Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
12
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
Що тогава децат на русофилите мигрират в загниващия запад, а не в русия?! Що такива като теб си натискате парцалите в ЕС, а не ходите във Воронеж?!?! Що бе копейчице нещастна?!? Що има милиони руснаци избягали на Запад, в Германия, Англия, Испания, САЩ и Канада, а няма милиони западняци мигрирали в тая толкова хубав държава путинистан?!?!
59
6
 
4
 
! Отговори
топ цитат от форума преди 1 година
Яжте стока без произход и после спестявайте ама спестеното отива за лекарства... купете си турска лимонадка, турска лютеничка евтинки са ръйш ли, софиянци като отидат на село им мирише на животни, те всичко разбират нали са умни и красиви и 34 години имат десен кмет нали са милионери всичките... яжте евтинкото примоцията гледайте, тва преди изхвърляне в боклюка е примоцийката яжтеее, злобейте против зърнопроизводителите после против лекарите, полицаите, така ви казват десните партии, ТРЕБЕ ЗЛОБАПрочети още на: https://dnes.bg/eu/2023/09/14/ungariia-se-sporazumiala-zabranata-za-vnos-na-
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убиват Тагарев. И естествено, пратили го в ада. Всеки ден обаче се молил на дяволите да го пуснат да види какво е станало с България и войната с Русия. Накрая, през 2050 г. склонили да го пуснат за един ден. Оказал се Тагарев на Лъвъв мост, видял бар, влязъл, поръчал и питал бармана:'Спечелихме ли?' - Разбира се!, отговорил бармана. 'А Черно море наше ли е?' - Да. А Варна и Бургас? - Много ясно. 'А София'? - Естествено! 'Супер, колко дължа?' - 150 рубли, отговорил бармана.
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо емигрират младите? Еми искат да чистят и да мият чинии на Запад :) Щото повечето заминаващи са с представата за богат живот навън, а това съвсем не е така. В Германия - много ограничения, в Англия - ужасна система на здравеопазване, в Скандинавието - особени порядки по отношение на децата, ге*йовете и живота като цяло и т.н. и т.н. В САЩ парите са издигнати в култ, на първо и най-важно място от всичко останало. Ем на който му харесва за няколко долара в повече, да отива като роб.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щот са предатели дори бг не знаят и не ги интересува :)))
55
7
 
8
 
! Отговори
Чендов преди 1 година
Основната причина е,че Радев е президент през тези 10години!
54
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, Румба, вече не емигрират толкова, а и няма да има къде да емигрира, ЕС се превръша в гето, а в Русия и Китай никой няма да ги пусне. България ще се стопи от ниската раждаемост, мизерия, болести, не от емиграция.
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягат защото все още е пълно с Руски шпиони като теб бре Радьо.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея си има посолство в София. Кой пък ви каза, че няма да ви издадат виза ако пожелаете. Просто никой не е отишъл да пробва.
51
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Аз лично емигрирах когато Решетников те назначи за президент!
50
3
 
2
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 1 година
Защо бягате бе абдaли ?!
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде емигрират другарю резидент?!!! Май НЕ в сибир, якутск и мацква!!!
48
17
 
7
 
! Отговори
Духайте супата бе преди 1 година
Русия е първа икономика в Европа и на пето място в света по БВП за покупателна способност на населението. Германия вече е втора в Европа след Русия, руснаците вече живеят по-висок стандарт от германците. Пред Русия са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Засега. А България гони 80то място - нeщаcници! Мизepна, презряна, умираща държавичка, депо за евтини пpocтитyтки и черноработници. България с всеки изминал ден се затрива и отива в нищото. Жалки палячовци и марионетки на задокеанските кукловоди.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Токмаков Токмаков, какво точно работиш за да печелиш 900 лева на месец? Защо не те взимат на работа в по-добре платена професия? Да не би да е защото не можеш да работиш нищо което да се търси на пазара на труда? В Библията ли е написано, че трябва да получаваш пари дори ако си безполезен?
46
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Емигрират, заради такива като теб румени, червени! Емигрираха по бай тошово време, емигрират и сега. Така ще бъде докато не изчистим България от проруски, червени предатели!!!
45
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато средната заплата стане 5000 лева с покупателна способност по сегашни цени тогава и ще стане възможно за хората да правят семейства и да раждат по много деца. Защото когато има достатъчно пари само мъжа да издържа семейството нещата изглеждат по друг начин. Сега с 1500 лева средна заплата какво може да направи обикновен човек? Абсолютно нищо. Те половината отиват само за сметките и за някакви елементарни неща. как ще гледаш 3 деца със 500 лева? Ай докато са малки може. Ама после....
43
4
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 1 година
Требе да ни дойде от некъде една промяна да смени комунизма с капитализам, да живееме богато като капиталисти да взимаме много пари и да се разхождаме в мола със щастливи лица, но вече 34 години не ни идва никаква промяна да смени комунизма.
42
1
 
10
 
! Отговори
Москвич 31 преди 1 година
Едни и сьщи приказки 10 години
41
1
 
16
 
! Отговори
Kopche преди 1 година
Ми докато се карате за кокала хората се спасяват. Ако не виждаш причините значи не ставаш за политик камо ли за Президент. Майка ми на 49 години за принуди да емигрира, защото и писна да и се гаврят с труда.