Всеки трети младеж в ЕС е безработен

Това сочи анализ на Евростат
12 фев 2013 08:08, Петя Славова
41
Всеки трети младеж в ЕС е безработен
Снимка: Reuters

Около 96 милиона млади хора на възраст 15-30 г. са живели в страните-членки на ЕС през 2009 г. В повечето страни на ЕС задължителното образование завършва на възраст между 14 и 17години и от тази възраст нататък младите хора избират дали да продължат висшето си образование или да станат икономически активни, пише БТА.

Средната възраст за напускане на формалното образование и започване на работа от младите хора в ЕС е била 21 години, отчита анализ на Евростат, посветен на прехода от образование към първата значима работа. Най-рано излизат на пазара на труда в Малта и Турция /също включена в изследването/ - средно по на около 18 години. За България средната възраст за излизане на трудовия пазар на младите хора е 19,6 години.

Според данните на анализа - близо 70 на сто от напусналите образование младежи на възраст 15 - 30 години - са имали значителни трудности при намирането на първа работа, а около 30 на сто - изобщо не са успявали да намерят работа. Това е било така, защото почти всеки трети младеж, напуснал образованието и търсещ работа - е имал нисък потенциал за влизане в пазара на труда, отчита анализът. Най-високи стойности на заети млади хора на възраст 15-30 години са регистрирани в Холандия и Норвегия - 88 на сто, Швейцария - 87 на сто, Австрия - 84 на сто, Люксембург -82 на сто, Кипър и Дания - 81 на сто, Германия и Словения - 80 на сто.

Най-ниски данни за трудова заетост на младите хора са регистрирани в Литва, Латвия и Унгария - под 30 на сто. България заедно с Румъния е в "златната среда" на тази своеобразна класация по трудова заетост на младите - малко над 30 на сто.

Според анализа на Евростат младите хора в ЕС, които са напуснали образованието и търсят своята значима първа работа най-лесно се справят с това в Исландия, където си намират работа средно за 3,3 месеца, следват Швеция - 3,5 месецаи Великобритания - 4,4 месеца. Средният период за търсене на работа от млади хора в ЕС е 6-7 месеца.

Данни на националната статистика отчитат, че от около 780 хиляди ученици от 1 до 13-ти клас на учебната 2010/2011 г. - напусналите училище по различни причини българчета са около 18 хиляди. От тази цифра около 5,5 хиляди деца са напуснали училище между 1 и 4 клас, около 7 хиляди са напуснали между 5 и 8 клас и около 6 хиляди - между 9 - 13 клас.

Данни на НСИ показват, че цифрата 18 000 е най-ниската като брой напуснали ученици за последните 10 години, тъй като обикновено броят на напускащите родното образование варира между 20 и 30 хиляди на година. Най-масово са напускали българските училища през 2003 и 2004 г. - средно по над 31 хиляди млади българи.

През 2011 г. безработицата сред младежитена възраст 15-24 г. е била 65 хиляди души, а безработните между 25-34 г. са били 90 хиляди. От общия брой безработни през 2011 г. /над 370 хиляди/ - 207 хиляди са били със средно образование,91 хиляди - с основно образование и около 30 хиляди - с началнообразование, сочат данните на НСИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Някога Америка направи експеримента да въведе комунизма-неуспешния опит.Обяви комунизма за лудост и го разруши.Китайците го обновиха и направиха чудеса! Сега капитализма се гърчи в собствен сос,отвратителна корупция,кражба на капитали,а народите прости все още вярват ли вярват... Запада вече няма ресурси,идва ново време-колелото се е завъртяло а ние българите не искаме да повярваме,че е дошло време да си умре загниващия строй-необоздания капитализъм
30
0
 
1
 
! Отговори
ses преди 11 години
.. за това и не взех решение да преподавам, това е мн отговорна задача,а аз не смятам, че в 2та университета,в които ме обучаваха ми дадоха часовете практика, за да ме подготвят реално. Питаме се, защо др.страни са по-напред от нас, учат си децата от малки на отговорност и следване на правилата установени в държавата. Нашите на какво се учат на безхаберие и нехаиство. Народа ни има мн добри принципи на възпитание и култура, анархията на прехода, прецака всичко и всички ни.
29
0
 
1
 
! Отговори
ses преди 11 години
Вярно,много е лошо "млади хора без работа и самочувствие",това са съвесните и умни млади хора"много хубав въпрос от къде да почнат". Ами от където всичко започва от училището,през годините България изкарва на пазара на труда неподготвени и нехаещи кадри.Тези дето ум пука - имигрират и м/у другото успявят и се приемат много добре от чуждите работодатели.Аз завърших педагогика-б. и м-р- мениджмънт в образованието,за 7-те си години обучение в кл.стая влязох 5 пъти, достатучни ли са?!! Не...
28
0
 
