Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Вкарвайте бежанци от Субсахарска Африка и Магреб и ги натурализирайте ако искате това тук да оцелее
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Siberian Freedom - простор, природа, необятна земя, спокойствие, сигурност, изобилие на всичко от което се нуждае едно семейство за да живее щастливо Starting our Siberian homestead. В южен Сибир има уникално богати неусвоени територии.
118
5
 
6
 
! Отговори
да преди 1 година
До Да си знаете. Румен Радев и Костя Копейкин са първите заподозрени за национално предателство от Народния съд. Да си знаят.
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не бяга! Пътуването е свободно!
116
9
 
3
 
! Отговори
Avatr 11 преди 1 година
BMW iX M60 - цена $150 хил. Китайски аналог Avatr 11 - цена $57 хиляди с батерия 116kwh, ($51 хил с батерия 90kwh). Avatr 11 не е по-лош - и дизайн, и комплектация, и комфорт, и салон, шумоизолация, и driving experience и Fahrspass. Натискаш леко газта и моментално излита все едно е без тегло, като перушинка, такава голяма кола. Скоро никой няма да им купува безумно скъпата продукция на европейците, а и самите те дори вече нямат пари да си платят отоплението и държавите печат пари да им го плащат, какво остава за коли.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленият чорап да открива пилони и да не се занимава с младите!
114
1
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Вкарвяйте бежанци от Субсахарска Африка и Магреб и ги натурализирайте ако искате това тук да оцелее
113
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 година
Защото нямаше лустрация, затова бягат младите!
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарвайте бежанци от Субсахарска Африка и Магреб и ги натурализирайте ако искате това тук да оцелее
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рейтингът на Световната банка: по отношение на БВП Русия изпреварва Германия за втора поредна година, влизайки в петте най-силни държави през 2022 г. и става първа икономика в Европа. Рейтингът се изчислява по паритет на покупателната способност. БВП на Русия по паритета на покупателната способност възлиза на 5,51 трилиона долара. Русия изпревари не само Германия, руснаците живеят на по-добър стандарт не само от немците, но и Италия, Франция, Великобритания и Канада. Напред са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Засега.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Възраждане Нали знаеш, че на Деса Радева синчето е в САЩ?
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е поредната патерица на гербавите, предаде БСП, сложи пепейци от нищото за министри, те също работнят за ГЕРБ. НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ ПАК ЩЕ ПРОБУТА ПАРТИЯ ОТ ПАТЕРИЦИ НА ГЕРБ. ПАК ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ,
108
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Тодор Живков когато бяхме с Русия комунистите бесеха демократите с тел на прозорците, но дори и тогава изплезените и оцъклени лица на демократите гледаха на запад към свободата и демокрацията, при маратонките, дънките левис, цветните телевизори, хитачитата, тоблероните и киндерите, красивите ситроени и опели и бялата техника където магазините са като корекоми.
107
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Вкарвяйте бежанци от Субсахарска Африка и Магреб и ги натурализирайте ако искате това тук да оцелее
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 118 Руснако, вън от България моля ти се.
105
7
 
2
 
! Отговори
Да си знаете. преди 1 година
Без народен съд България не може да се оправи! 1944 сме били също в тежко положение. Когато комунистите идват на власт първата работа е била да се направи народен съд. Веднага са арестувани 28 630 заподозрени в национално предателство. Срещу 11 122 са повдигнати обвинения. Само за 4 месеца са издадени 9155 присъди. 2730 смъртни, 1305 доживотен затвор. Това е бил начинът тогава. Сами си правете сметката. Сега положението е много по тежко! Сегашните предатели са повече.
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти др.Радев имаш голяма вина това да се случва!Останахте само пенсионери на заплата и пенсия едновременно с високи пенсии на държавна хранилка и хората около вас са такива и как да има работа за младите...............
103
7
 
0
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Ние ще решим демографската криза! Ще затвори границата! Който има имоти у нас, а е назапад, ще му се конфискуват!
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия нямахме Киндери и Тоблерони а днес при демокрацията и американското партньорство във всяка бензиностанция има избор от стоки за които навремето само можехме да мечтаем, или да ги зяпаме през витрината на Кореком и да мляскаме след детето на партийния секретар което яде Киндери и Тоблерони, а ние преглъщаме сух марципан "Кума лиса".
101
2
 
4
 
! Отговори
dre преди 1 година
Когато президентът ти е свинорус, как няма да имигрират!