ЕК дава 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

Започва подготовката за прилагане на новите европейски правила за миграцията
4 мар 2024 13:00, Елка Василева
57
ЕК дава 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията. Предвижда се комисията да осигури за целта 85 милиона евро, се отбелязва в съобщението.

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната по външните граници на ЕС и двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и друго оборудване. Решението се основава на успешното прилагане от България и Румъния на проекти, свързани с ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти без основание за престой в ЕС, отбелязва ЕК.

С днешното решение започва подготовката за прилагане на новите европейски правила за миграцията. Решението отчита предстоящото от края на март влизане на България и Румъния в Шенген с въздушните и морските граници. Предвижда се двете държави да повишат полицейското сътрудничество. Комисията ще отчита изпълнението на поставените цели заедно с "Фронтекс", Агенцията на ЕС за убежището и Европол.

В съобщението се отбелязва, че през март миналата година ЕК предприе пилотни проекти с България и Румъния, а през октомври отчете осезаеми резултати. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този повод, че България и Румъния заслужават цялостно присъединяване към Шенген.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сглобката ще се НАГУШИ.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
бай Г не иска да е в ЕС! Не ни давайте пари!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма смисъл с тези смешни пари да спираме мигрантите, които са тръгнали към Австрия и Германия. Да им сварят по един чай на границата за подкрепа и това е, пращайте ги на акушерката.
5
0
 
7
 
! Отговори
Мата Хари преди 6 месеца
Чудесна новина ,но само за раглобката Киро-Шиши-Толупа.Ще има пак яко крадене на милиони Евро.Чекмеджета,шкафчета и гардероби.
4
2
 
3
 
! Отговори
"леки" жен преди 6 месеца
Стимули за " леките " девойки и " девойки " от български произход и " пета.лите " от всички континенти .
3
7
 
2
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 6 месеца
От ЕК да не се правят на интересни. Българите не искаме никаквощи пари,защото турците и евреите,които ни управляват ще ги откраднат.Българите искаме ЕК да ни прати около 3000 хиляди чисти етнически европейци военни,които да пазят границата,без обаче да имат право да живеят сред Българското население. ЕК няма обаче да направи това защото е управлявана от същичките турци,руснаци,украинци,евреи.
2
4
 
8
 
! Отговори
Гого преди 6 месеца
С тези пари нищо не може да се направи вече. Само задължения ще получим.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За какво са ни 85млн. Преди 35г нямаше нелегални имигранти. Никой не прекосяваше границата. Можем да решим проблемът за 500хил.лв. просто трябва да разрешим и изискваме от гранична полиция да стреля по нелегално прекосяващите границата. Давам 100% гаранция, че за 2 месеца броя преминаващи нелегално ще намалее с минимум 99%. Винаги ще има някой луд дето ще се пробва но повечето няма да рискуват тук а ще ходят я Гърция, я Италия