Полша получава 137 млрд. евро от ЕС след старта на съдебната реформа

Достъпът до средствата ще даде тласък на инвестициите в икономиката
73
Полша получава 137 млрд. евро от ЕС след старта на съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондовете на ЕС, след като новото правителство на страната започна да прилага реформи, които според него ще възстановят независимостта на съдебната система, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Размразяването на средствата беше обещание на проевропейското коалиционно правителство на министър-председателя Доналд Туск. Достъпът до тях ще даде тласък на инвестициите в икономиката, засегната от последиците от войната в Украйна и от слабостта на големия търговски партньор Германия.

"Имам добри новини", заяви Фон дер Лайен на пресконференция във Варшава. "Следващата седмица колегиумът на комисарите ще обяви две решения за европейските фондове, които в момента са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпускането на 137 милиарда евро за Полша".

Полша ще получи достъп до близо 60 милиарда евро от фондовете, предназначени за възстановяването на страните след ковид пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Варшава ще може да се възползва и от около 76,5 милиарда евро от кохезионните фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

"Това са много пари, които ще използваме добре", каза Туск. Предишното правителство, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост", спореше дълги години с ЕС заради реформите, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата.

В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и заяви, че Полша трябва да изпълни ключови задачи по отношение на независимостта на съдебната си система, за да получи достъп до средствата отново.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Полша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой не е гласувал за Урсула от вас. НИКОЙ! Време е тази лудост да СПРЕ! България не ви ще Еврото и контрола. България иска свободна търговия и нищо повече, както бе обещано!
46
0
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 6 месеца
*** вещица
45
1
 
14
 
! Отговори
Anonymous преди 6 месеца
Урсула фон дер ***
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А за нас наградка няма ли? Вече 34 години провеждаме съдебни реформи и още го правим, па вие дори не забелязвате да ни подхвърлите някоя и друга европейска троха.
43
5
 
4
 
! Отговори
ПУТИНИСТ ШИЗОФРЕНИК преди 6 месеца
ЕС Е ЛОШО И НАТО СЪЩО!! САМО С ГЛУПОВАТИЯ ФАЛШИВ ПУТИН ТРЯБВА ДА Е БЪЛГАРИЯ ЩОТО ТОЙ Е ЗАВЪРШЕН ДЕБИЛОИЗРОД
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Канабиса го легализихара, да може Ханс да е надрусан и безопасен човек който няма връзка с реалността и не протестира на управлението в ЕС!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По последни данни в Германия фармацевтичната промишленост се е свила за миналата година с 12%, най-голямото химическо предприятие BASF (според различни аспекти на бизнеса) между 20 и 39% ,пълно затваряне на стъклопроизводството, масови уволнения в автомобилната индустрия, в банки, орязване на социалния сектор, редовни (поне 5 от началото на годината) лекарски стачки Но ;легализация на канабиса!!!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никакви пари няма да стигнат на Полша, която е решила да става голяма военна сила. Никакви! Интересите на американския слугинаж, който не е отскоро ( Поляците се гордеят със силното си лоби в САЩ) са в противоречите на интересите на работешите и полската държава като такава. По-възрастните помним стачиките в Гданск, в корабостроителниците. Къде са сега корабостроителниците? Например.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пуснете подробна информация какво става по полско-украинската граница!! Искате да заблуждавате населението за състоянието на ЕС, но няма полза. По-добре няма да става и е полезно народът да се настрои, а не пак "да е изненадан".
38
2
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 6 месеца
Пич, или там каквото си, върви в Германия! В Русия не знам да ни уважават. И там сме със свалени ***, а такива никой не ги уважава. И там ще ни е.бават. Мислиш ли, че с тоя материал в съда и прокуратурата някой ще ни приеме, като цивилизовани. Все пак ни управляват еднокнижници с огромно его и морал на царвула от Правец. А питал ли си се защо е така?
37
4
 
9
 
! Отговори
ЕС разпад преди 6 месеца
ЕС за пореден път се намесва в национални избори - след смяната на правителството и идването на власт на бившата брюкселска зелка решиха да разблокират еврофондовете. Съдебна реформа - приказки за нпо-щници.
36
2
 
9
 
! Отговори
--- преди 6 месеца
Това ми мирише на подкуп.Въпроса е за какво изнудват Полша и ѝ затварят устата в замяна на тия милиарди.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дъртата Урсула раздава парата :)))
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На огромен подкуп изглезжда. Дайте 100 милиарда и ще продадем страната си.
33
2
 
8
 
! Отговори
Урси как Я Прецакаха преди 6 месеца
Рюте ще става Шеф на НАТО!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще получим когато си оправим съдебната система.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Полша изобщо не е бедна страна! Да дадат парите на най-бедната страна в ЕС - нашта! Тук има бойкот на съдебната реформа и едва ли някога ще получим пари от Урсула...
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Легализация в Германия
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За България може и някога да са отпускани пари , но не са стигнали нито до хората , нито са направени строежи с тях .Така , че ние от ЕС не сме видели нишо хубаво . Държат ни на някакъв африкански стандарт , а сме член от 2007 *** година .За какво ни е всичко това ? Само ни унижават .Един чистач в германия взема 2000 евро , аз с какво съм по долу от него , не мога да държа метла ли ? Да отиваме пак към Русия , там поне ни уважават .
28
3
 
12
 
! Отговори
тъпомер преди 6 месеца
Обичам я тая фон на ***,превъзходна е,каква грация,лъже повече от всички,но и се удава,абе талант.