Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС

Разликата до най-високите е повече от десет пъти
Обновена: 4 окт 2011 15:54 | 4 окт 2011 15:54,
216
Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС
Снимка: Булфото

Учителските заплати в България не се отличават от общата тенденция и държат последното място в ЕС. Това обяви Европейската комисия, която сравни преподавателските възнаграждения в общността, Турция, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. 

Според доклада учителският труд не е подобаващо оценен, но сравнително най-добре е заплатен в Люксембург, Дания и Австрия.

Особено ниски са началните заплати, бие тревога Брюксел. Тук България и Румъния са в дъното, но перспективите в северната ни съседка са по-добри, тъй като в края на кариерата си един учител може да разчита да се пенсионира с двойно по-голяма заплата от начинаещия си колега, докато в България това не е така.

Началните базови заплати на учителите в държавните и общински училища като цяло в ЕС са твърде ниски. В повечето страни, с изключение на Германия, Испания и Португалия, те са под средните доходи на населението.

Учителите обаче могат да разчитат на различни добавки за подобряване на квалификация, за стаж и други, които позволяват доходите им да се закръглят годишно на 61 804 евро в Дания, 44 775 евро във Финландия или на 35 580 евро във Великобритания.

В закъсала Гърция средната годишна учителска заплата е 22 817 евро, съобщава Европейската комисия.

В същото време в България учителят се разписва срещу 4271 евро годишно (заедно с добавките), или около 8353 лева.

България, Латвия и Литва са трите европейски държави, в които няма разлики в минималните заплати на учителите според образованието им и според вида училище. Преподавателят в предучилищните групи взема толкова, колкото и колегата му в гимназията.

Икономическата криза е ударила през 2010 г. доходите на преподавателите в училищата само в пет страни – Ирландия и Гърция, които са на програми за икономии срещу помощ от Европа, Испания, Латвия и Румъния.

Според доклада, който черпи данни за България от Националния статистически институт, заплатите на учителите у нас вървят нагоре. 

Изследването цитира увеличение между 7 и 13 на сто на заплатите на старшите и главните учители у нас през 2010 г. в сравнение с предходната година. 

Същевременно обаче през 2008/2009 г. България, Румъния, Италия и Гърция са били единствените държави, които не са индексирали учителските заплати спрямо инфлацията, което естествено е довело до обедняване на съсловието и до намаляване на покупателната му способност. 

В същата година учителските заплати са били намалени в Унгария, когато тогава изпитваше сериозни икономически трудности.

Европейският доклад показва, че годишната заплата в България на един начинаещ учител през 2010 г. е 5796 лв. годишно, а на колегата му с 10 и повече години трудов стаж е 6192 лв. годишно. В евро основната учителска заплата за година у нас е 2761 евро, а заедно с учителските добавки става 4271 евро.

Директорите на училища вземат между 7080 и 12 960 лв. (около 3600-6600 евро) годишно според стажа си и размера на училището, което оглавяват.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
4
 
! Отговори
iv преди 12 години
Нужно е и родителите да се занимават с децата си,да общуват с тях,а не само да чакат на учителите.Това е.Обръщайте повече внимание на децата си.
213
1
 
1
 
! Отговори
а преди 12 години
За учителите няма, но за полицаите на които кокошкарите им крадат колите, има.
212
0
 
1
 
! Отговори
допълнение към Пати преди 12 години
в допълнение от написаното от Патилан само да кажа - правителството на ББ стриктно следва изпълнението на плана - Смешникът Дянков е човек на Световната банка и краде и работи за тях а па си изберете и търпете - *** ОВЦИ БЪЛГАРСКИ
211
0
 
3
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯДокато успешните приватизационни програми в други страни включваха не повече от две дузини пълни приватизации за един период от няколко години, България трябва да приватизира хиляди предприятия за кратък период от време..." Вижда се: В 1990 г. управляващите са дали съгласие България да бъде превърната в опитна мишка, за да се провери дали може да понесе "най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила." В страните от ЕС държавната собственост се запазва в границите от 45% (Франция) до 65% (в скандинавските страни). Планът за реформивече 18 години се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация. Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ - заявява: Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ". През последните 20 години САЩ възпроизведе собствената си мафиотска държава в България.
210
0
 
