАВОСЪДИЕ , БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ !Е как да обичаме ЕС и НАТО ,А?
479
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
минималната работна заплата трябва да се премахне заедно с всички трудности за бизнеса за да се вдигнат доходите на всички
478
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво бре , това ШОК ли е , или е КОНСТАНТА за народа в България ?
477
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ТАВАН НА ЦЕНИТЕ, четете книги! Таванът на цените ще ви докара всички на минималка по кофите. Може ли да сте толкова пр00сти? Вашето е направо престъпно! От друга страна, нека има таван... и да ядете ***! Егаси смешната пасмина сте 80% от населението! Бедни сте, защото сте пр00сти. Про0сти сте, защото сте бедни!
476
4
 
9
 
! Отговори
Мешев преди 1 седмица
Онзи червендалест англичанин с пурата в уста,ако не ни беше натресъл преди 80 години на съветския мустакат сатрап,сега България щеше да е едно по-спокойно място за живеене