Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна

Френският президент посрещна премиера Денков с воени почести
21 фев 2024 15:48, Елка Василева
168
Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, която показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража на българските власти от началото на конфликта да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българския премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряване на европейската среда на сигурност Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната ни сигурност и декарбонизацията", подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединавяне към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, предаде БНТ.

"Затова България вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на югоизточния фланг на НАТО", каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

"Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", посочи Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
8
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 6 месеца
мИкрон посрещна Денков със *** и сапунерка....
111
0
 
7
 
! Отговори
НЕНКУ преди 6 месеца
А потупахо ли го по рамото с думите КОНГРАДЖУЛЕШЪНЗС? Не. А погалиха ли го по главата? Не. Бойко е несравним и ако си беше на власт щеше да остави пари и за нас щото ще отмъкне някое кюлче на макарончо. Ана вие го оплюхте.
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъжно българите са имали по голямо достойнство дори през турско кво унижение къв срам днес
109
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да живее Франция, ние сме франкофони. Долу Путинова Русия.
108
3
 
14
 
! Отговори
Нане Вуте преди 6 месеца
Макрон поздрави българските власти за слушкането и свалените га.щ.и!!
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За Бг ни дума б а асс и и се де расите
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече съм приготвил бългаско и руско знаме за 3ти Март !
105
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Утре като се обърне политика , този от снимката , ще стане пръв русофил . Днес оня Манол си призна , че е русофил в сърцето си , ама за хатъра да депутатското място е демократ .
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички политици са национални предатели!
103
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Макарона забрави жълтите жилетки
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези които са в ЕС и не се върнат след като получат електронна призовка, им се отнема правото на консулски услуги, а без консулски услуги не могат да си продължат престоя.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Киев има пълното право да мобилизира своите граждани, намиращи се в чужбина, заяви директорът на службата на Върховния комисар на ООН за правата на бежанците в Европа Филип Леклер. "Украйна има пълното право да мобилизира населението си. Това се отнася и за бежанците на военна възраст, които са в чужбина. В този случай ще бъде отворен въпросът за техния статус и защита", каза той
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Европарламента депутати предлагат да депортират украинците от ЕС да се бият с агресора Путин който без никаква причина нападна мирна и демократична Украйна която процто си седеше мирни и нищо не правеше. Аз не съм чул други бежанци в ЕС да ги депортират да се бият в страните си където се води война, напротив - хранят ги. Що така бе, що така с украинците, да не би да са нещо втора категория хора украинците?
99
2
 
2
 
! Отговори
а Шенген бе? преди 6 месеца
А бе! А какво става с Шенген бе, приеха ли ви най-после в Шенген бе, я кажете тука бе! Българите защо не могат да пътуват свободно в ЕС, бе? Българите не могат да пътуват свободно в Гърция, България защо не може да търгува свободно с Гърция! Нали ЕС е съюз на свободно придвижване на хора и на стоки. Ама за българите не може - ха ха хааа - вижте се, бе, маимyни, как ви правят на маимyни, ха ха хаааа...
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Управляват ни меки китки. Няма ли мужици????
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A какво става с контаранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП на да са на власт и да бъдат втори както сега при нови избори ,защото излъгаха българския народ предимно по младите хора,и тичат по ЕС и сащ ,да хвърлят нашите пари за Украйна,след герба че бъдат втори ,разликата че ако има избори на възраждане им дават 17%а на ПП 20%минимална разлика която че стопи за нула време ,или на власт вероятно герба с възраждане ,не съм от тая партия но така излизат нещата ,ПП направиха невероятни грешки ,като например да се продава земята чужденци и смениха констуц
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как е застанал на трибунката , сякаш прави нещо важно !
94
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега ясно ли ви защо гилотината е измислена във Франция, а менделеевата таблица в Русия?.
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Австрия ни спира за Шенген, но купува руски газ за милиарди?! Това какво е? Кой е руският кавал в ЕС?! Отделно не са в НАТО!