Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво лошо има да си пазарувам евтино от китайците. На времето и германците са ги прецакали така, но са оцелели. И с Китай ще е същото.
13
3
 
14
 
! Отговори
Руси преди 3 месеца
Супер сега да почва войната и запада на колене окончателно!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Другари европейци, спрете развитието на Африка и не позволявайте на Африка да произвежда нищо, не стройте електроцентрали. Опа, вие вече го правите. Китай се измъкна от нашата власт.
11
1
 
16
 
! Отговори
При Китай преди 3 месеца
нема Зелена Сделка - там отварят по 20 нови ЕлектроЦентрали на Въглища на Година! Тока е напрактика безплатен - съответно Индустрията - Процъфтява! Че то е Просто, ама не за НеБиНарен от Брюксел с 2 мозъчни Клетки, които при това Не Комуникират помежду си!!
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато всички каптали изтичаха към краварите беше добре, сега тръгнаха към Китай и нещо пазарната икономика вече е лоша.
9
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Кой ще им купи прескъпите французски каруци? Китайците и батериите правят и всичко останало. Не, че е кой знай колко хубаво и качествено, но като ти дадат и 4 годинки гаранция, рискуваш, кво да прайш. А Френчофците да си ядат на макарона макаронката. никой вече не ги иска. Цяла Африка ги изриттва като мръсни котета с помощта на руснаците. На ви сега 300 години колониално цоцане. Вече ви и колонизираха бившите ви колониални планктони. И всяка печччена печччка прави печук печук с бяла французойка
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
RIP 5-годишното китайче, което ми сглабя телефона
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не световната само прехвалената краварска икономика. Какво стана с пазарната икономика? Или тя е само, коато ни изнася?
6
10
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
В менюто на средностатистическия китаец всекидневно влизат плъхове,прилепи,маймуни,кучета,котки,змии,бръмбари,червеи и всякакви други гнусотии:):):)Всеки самда си прави изводите:):):)
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пазарна икономика свободна конкуренция, фалирате, защото сте неефективни и енергоемки. Затваряте заводите, както затворихте заводите на Източна Европа. Нас ни унищожихте, Китай не можете.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направиха милиарди от Китай чрез евтина работна ръка и евтини ресурси , след което продаваха телефон който струва 120$ 1200$ и сега стана беля!!!
3
24
 
4
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВЕДНАГА ВНОСА преди 3 месеца
НА КИТАЙСКИТЕ ПЛАСТМАСОВИ ИГРАЧКИ, КОИТО СА ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ПРИРОДАТА
2
4
 
35
 
! Отговори
На Капиталистите преди 3 месеца
Трябваше Едни К0мундета да им Покажат как се Прави Капитализъм и Какво е Търсене и Предлагане и Свободен Пазар!
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо купуваш евтино от китайците, после се оплакваш, че ти подбивали пазара. Ще се усетите, другари печелбари юдейковци.