Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"

Правителството обещало на ЕК да промени споразумението с Москва
Обновена: 15 ное 2010 17:03 | 15 ное 2010 17:02,
212
Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да използват след построяването на тръбопровода „Южен поток“.

След разговорите в събота в София между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин беше подписано споразумение за създаване на съвместно дружество, което да изпълни проекта, като участието на България и Русия е 50:50.

Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво. Тя се позова на директивата за енергийната инфраструктура, която предвижда достъп до тръбата да имат всички желаещи, а управляващото дружество е длъжно да им го предоставя.

Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от НЕК, която е енергийният регулатор у нас, да им запази определено количество от газа. За да го направи обаче, НЕК ще трябва да поиска разрешение от Брюксел, като Европейската комисия има последната дума.

Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение.

Европейската директива предвижда т.нар. Право на изключение, според което компаниите, инвестирали в строителството на тръбата, могат да „резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании.

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение.

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили.

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право.

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
4
 
4
 
! Отговори
циник преди 13 години
Преди няколко часа Ангела Меркел огласи, че ако еврото не устои, то евросъюза ще пропадне. Не съм толкова притеснен за България, тя си има своя път. Но кой би хвалил Бойко, Цецо и Симеон ... Какво ще рабит Кристалина?!
127
1
 
1
 
! Отговори
еееее преди 13 години
до 126Ако намериш начин да караш и с 50% хляб ще ти е много по-лесно!
126
4
 
7
 
! Отговори
ПОТОКА ИЛИ ПАТОКА преди 13 години
ПЪЛНО Е С ТУРСКИ КОЛИ В НАШИЯ РЕГИОН ПЪЛНО Е С *** КАРАТ КАТО СЪДРАНИ,КОЙ ЩЕ МИ ВДИГНЕ ЗАПЛАТАТА И КОЙ ЩЕ МЕ ПРЕДПАЗИ ОТ ТУРЦИТЕ???ЗАТОВА НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕН ЗАЩОТО СМЕ РАЗГРАДЕН ДВОР ПЪЛНО Е С *** ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ ТУРСКИ РЕГИСТРАЦИИ НА ВСЯКЪДЕ,***.
125
3
 
3
 
! Отговори
Ха, ха, ха ... преди 13 години
Същите тези смешници преди 2 месеца отново повтаряха тези глупости след същата сделка сключена между руснаците и Полша. Но полското правителство им каза да си гледат работата и млъкнаха. А тук, понеже имаме суверенитет, затварят ни реактори в Козлодуй, прекратяват ни изгодни за нас сделки с трети страни ...
124
2
 
1
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Дано сме живи да го видим.Ако разработваха водородното гориво по-отдавна,вече да срещахме такива коли по пътищата.А за мафията си прав.Но всяко ново изобретение иска време за усъвършенстване,популяризиране(поевтиняване),а дотогава да ползваме достъпно- евтиното и безопасно ,с което разполагаме.
123
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Назад си моме Калино!Има начин за вечна енергия.Просто богатите се питат като е безплатна и вечна как да ни ръководят-Факт!Монетарната политика рухва ако всеки можр да си добие енергия.Хаосът ще е пълен без монополи!п.с.Вече намерих начин как да карам с 50% вода и продължавам да се отделям от монопола!УСПЕХ!
122
5
 
3
 
! Отговори
Коко преди 13 години
А къде да членуваме бе червен? Под руският ботуш ли отново?
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BG to mai ot trin,ta na glog sko4i ,rusnacite mai sa bili po 6tedri ot ES,otkakto sme strana 4len na ES,vse pove4e zativame
120
9
 
3
 
! Отговори
еееее преди 13 години
до 110Америка след 1-2 години ще продължава да се гърчи в собствената си криза, а целия запад ще гледа в руския газ!до 112Водородната технология за момента е страшно нерентабилна и скоро няма да я бъде!А слънчевата енергия за сега може да грее вода за къпане, за добив на ел.енергия пак ще трябва да чакаме още поне десетилетие за нов начин на получаване, че тия соларни панели нещо са немощни.За вятъра няма да говорим.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич,тия няма как да скачат.Нищо ,че са Германия и Франция.Енергийнатамафия е по силна-ФАКТ!Само 15% от слънчевата енергия ако се овладява по целия екватор е достатъчна за целия свят бвз нито една атомна централа-ФАКТ!
118
3
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 13 години
.НАЙ ПОСЛЕ РАЗБРАХМЕ, ЧЕ СМЕ НЕЗАВИСИМИ- нищо не зависи от нас. Решава Брюксел. Преди поне кярехме от вярност към Русия.Сега ако изкярим нещо, че отива за ЕС, а на нас, един Г.Л.... ......Й.
117
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 115Едва ли някой е чел договора ни с ЕС, а и той е засекретен. Трябваше да излезе такова обстоятелство, за да се види, че не можем да решаваме важни въпроси. Колкото за кучето поразпитайте повече хора, които са имали такова куче да ви разкажат. При нас ухапа 4 човека. Единственото куче в света, което може да се бори с вълк и затова е овчарско куче. Прародителите му са вълци.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко е мъжкар!
115
4
 
6
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Въпросните алтернативи са много далече в бъдещето,иначе германците нямаше продължат срока на експлоатация на своите аец ,за франсетата да не говорим.Все още енергията от алтернативни източници е със пъти по-скъпа от атомната.Затова ни пробутват тия приказки-аец е вреден и опасен ,но само вашият-за нас,нашият е по-друг,европейски някак си....можете да пазите еврограниците и на свещи ,екзотика!
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кучето е от много хубава порода, гледал съм такова в апартамент докато порасне - след това стават доста големи и не са за апртамент, не хапе, или поне не стиска като захапе - просто си играе, умни са, само дето много яде и съответно много ака - но веднага се научи и само на терасата или навън по време на разходка вършеше тази работа!
113
4
 
1
 
! Отговори
Подчинен преди 13 години
E и, защо беше цялата пушилка. Всичко се решава от Европейския Съветски Съюз. ЕС си го мери с Русия, нас ни използват за мюре. Поне да поемат директно управлението на БГ, без нашите крадливи посредници- "Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските". .
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
114Това ,че ти сега си разбрал не значи.че другите незнаят.Ако и другите загряваха толкова бързо щеше да е супер.Но за кучето глупости не говори!
111
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега разбирам, че България била зависима от Евросъюза, значи с ограничен суверинитет сме. Мноого жалко. Дори по време на социализма тия работи не се говореха явно, а сега 1 към 1 питаме като ученици. Това куче на снимката Путин трябва да го държи далеч от себе си, това е вълкодав. Мене лично такова куче ме е хапало и не само мен, а цялата компания, въпреки, че беше домашно и много луксозно гледано
110
2
 
1
 
! Отговори
богобоязлив преди 13 години
"Боже,Прости на Алчния когато,поглежда в чуждите сърца.прости му - и кюлче от злато,сложи му вместо обеца."Това не мое, но счетох, че тук е удачно да го цитирам.
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Водородната технология и слънчевите технологии пак са далеч от нас. Отново трябва да изживеем ерата на мобифоните въпреки,че вече има джи ес ем...