2
 
! Отговори
3 преди 11 години
v germania ima sushto bezrabotni mladeji vikat im peni sedat v parkove ili pod mostovete i piat po celden shot zima 800 evro pomoshti. a po mladite sa stanali po zlei ot malki deca da ne izcapat prustite slu4aino s maslo
27
0
 
3
 
! Отговори
TURK преди 11 години
E TOVA E HUBAVA NOVINA
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работа има за целия китайски народ, ама не всеки иска да я работи! Не всеки е учил или завършил за "началник". Аз работя в Германия, на не особено престижна работа на която техните младежи не биха се хванали - и за кво?! Като могат да я карат на помощи. Не става да дирят само на хляба мекото и после да пискат за нашите българи, че им искали помощи. А сами те какво правят?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименразбира се,че работиш и за 200 в началото, ако се налага. но въпросът е,че докато намериш тази работа за 200лв и дай боже се развиеш си обречен на мизерия(въпреки че си инвестирал в себе си с образование например). и ако ги няма мама и тати загиваш. а като започнеш да получаваш по-нормална заплата, се оправяш сам в живота, парите пак до никъде не стигат и пак тънеш в мизерия. затова младите хора емигрират
24
0
 
3
 
! Отговори
DO IORDAN преди 11 години
BOI I NATROSHENI KOSTI TOVA E OPRAVIATA MOMCHE .
23
0
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
До 29Опитах много неща. Подавах сигнали до инспекцията по труда. Опитах се да заведа дело, но работодателят се крие като мишка. Ако имате съвет към мен, ще се радвам да го чуя.Току що видях по телевизията едно болно момиченце, което се нуждае от трансплантация. Казва се Светла може да дарите сума чрез SMS с текст DMS SVETLA на номер 17 777.Ако има някой, които да ми помогне да си получа заплатите то моя бивш работодател, обещавам, че ще даря цялата сумата (6000 лв) на това момиче.
22
6
 
2
 
! Отговори
- - - преди 11 години
В началото получавах на работа за месец толкова колкото сега вземам за ден.Без опит никой не дава пари. Работиш отговорно и се самоусъвършенстваш, ще дойде време да вземаш повече.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Йордан 26Евала :) Между другото това е и мечтата на всички другари, дето подкрепят и гласуват за хунтата на БСП. Чакат ги като манна небесна да се върнат на власт, че да седнат на топлите държавнически кресла и нищо да не пипат по цял ден, освен далавери и кражби, разбира се :)
20
2
 
15
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
Защо да работиш, след като работодателите не плащат заплати?!? Аз преди време работих за 2000 лв на месец и плащах осигуровки за около 500 лв. Работодателят спря да ми плаща заплатата и все още ми дължи пари. По никакъв начин не мога да си получа дължимото. Държавата позволява това да се случва, защото това е изгодно за частните фирми на депутатите. Направиха така, че работодателите да крадат от народа. В днешно време в България, народът работи за без пари и плаща сметките на ***.
19
3
 
11
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
На следващите избори ще гласувам за някоя *** партия. Те ще направят така, че всички да живеем на версия. Токът, водата и храната ще бъде безплатна. Никой няма да работи в държавата.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 23: Не се кахъри - лесно ще бъдат научени, а за пари нищо не съм споменавал! Казах, че ми трябват хора за работа и то много!!! Пари просто няма да им трябват!!!
17
2
 
9
 
! Отговори
ееее преди 11 години
е как да вземеш на работа 19 годишен *** дето още държи майка си за полата , но иска стартова заплата 1000 лв. за нещо което даже не може да върши ? то не е като ходенето по чалготеки , да не говорим за кифлите дето в главата им е как да намерят богат чичко и да лешперят по гръб цял живот?
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Требват ми хора за работа и то много! Има много работа за вършене, че даже ще ми трябват и азиатци до попълнят квотите - просто европейските безделници ми се малеят нещо!!!
15
3
 
4
 
! Отговори
истина е преди 11 години
При ГЕРБ няма блок на еврофондовете ,Но хората дават пари срещу качествена работа!!И този рев срещу строежа на магистралите ?! ......да се спрат ли 80% от европейските пари за пътища или да има още малко повече работни места и пътищата ни да заприличат на съседските магистрали?!?
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
наистина е ужасно !Млади хора без работа и самочувствие........но от някъде трябва да се започне.Срамен труд няма.......Това "няма да работя за 200лв "е непонятно ...
13
4
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Стига бе - всеки трети - и там ли ГЕРБ управляват - Станишев и компания твърдят че ГЕРБ докараха младите до това положение.Истината е че в България 50 % от безработните млади на практика никога не са искали да работят и не са търсили работа.Направете една анкета и %-тите може и да са повече.Млади момичета вместо работа търсят богати мъже да ги издържат.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС и "демокрацията" не ни донесоха нищо добро