Сингапур остава най-скъпият град в света, Хонконг е след него

Лондон заема трето място
26 юни 2024 21:30, Анисия Иванова
27
Сингапур остава най-скъпият град в света, Хонконг е след него
Снимка: Pixabay

Сингапур остава най-скъпият град в света по отношение на разходите за луксозни стоки, като бижута и обувки, както и услуги, като хранене, здравеопазване и образование.

Конкурентът Хонконг се изкачи с едно място спрямо миналата година до второ, а Лондон - с едно място до трето, според годишния доклад на швейцарския мениджър на благосъстоянието Julius Baer Group.

Сингапур продължава да привлича изключително богатите хора, като поддържа репутацията си на политическа и икономическа стабилност, както и на благоприятна бизнес среда. Хонконг е най-скъпият град за наемане на адвокат и вторият най-скъп за покупка на имот.

Лондон поскъпна отчасти заради силата на британския паунд и "известно нормализиране" след Брекзит. В същото време Шанхай спадна до четвърто място, вероятно поради предизвикателствата на пазара на недвижими имоти и смекчаването на потребителското доверие, се казва в доклада.

Токио се срина до 23-то място поради отслабването на йената. Много от най-големите промени в индекса се дължат на валутни колебания, тъй като цените на индекса се преизчисляват в щатски долари за глобално сравнение, се казва в доклада. Сантяго в Чили сега е по-скъпо място за живеене от Токио в щатски долари - ситуация, която някога би била "немислима", се казва в доклада.  

Цюрих се изкачи на шесто място и беше най-големият победител през годината, което се дължеше главно на силния швейцарски франк.

Топ 15 на най-скъпите градове за луксозен живот

Индексът на начина на живот на Julius Baer класира 25-те най-скъпи града в света, като анализира жилищните имоти, автомобилите, полетите в бизнес класа, училищата, дегустационните вечери и други луксозни стоки. От февруари до март 2024 г. банката е анкетирала лица с висока нетна стойност на активите на домакинствата, които са на стойност 1 млн. долара или повече.

Европа, Близкият изток и Африка се превърнаха от най-достъпния регион през 2023 г., в най-скъпия, със "значително увеличение на цените" и с придвижване на всеки европейски град нагоре в класацията. Силните обменни курсове предизвикаха промяна в съдбата на региона.

Дубай е паднал на 12-то място от 7-мо през 2023 г., докато Сингапур и Хонконг заеха челните места, други азиатски градове, а именно Токио, Банкок и Джакарта, паднаха в класацията, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В Сингапур заможните хора предпочитат "дискретни пред по-открити прояви на богатство", като продажбите на часовници, автомобили, апартаменти и други луксозни стоки са намалели.

Като цяло ръстът на цените се забави до 4% от 6% през миналата година в целия индекс на стоките и услугите.

Цената на велосипедите е спаднала почти навсякъде, което със сигурност се дължи на пренасищането с велосипеди след Covid, а сред другите спаднали цени са полетите в бизнес класа, при които пътуванията се нормализират, след като търсенето след пандемията доведе до скок на цените, се казва в доклада. Бижутата, дамските обувки и мъжките костюми отбелязаха най-голям ръст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 17 часа
ДоПияницаМистик.Абе по-добре си трай че ония адвокатите те чакат да пропееш и да те приберат на топло в САЩ да не настинеш.Ще им станеш оперативно интересен
24
0
 
