Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
5
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 3 месеца
Аз лично, на тия 22% от гань00вците, им пожелавам ПРАВ ИМ ПЪТ - да напускат ЕС и България - могат да отидат, примерно, на пyyytката си мaaйна! Няма да липсват на НИКОГО! България ще ЖИВНЕ от ОТРОВНАТА им СЛУЗЕСТА ПРЕГРЪДКА СЛЕД КАТО СЕ МАХНАТ!
181
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е все пак Сръбския консорциум Юнайтед груп е собственик на българската телевизия Нова ТВ със всичките и канали и българския телеком ВиваКом. Инвеститори в българската икономика са сърбите и то не малки.. А дори не са в ЕС.
180
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не думай. и къде ще ходят. В Турция Русия или индия.
179
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А и да не забравяме, че Сърбите преживяха и 2 войни, Американците ги бомбандираха... И пак са по-добре от нас.. Може би е така защото не са в ЕС.
178
7
 
5
 
! Отговори
До188 преди 3 месеца
Почакай още някоя година да затворят Китай с тоя протекционизъм който се развихрил,да поомаламощят още малко Русия и ще видиш на какво ще заприличат сърбите!
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На сърбите Тито не беше затворил границата! Още преди 1989, само в ГФР имаше над 3 милиона сърби!
176
5
 
6
 
! Отговори
До до 183 преди 3 месеца
Тези не са били във Варшавси договор и управлявани от комунисти!
175
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбите като гледам не са загинали без ЕС. Построиха повече магистрали от нас без помощ от ЕС. Имат повече фабрики и заводи от нас. Стандарта им на живот не е по нисък от нашия. И изобщо не им дреме за ЕС. В България, Хърватия и Гърция ходят само с лична карта.
174
3
 
13
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 месеца
Пр.остак"грамотен"колко пъти ни изпразниха джобовете през тоя период,същите тия за който редиш дитирамби,държаха ли всички на хляб и вода умишлено с аборигенски доходи?
173
12
 
3
 
! Отговори
До 183 преди 3 месеца
Ужас! Ще станем като Швейцарците, Англичаните или Норвежците!!! Изолирани!!
172
2
 
5
 
! Отговори
Ром от Лом преди 3 месеца
А без ЕС кой ще ни дава пари!!!
171
8
 
7
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 3 месеца
Никой ли не си дава сметка, че едно излизане от ЕС ще доведе до връщане на границите, паспортите, визите дори и за Германия? Разрешителни за работа, доказване, че няма немец кандидатствал за същата позиция, край на евтините полети, евтините пратки, свободното движение на хора, стоки, услуги и финанси. На Изток нещата отдавна не са същите, така че ще разочаровам жадуващите по времето на соца. Ще се окажем изолирани и в безтегловност. И не сме толкова богати като Англия, която закъса след брекзит!
170
3
 
4
 
! Отговори
До Христов преди 3 месеца
Не искаш ли да си евродепутат от Възраждане?
169
10
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
85% неграмотни и некадърни про'с'таци, гласуващи ЕС да им ДАВА МРЗ.
168
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 174 "За това всички нормално мислещи..." - и КОЙ те излъга, че точно ТИ си нормално мислещ, про'с'так неграмотен?!
167
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз ще пробвам по една година в РФ и КНДР, къде повече ще ми хареса!
166
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 167 "... но споменът да си купиш пералня,хладилник,телевизор и още куп други стоки с връзки..." - про'с'так неграмотен, от 1990 до 2007 година трябваха ли ти връзки да си купиш телевизор? То да си европеид трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си неграмотен про'с'так. Факт.
165
4
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 3 месеца
щото нищо хубаво не видяхме от тва да сме в тоя измислен съюз ! каквото и да погледнеш сме под него , доходи , цени ,,,, а на широко ни обясняваха как ше сме равни в тоя ЕС . да можеш да ходиш в гърция или германия без виза ли е сбъднатата мечта на българина ?! ако е това значи сме жалки !
164
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние излизаме, РСМ влиза. И всички взимаме македонски паспорти!
163
0
 
13
 
! Отговори
До174 преди 3 месеца
И какво ще ни донесе дясното,бизнес който в голямата си част разчита на държавни поръчки и на субсидии от ЕС не е дясна политика а чиста проба популизъм!