3
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ"В приложението към плана Ран-Ът от 117 страници става дума за това, че българската икономика е предназначена да изхранва 5 милиона души. Още тогава, началото на 90-те години, се прогнозира появата на цигари ментета, алкохол менте, хора, които ще ровят кофите за ***........От 1990 г. та до днес, жертвите на плана Ран-Ът се изчисляват на малко повече от един милион души. Тези хора или са измрели, или са се изселили от държавата български граждани.Резултатите се наричат винетки, здравни осигуровки, въвеждането на различни и нови видове данъци и такси, непрекъснатото покачване на цените на най-важните консумативи - ток, вода, и отопление."Жан Виденов беше свален, защото се противопостави по своему на изискванията на престъпната двойка Международен валутен фонд-Световна банка. Много аржентинци смятат, че МВФ е самият дявол и определено има защо. Жан Виденов беше свален още, защото се опита да се пребори с олигарсите от Газпром и да защити интересите български. Виденов е пример за достоен българин!!! Едно от най-характерните явления около от проекта "Ран и Ът" е, че той е реализиран изцяло, а в някои случаи дори е преизпълнен. 100% приватизация на държавната индустрия (всичките 2200 предприятия! 100 % приватизация на търговията (всичките 13 000 обекта в 2-годишен срок, по график, включващ 2000 обекта на тримесечие! Последователно бяха ликвидирани селското стопанство, промишлеността, транспорта (речен, морски и въздушен), военно-промишления комплекс, телекомуникациите и атомната ни енергетика. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението - децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. През последните 20 години САЩ възпроизведе собствената си мафиотска държава в България.
209
0
 
3
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Пак си изберете Бойко, скъпи даскали!
208
1
 
4
 
! Отговори
kalbor преди 12 години
Днес през деня даскалята и техни фенове са се активирали и са ми сложили минуси.Ама никой не e писал, че нещо в моя теьт е невярно. Няма и как - то всичкото е ВЯРНО!"Даскалите в България са и много недообучени, слабо образовани, некадърни ... и много мързеливи. А също така и много нахално-алчни (безкрайни претенции за пари, без да имат основание за това)
207
0
 
5
 
! Отговори
една преди 12 години
Необходимо е да се въведе тест в училищата ! Кой учител ми е любимия? Кой предмет изучавам с удоволствие? Учители койта немагат да създадат подходящата атмосфера в часовете си и да поднесът интригуващо предмета който преподават, да се отстранят безвъзвратно от професията и учебния процес! Отвратена съм от учители с високи претенции към обществото, но мразещи до дъното на душата си, децата и работата си! Резултатите от дейността им са налице, примерите са много! Оправдание колко сакаш!
206
1
 
3
 
! Отговори
АНТИДАСКАЛ преди 12 години
КЪМ 204 И205 ЗАБОЛЯ ВИ ИСТИНАТА АМА СИ Е ТОЧНОО ТАКА,С ДАСКАЛ КАТО ПОЧНЕШ ДА ГОВОРИШ НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ ТИ КАЗВА ,ПРЕДАВА СИ ЩО ГОДЕ УРОКА И ДРУГОТО ЗА РОДИТЕЛИТЕ В КЪЩИ ТЕ ДА ГИ УЧАТ ,ОНАЯ ШМАТКА ДАСКАЛКАТА ДА СПИ НА БЮРОТО!Я ГИ ВКАРАЙ В НЯКОЙ ЗАВОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО ЩЕ РЕВЕ КАТО МАГАРЕ ЧЕ Е УМОРЕНА!ПО ТЕЖКО ОТ ХИМИКАЛ НЕ Е ДИГАЛА !ТАКА ЧЕ СТИГА С ТЯХНИТЕ НОМЕРА.КАТО СТОЯТ ЦЯЛ ДЕН ЧУДЯТ СЕ КАКВИ РАЗХОДИ ДА ИЗМИСЛЯТ НА РОДИТЕЛИТЕ ,НАЙ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВЕНАТА ПРОФЕСИЯ!
205
1
 
4
 
! Отговори
Fuck BG преди 12 години
Заплата по-малка от 1200лв. на месец е пълен смях и обида...минималната трябва да е толкова,повече за какво говорим...все повече стари хора,а не *** ровят по кофите и просят..тая държава трябва да изчезне от картата на света или по-скоро да се засели от нормални хора...българина е едно жалко,малко,тъжно,комплексирано и тъпо животинче,което гледа само как да оцелее само...виждате какво правят гърците,колко са единни,а тук кво става,а?Били сме силна държава,хахха,кога бе? И кво от това?
204
4
 
