Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"

Правителството обещало на ЕК да промени споразумението с Москва
Обновена: 15 ное 2010 17:03 | 15 ное 2010 17:02,
212
Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да използват след построяването на тръбопровода „Южен поток“.

След разговорите в събота в София между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин беше подписано споразумение за създаване на съвместно дружество, което да изпълни проекта, като участието на България и Русия е 50:50.

Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво. Тя се позова на директивата за енергийната инфраструктура, която предвижда достъп до тръбата да имат всички желаещи, а управляващото дружество е длъжно да им го предоставя.

Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от НЕК, която е енергийният регулатор у нас, да им запази определено количество от газа. За да го направи обаче, НЕК ще трябва да поиска разрешение от Брюксел, като Европейската комисия има последната дума.

Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение.

Европейската директива предвижда т.нар. Право на изключение, според което компаниите, инвестирали в строителството на тръбата, могат да „резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании.

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение.

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили.

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право.

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
7
 
9
 
! Отговори
Из России преди 13 години
Где же свободная страна Болгария, если каждый может свои условия ставить?Казалось бы, это было дело двух свободных стран, оказывается нет...
147
4
 
6
 
! Отговори
СМ преди 13 години
То бива простотия, ама чак пък толкова ... това племе журналята и майка си ше продадат! Ето какво е изказването, а не каквото представят червените *** от днес.бг:"България поиска съвет от Европейската комисия за подписването на споразумението за газопровода "Южен поток" с Русия и след като той бе даден, в него бяха направени съществени промени. Това заяви Марлене Холцнер, говорителка на комисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпрос на БТА."
146
5
 
5
 
! Отговори
циник преди 13 години
Всъщност, сглупих. Основното правило, дефинирано от Наполеон е "Не прекъсвайте врага, когато прави грешка!". Бойко, извини ме, повече никога няма да те прекъсвам, когато грешиш. Може да е за доброто на българския народ.
145
4
 
5
 
! Отговори
циник преди 13 години
Добро уточнение, но забрави за отговора на въпроса откъде основно западна европа се снабдява с газ. Естествено, че Русия може да изнудва и тях, особено Германия.
144
1
 
5
 
! Отговори
OF144 преди 13 години
НЕ ЗНАМ,БИТКАТА МЕЖДУ ЛЪВ И МЕЧКА ,КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА????
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие май не сте разбрали, че в Южен поток не участват само БГ и Русия, а още куп други страни. И че това не е някакъв ръжен, на който руснаците ще пекат Европа, а проект, в който участват партньори - доставчик и потребители. Газпром може да изнудва само нас, защото сме 100% зависими. Западна Европа и е през оная работа. Мисля, че европейците успешно ни прехвърлиха на руска хранилка, без да губят контрол върху политиката ни.
142
2
 
1
 
! Отговори
tt преди 13 години
do 129 bqgay ottam 6te te e....t
141
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойка Тиквата яко се надупи на Путин :)))
140
3
 
7
 
! Отговори
ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ преди 13 години
ТУК ИМА ГОЛЯМО НАРУШАВАНЕ НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ИЗТРИВАТ СЕ БЕЗПРИЧИННО КОМЕНТАРИ
139
1
 
2
 
! Отговори
циник преди 13 години
вероятно "газта" се има предвид, а и НЕК не е енергийния регулатор по закон. Толкова грешки в едно единствено изречение, дали журналиста не е разбрал или погрешно са му го казали?!
138
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брюксел да го дууу.а .Докога ще слушаме тези тъпани .
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само се чудя - "газа" грешно написаната дума "***" или "газта" е. Ето изречението "Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от НЕК, която е енергийният регулатор у нас, да им запази определено количество от газа."
136
3
 
3
 
! Отговори
циник преди 13 години
Просто така пише в статията. А иначе знам, че на ГАЗПРОМ не могат да му поставят условия, още по - малко ГАЗПРОМ е основния доставчик на газ за Европа, дали имат интерес да си ритат канчето.
135
3
 
4
 
! Отговори
ххх преди 13 години
132добавен от: ***! И как ЕВРОСЪЮЗА ще определя квота на Русия,-----------------------За нашите парички става дума, да ги лапнат други, тия на Газпром не могат дао ги пипнат...
134
6
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
128ЛЪЖЕШ фуражко като дърт ***!:))) точно поляците, дето изгарят от "ЛЮБОВ" към Матушката ти:))))))Ако не е ЕС да ни защити НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ и оставим на теб и господарите ти( и на ГЕРБ и БСП) да се "грижат" за тях, България щe си е Руски сателит ВИНАГИ, както до сега!
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da Jivee Velika Rusia!!!
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако съм на Русия,ще оставя други да доставят газ и нефт на продажна България.------------------ Добре, че не си, че с тоя акъл ще измориш "най-великата нация" от глад. Да не би да се оплаквате, че са изработили Владимир Владимирович?
131
2
 
2
 
! Отговори
циник преди 13 години
Не намесвай Бога. И свята майка България.
130
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега разбирам, че България била зависима от Евросъюза, значи с ограничен суверинитет сме.------------------------- И слава Богу!
129
3
 
3
 
! Отговори
циник преди 13 години
И пак не разбрах, откога НЕК е енергийния регулатор, след като ДКЕВР е по закон и какво общо има НЕК с газта, след като БУЛГАРГАЗ е такъв по закон?! И как ЕВРОСЪЮЗА ще определя квота на Русия, която не е члнка на ЕС?! И как Борисов ще иде да уведоми Путин, че това дето го подписаха няма да стане?! Особено интересен ми е последния въпрос.