0
 
! Отговори
И двата града са с преди 2 дни
етническо китайско мнозинство... интересно нали? :D
23
1
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 2 дни
Москва и скъп град при днешния курс на рублата?! Моля те, не ме разсмивай! Безплатно здравеопазване?! Приятел, живял съм 15 години в Москва. Фантасмагории говориш. Безплатно образование?! Дори няма да продължа нататък... Поредният русофил, който в руското блато НЕ е стъпвал и НЯМА Да стъпи...
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
21, руснаците имат една певачка Земфира-иноагент, която плю по Русия и избяга на запад. Та вчера я засякоха и снимаха пред централната градска стоматология в Москва. Отрича се от Русия, но щом я заболи зъб не ще да го лекува на запад, а тича на евтиното.
21
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 дни
Преди години гледах филм за Сингапур. Фантастика. В електрическите стълбове има вградени кранове за вода и ел. контакти. Улиците се мият с вода и шампоан. Показаха огромен небостъргач, който се мие постоянна от вън с висяща люлка. Необходима е една година да се измие . Страхотни магазини. В ресторантите се предлага печена пекинска патица като деликатес . Всеки може да вземе микрофона от оркестъра и да се изяви като певец.Щастливи хора.
20
8
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
До Анонимен 18 === Ахахахахахахахахахахаха :))) Ето още един мечтател. Мордорска Москва била с безплатно здравеопазване и образование :))) Еееееех, фантазиите са хубаво нещо. Мордор първото което е, не е социализъм, за да е така. То си е див феодализъм и антиутопична олигархия. Всичко се плаща и лесно се проверява. Единствените държави в света с безплатно здравеопазване и образование са Канада и Куба. Майкъл Мур беше направил документален филм на тази тема. Как американци ходят там да се лекуват
19
2
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
До население === Населението на Гуанджоу НЕ Е 65 милиона както пишеш. Не знам как ти хрумна таи цифра. Току що проверих в Уикипедия. 18 милиона е. Престанете да пишете простотии и лъжи, които лесно се проверяват :))))))))
18
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
До Рамзес II-ри === Тогава бях от работническата класа :))) Работех по чужбина къде ли не. За 2009 година говоря. Големите пари ги направих 2016 в Перу. От тогава не бачкам. Самопенсионирах се :)))))
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Москва би бил по-скъп град от Сингапур, ако не се славеше със своето безплатно здравеопазване и образование.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Асфалтирайте и подравнете улиците в София, запълнете дупките из града и улиците, оправете изпочупените, нагънати тротоари с липсващи плочки, боядисайте сградите, от соца не сте ремонтирали, не ви ли прави впечатление неугледния, занемарен, мърляв, депресивен вид, като след война, в столицата? Засадете и дръвчета където има нужда и възможност, толкова ли е сложно? Учениците и студентите да организирате, ще насадят дръвчета за няколко дена, мързели.
15
7
 
1
 
! Отговори
население преди 2 дни
Гуанджоу 65,1 млн., Токио 40,7 млн., Шанхай -39,3 млн., Делхи 32,4 млн.,
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Лондон се прочу с наймного намушкани бг.
13
4
 
7
 
! Отговори
кое е добре преди 2 дни
Там е претъпкано и спат по 100 души в 1 стая.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сингапур не е скъп за сингапурците. едва ли има там човек с приход 300 единици. Транспорт, културни мероприятия са по-евтини дори от нашите. Нека не се пишат глупости. Добавете към това сигурността, уважението между хората и липсата на понятието майчин език. Официален е английски и това се съблюдава. Съблюдават се и всички правила, които са доказали своята надеждност.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой би искал да живее сред малки жълти роботи? Сингапур? Пфу!
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отвратително място е Сингапур. Пренаселено, гаден климат, много скъпо, и прекалено рестриктивни закони и правила за най малкото нещо. Няма никаква свобода. Не бих живял на такова място. Прекалено цивилизовано е. Аз харесвам по бедните държави. Там има повече свобода и хората са по добри.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дрееме ми....Вече съм на 5-та риикия и си гледам.мач.
8
4
 
4
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 2 дни
До пияница мистик.Е как така бе,нали зИмаше 6 цифри годишно,работеше в говеррмента,пътуваш по жжунглите и изведнъж си призна че се храниш в Sainsbury's,абе отдавна имах подозрения за теб откакто се похвали с газовите скари на вересия на плажа в sиднеY.....
7
1
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 2 дни
А твоята панелка в прованса, струваща колкото седмичната заплата на нормален ИТ спец в Лондон, е най-добра ;)
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Разкошни градове. Ако Хонг Конг не беше съсипан вече от Китай и пълен с кейдж дуелъри, щеше да е топ! Още не се дава на бедняшки западнал Китай де, като автономия си е. А за Сингапур няма какво да кажем. Демокрация. Демокрация и съюзник на САЩ ли е, богат е, успял, произвежда, цъфти. С бедна Русия ли е, рине дъното.