8
 
! Отговори
ли преди 12 години
Като гледам коментарите,въобще не се учудвам,че учениците са малки невъзпитани кретенчета. То не може вкъщи да се говори "оня,мързелия, дет се праи,че те учи.. пък аз бачкам по 12ч" и после да искаш детето да уважава учителя си. А пари за частни уроци няма да да давате, ако обърнете внимание на децата си,учите с тях .. и самото дете трябва да е разбрало и възпитано,че знанието е сила ..иначе с или без частни уроци.,.все там.
203
4
 
9
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Никога няма да проумея защо българина вместо да се бори всички да сме еднакво добре, се борим всички да сме еднакво зле?? Като им е толкова добре на учителите,че са цъфнали и вързали - вие,дами и господа, какво чакате - ами станете учители! Места има,не е като да няма. Заради вашите приказки всички хора от които се нуждае България - млади лекари,учители,учени - заминават в чужбина. КОй ще учи децата ни след някоя година ???
202
17
 
7
 
! Отговори
АНТИДАСКАЛ преди 12 години
ТИЯ СА ПО МЪРЗЕЛИВИ И ОТ ГЪРЦИТЕ!ПО ДВА ЧАСА НА ДЕН РАБОТЯТ ПАРДОН МАХАТ КРАЧОЛИ ДО УЧИЛИЩЕ И ПЕТ МЕСЕЦА ВАКАНЦИЯ,ГРИПНА ДЪРВЕНА И ОЩЕ ХИЛЯДИ ИЗМИШЛЬОТЕНИ ВАКАНЦИИКИ И ВЗЕМАТ И ПО800-900 ЛВ. КОМЕНТАР 199 СИ В ГРЕШКА ИЗПЛЯСКАЛИ СА 90% ОТ ТЯХ.ПОЗНАВАМ ДОСТА УЧИТЕЛИ НЕМОЖЕШ ДА РАЗГОВАРЯШ НОРМАЛЕН РАЗГОВОР С ТЯХ.КАКВИ ПО ТРУДНИ ПРОФЕСИИ ИМА ОТ ТЯХНАТА.ДОКТОРИТЕ ЗАЩО СТАНАХА РУШОВЕТЧИИ ?ВЗЕМИ ЕЛЕКТРОИНЖ.СТРОЙТЕЛНИ ИНЖ.И Т.Н. ТЕ КАКВО ДА КАЖАТ КАТО В ЕВРОПА ВЗЕМАТ ЕДИН ЧУВАЛ ПАРИ.
201
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бедна държава, ниски заплати, те такива и на учителите, просто трябва да се вдигнат ъаплатите на всички, не само на учителите, нчма маловажни професии.
200
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да има конкуренциа при преподавателите, ако не преподава добре да можеш да го смениш.
199
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добрите учители в БГ са рядкост, слаби преподаватели, не вдъхват авторитет, не учат децата да мислят самостоятелно, унижават децата, слаби психолози, истерични, не са в крак с новостите, много от тях трябва да отидат да се лекуват, има и пияници, не са дисциплинирани, не се обличат прилично и с вкус, говорят в час по GSM-ите си, изключениата от всичко това са малко. С две думи , не заслужават по- високи заплати. Tрябва да си ги заслужат!!!
198
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е какво искат повече . За 3 месеца в годината работа и взема всеки месец по 500- 600 лева . И това ако е правда и още искат . Учител голям праз .Не е правилно да им се вдигат заплатите и това е . Мързеливци и пияници са някои от тях . Някои казвам .
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нона , ...не е хубаво човек да е толкова жалък като теб ...... и да се тревожи дали ще му ''цъкнат'' минуси. С твоя език и отношение добре ,че не работиш това...ама извинявай явно имаш някакви проблеми. обещавам , повече да не ти отговарям , да не вземеш да направиш сега някоя глупост и да ми тежиш после на съвеста. ....чукам на дърво!
196
13
 
14
 
! Отговори
kalbor преди 12 години
Ама даскалите в България са и много недообучени, слабо образовани, некадърни ... и много мързеливи. А също така и много нахално-алчни (безкрайни претенции за пари, без да имат основание за това)
195
1
 
7
 
! Отговори
нона преди 12 години
до анонимен Не че ти дължа обяснение,но от години не работя това....а една от причините е и "родители" като теб....нищо лично, но не се грижи за мен и не давай препоръки просто, за да кажеш нещо,не си интересен...Хайде цъкни сега един минус и дано ти стане по-добре