Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпроса Радев на себе си ли го задава, ами да пита сина и дъщерята те ще му покажат директно!
19
1
 
5
 
! Отговори
Причините са много, преди 11 месеца
но главната е в отвратителната политическа "класа",в некомпетентно,подкупно,но в замяна на това хипер платено,изпиващо кръвта на България управление,вземащо решения в свой интерес, а не в интерес на народа и държавата.То не създава условия за развитие,просперитет и затъваме все повече,а управленците богатеят.
18
2
 
1
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 11 месеца
До Анонимен 6 Много уместен въпрос. Как се сети ? Браво.
17
1
 
5
 
! Отговори
Имигранти преди 11 месеца
Много имигранти работят като инженери и лекари. А шофьорите на камион стават богати. Ех някои не успяват...
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вижте с колко се стопи Япония или Южна Корея с липсата на корупция ... П.С. Корупцията никога не е имала нещо общо с демографията
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заради тоа от селото, ДКМС, БКП-БНА, СеСеСеРски вазпитаник.... задава TАпи въпроси!
14
5
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 11 месеца
Аха , ясно.. Последните 10 години , демек при Бойко. А преди това никой не бягаше.
13
4
 
17
 
! Отговори
Вин преди 11 месеца
Верно, не разбираш?! Сети се в коя посока гласуват да емигрират младите и каква ни е разликата с тях?! 33 години след инсценировката "начало на прехода", цялата икономическа и политическа власт е в ръцете на наследниците на ратаите, овчарите, голтаците, криминалите поставени на власт от съветската армия за 45 години! Хайде, пак питай "защо напускат младите" - ами, щото са млади и имат перспектива, а тук остават чакащите да гушнат букета!
12
8
 
6
 
! Отговори
Нане преди 11 месеца
Нема страшно... шФеците се плодят, кат зайци... какви умни лекари, физици, математици, ще излязат от тях... Какво светло бъдеще пред България начертаха юрохатлантиците краварски... ===)))
11
5
 
23
 
! Отговори
Защото преди 11 месеца
Ти и такива като тебе искате да направите България Русия.Корупция, връзкарство, и тотална липса на усещане за справедливост и ред.Всеки който има поне малко амбиция трябва да напусне България. Вас русофилите и комунистите не можем да ви победим, много сте и си копаете дъното с хъс. Успяхме да вкараме България в ЕУ, но за кратко...
10
5
 
26
 
! Отговори
Бен Ган преди 11 месеца
Заради *** като вас, г-н РадеФ. Защо бягат на запад? Вероятно защото им е писнало от Руска - псевдодемокрация!
9
6
 
21
 
! Отговори
Васил преди 11 месеца
Заради такива като теб
8
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Емигрират, защото искат да са доброволни роби на запада. Колко от емигриралите работят като лекари, инженери или други престижни професии? Нищожен процент имат нормална работа. Останалите подмиват старци, въртят геврека на таксите и тирове или са сезонни работници. Но само и само да са на запад, където да вършат черната работа на мързеливите западняци.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като сме почнали с въпросите, защо Черепа не е в ареста? И ще си отговорите що се топитам с такива темпове..
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Патреотите от ВМРО "насърчават" раждаемостта с изкуствено оплождане и програми по изкуствено осеменяване. И те пеят в един хор с тебе, въпреки че рейтингът им е 1%.
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпросът е КЪДЕ емигрират младите. Очевидно не в прекрасните русия и северна корея. Тогава защо радев дърпа България натам?
4
3
 
13
 
! Отговори
Zz преди 11 месеца
Питай тия за които няма закони. Питай тия които пият карат и убиват. Питай тия а 2 мозъчни гънки. Питай Бойко защо няма инвестиции
3
11
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Дрън, дрън.... Празнодумецът и руски мерзавец.
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
младите заминаха за Русия, защото там е хубаво! Запада е зле!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами а де...?? Ти можеш ли да кажеш защо? Искаш ние да ти казваме?!