Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капитализма не работи в България. Тук трябва друга система. Комунистите бяха на прав път. Само трябваше някой реформи да се направят и да почнем да работим по китайски модел със западните държави а не само с бедните и със Русия. Но Живков късно се усети и вече нямаше време. Опозицията на предателите в БКП вече се беше надигнала вътре в партията и насила 1990г ни натресоха бандитски капитализъм пък те от партията окрадоха каквото можаха от старата икономика.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад една улица я оправят за 2 месеца и струва 10 милиона евро, и го прибавят към БВП като реализирана услуга, в Русия същото го правят за 1 седмица със 100 хиля евро разходи и се записват 100 хиляди в БВП на Русия.
78
3
 
4
 
! Отговори
просперитет преди 1 година
Влизам в София - хора оглеждат кофите за *** и току си вземат по нещо ... отивам на село, хора от София минават с коли и пак около кофите... отивам на софийската зеленчукова борса, търговците вдигнали цените на макс и ... изхвърлят стока скапана ама не я продават на нормална цена, цели камиони с дини леш, чушки, моркови стекове....ово е стандарт
77
6
 
6
 
! Отговори
Вероника преди 1 година
Радев, ти който си *** на Москва, всичките ти похвали се отнасят за демократичния, либерален и толерантен Западен свят.
76
4
 
11
 
! Отговори
родител преди 1 година
Младите бягат защото некадърните герберистки калинки са окупирали всички шефски места в територията , и мачкат наред, и за това младите не искат да чуят за България !!
75
1
 
6
 
! Отговори
Смъртност преди 1 година
bg.wikipedia . org/wiki/Списък_на_страните_по_коефициент_на_смъртност - България на 6то място, Северна Корея на 64 място, Франция на 65то място, Монако 67.
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията на запад направи Русия пета... Няма как БВП да не се изчислява според покупателната РЕАЛНОСТ. Скъпите цени на запад не дават покупка а разходи.
73
7
 
9
 
! Отговори
Баба ви преди 1 година
Как пък Радев ви е виновен за всичко. А че Шиши и Буци ви минават с 200 толкова години не ви прави впечатление. А тия вносните даже няма и да ги коментирам.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последните 30 години населението в гладуваща Северна Корея се увеличи от 10 милиона на 26 милиона.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕкспертПо БВП е първа, посочена от експертите в Световната банка на техния сайт. Аре чао! Ти си експерт в психодеснотоо село Софийска ливадка.
70
5
 
3
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Еми сега като сложи 2 пилона и посети всеки селски панаир ще ги върне резидентът.
69
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера един приятел се върна от Русия, и разправя, че в Русия на 10 километра извън Москва в населените места вече няма канализация и ползват външни тоалетни.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законите в Източна Европа са африкано-бананови що се отнася до социалната система. Иновациите нулеви. И никакви Венециански комисии не реагират срещу това, значи извода е, че нашите страни са суровинен неоколониален придатък и крепят социалните системи на западна Европа. Който не го разбира нека се вярва в опорките.
67
2
 
7
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Не е вярно, че Русия е първата икономика в Европа, вярното е, че Русия не е първата икономика в Европа.
66
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея произвежда сама автомобили, машини, ядрена енергетика, междуконтинентални балистични ракети, дори смартфони и таблети собствена марка. Северна Корея е световна икономическа и военна сила с която и САЩ са принудени да се съобразяват. А България е жалка васална държавичка която всеки подритва с презрение, българите навсякъде ги броят втора категория, депо за евтини черноработници и пpocтитутки.
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента хората бягат от теб рундьо....представител на Агресора и Убиеца кремъл
64
3
 
7
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
В България едва ли щяха да мислят за второ, още по малко за трето .... Повечето ми познати в България имат по едно дете. Повечето ми познати на Запад са с по 2-3 .... какво да говорим повече!
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Духайте супата бе Докога ще я въртите тази опорка за петото място в Света на русия? Това е общо БВП по ППС. Сравнението се прави когато го разделиш на глава от населението, а не когато сравняваш 140 милиона русия с 80 милиона Германия. В тази класация България е над Монако. Да не би да сме по-богати от Монако? Да не говорим, че извадим от сметката парите на най-богатите 1000 руснаци и най-богатите 1000 немци, цифрата за русия ще клекне, а за Германия не.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми що ниски заплати надути цени на жилищата скъп живот. Отговорът е много ***
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емиграцията не е проблем. Проблем е че не се раждат деца! Мъжете са безработни. Жените вече не искат да са майки. Искат да гледат кучета и котки че по лесно. Разбирам ги. Няма изход. Това да бачкаш за 1500лв е все едно си в трудов лагер. По добре да си стоиш в къщи да не се хабиш излишно щото с такава заплата семейство така или иначе не може да се подържа. Деца абсурд. Освен ако искаш да живее като римлянин.