Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"

Правителството обещало на ЕК да промени споразумението с Москва
Обновена: 15 ное 2010 17:03 | 15 ное 2010 17:02,
212
Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да използват след построяването на тръбопровода „Южен поток“.

След разговорите в събота в София между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин беше подписано споразумение за създаване на съвместно дружество, което да изпълни проекта, като участието на България и Русия е 50:50.

Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво. Тя се позова на директивата за енергийната инфраструктура, която предвижда достъп до тръбата да имат всички желаещи, а управляващото дружество е длъжно да им го предоставя.

Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от НЕК, която е енергийният регулатор у нас, да им запази определено количество от газа. За да го направи обаче, НЕК ще трябва да поиска разрешение от Брюксел, като Европейската комисия има последната дума.

Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение.

Европейската директива предвижда т.нар. Право на изключение, според което компаниите, инвестирали в строителството на тръбата, могат да „резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании.

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение.

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили.

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право.

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
3
 
! Отговори
шарлатанин преди 13 години
Путин го е казал, но Бойко ги представи като своя заслуга за бъдещите поколения, чух го със собствените си уши.
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ги е обещал Бойко, Путин каза "по-точно 2,4"...
166
7
 
8
 
! Отговори
za 168 преди 13 години
Какво като си русофил...........аз пък съм русофоб
165
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мълчи *** грозна
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили. ================================Тези европейци са големи наивници. *** да се отчита на някякъв си ES za дaла- верките си.........
163
11
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Първо ,не съм червен-а русофил.Второ,под руския ботуш не гинаха български войници зад граница,трето-не сравнявай днешната ни мизерия с времето "под руския ботуш",защото не се сравнява красив пейзаж с полет над кукувиче гнездо!
162
1
 
5
 
! Отговори
шарлатанин преди 13 години
Но за ГЕРБ и БКП си прав, според мен.
161
5
 
0
 
! Отговори
шарлатанин преди 13 години
Що не вземеш да се скриеш ...
160
4
 
1
 
! Отговори
шарлатанин преди 13 години
Никой, освен Македония, Гърция и Турция ...
159
5
 
3
 
! Отговори
COPY преди 13 години
copy
158
10
 
14
 
! Отговори
шарлатанин преди 13 години
Каква излезе тя?! Двата милиарда приходи от ранзит на газ, които Бойко обеща на бъдещите поколения може да не са толкова, а освен това може да бъдем глобени от ЕС, още преди да сме припечелили, а ако руснаците поискат и някакви неустойки по договора. Борисов, верно си голема тиква, мой човек!
157
8
 
8
 
! Отговори
COPY преди 13 години
BIG AL ::)))Ей, недорасляк ,трайковчеНИЕ знаем , какво значи :руска: калкулация за строеж..Знаем и САМО един магазин показния за банани ,,Знаем и само един магазин за Лади и москвичи..Знаем и само един вестник , радио и телевизия , под контрола на руските агенти ..:))Не ни убеждавай -че САМО руският газ, проекти и прочие ограбване на България- са НАЙ- ДОБРОТО за нас ..Елементарен, тодорживсковски напън
156
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 13 години
Бе тия нещо за забравили що е това "европейско право"... Как може да искат да се прилагат правила, приети през 2009 г. и влизащи в сила през 2011 г., за договор от 2008 год? Тия правила ще важат за договори, подписвани СЛЕД влизането им в сила...
155
3
 
5
 
! Отговори
да живее гръб преди 13 години
не знам ама започва нова ера в отношенията ни с братушките , тато не можа ама сега можем да станем част от онд - хахаха да ви е честита новата ера .Но европа едва ли ще допусне още 50 години да съсипват този райски чифлик .
154
4
 
3
 
! Отговори
Gayzer преди 13 години
Яяяя...уж си бил прозападно-демократичен а пък каква злоба към гейовете! *** не ти отива на "западното" възпитание... к'ъв си лошичък само!
153
4
 
6
 
! Отговори
циник преди 13 години
Всъщност, интересно ми е да чуя Уорлик по този въпрос, пък и от отдавна не се е изказвал по важни за България въпроси. Аз нямам какво да кажа, пък и имам по - приятен начин да си похарча остатъка от вечерта от това да оборвам ГЕРБЕРСКИ тикви, защото после се чувствам в ролята на прасето... Приятна вечр на всички и умната!
152
8
 
6
 
! Отговори
циник преди 13 години
И да не забравяме чия е основната инвестиция в газопровода и чия е газта. ЕС леко са се пообъркали, ако си мислят, че могат да контролират пътя на газта до себе си. Ако толкова държат, може да не я купуват от Русия. Интересно ми е Берлускони какво мисли по този върпос, а Меркел? Бойко пак не е разбрал нещо.
151
6
 
5
 
! Отговори
rusofil преди 13 години
ti puk koi si i za kakvo se bori6 be amerikanski podlizurko,begai da lije6 guza na obama i ne se zanimavai s ne6ta deto ne gi razbira6 ,ti i takiva kato teb
150
1
 
4
 
! Отговори
Христина преди 13 години
ОООООООООООООООООООООО Господи ,защо се бавиш11111111111111111111111111111111111
149
2
 
4
 
! Отговори
Путин преди 13 години
Нещо не си разбрал, мили мой. Искаш да ми кажеш, че аз ще дам половината пари, а някой от ЕС ще ми разрешава какво количество до 50 те си процента участие ще транзитирам. Може, ако дадеш съответната част от парите за изграждането на газопровода, аз съм ок.