Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Без ресурсите на Русия ЕС е обречен да влачи жалко съществуване. Със скъпи материали и ресурсти, със скъпа енергия не може нищо да произведе. Затова започнаха войната в Украйна, ако Русия не бъде разчленена на малки демократични държави които да доставят евтино газ, нефт, стомана, метали и всичко, с ЕС е свършено като място в което се живееше добре.
133
0
 
2
 
! Отговори
До150 преди 3 месеца
Само където тия варвари не идват с меч в ръка а с много акъл и свръх производство,например даден китайски мастодонт може да си позволи лукса да работи три-пет години с печалба -нула и след като затрие всички свои конкуренти почва да смъква и той по две три кожи от гърба на потребителите!
132
2
 
8
 
! Отговори
драмата е във преди 3 месеца
дедоларизацията. Китай участва в пазарите които не ползват долари и таковат таковата на американската "световна икономика"!
131
0
 
3
 
! Отговори
КокоБийч преди 3 месеца
Храната в САЩ може да бъде невероятно евтина. Зависи къде пазаруваш. Паунд свинско е 2/3 кинта. Пилешко пак толкова. Зеленчуците и плодовете-органик задължително, са скъпи, но не толкова скъпи. За седмица 200/300 кинта за храна на 3 членно отиват, но само в къщи готвене. Ако се яде навън джънк, тогава повече. С бюджет от 8/9к нормално 3 членно (Аз 6к жената 3к) си плаща наема или моргича и остават поне 2к след всички разходи. Проблема идва като си загубиш работата и тогава си в ъзъ!
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ония хем едно болтче не могат да произведат, справка войната в Укрия и невъзможността им да произвеждат достатъчно оръжия за украйна поради индустриална немощ и упадък. Хем искали мита д налагат на работилницата на света.
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялата драма е в охолството на западния свят. Когато една цивилизация стане свръх богата, самодоволна и затъне в охолство, идват варварите и я завладяват. Сега варварите са китайците, но след не повече от 50 години, и те ще затънат в охолство и ще угаснат. После ще изгреят тези от Африка. Явно, за да просперираш, трябва да си гладен и нахъсан.
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв е проблема? Световната икономика след като продава в пъти по-скъпо от реалните цени и се надуват допълнителни надценки от прекупвачи - да си свери часовника! Не може производителите да продават евтино, а прекупвачи нищоправещи да надуват балона на цените. Балонът ще се спука. Хората не падат трева. По интернет ще си купуват евтини от където искат.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе няма ли центаджиите да използват обичайната си опорка как западнякът имал Бентли и как съдирал по 10 кожи от гърба на клиента и как клиента трябва да получава евтини китайски стоки, или тази опорка се пази само за българския земеделец?
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хвани едните удаи другите само поредниците и търгашите са добре.
125
2
 
6
 
! Отговори
хюстън обади се! преди 3 месеца
До Анонимен: "Не може страна в която няма демокрация" - ха ти да не си бил до ядрото в реактора? такова облъване си получил! Що да не може? Очевидно се случва! Пък и кой е казал че в америка е демокрация?
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 140 И като въведат протекционизъм какво ще стане други ще ползват тези стоки, а западните никой извън запада няма да ги купува понеже са по-скъпи и със сигурност не с по-качествени.
123
1
 
4
 
! Отговори
ЕСССР преди 3 месеца
давайте другари, планова икономика, декарбонизация, ще дуами всичките заедно на перките и ще се молим на слънчо да напече соларките. на бугарите и без това им свършиа тористите и нема и бангладешци да им бачкат, дайте да опънем соларки на плажовете. и яко перки по муренциту. щом е в българия може. само малко място ще оставим в некой край да може нашите перки да боклучасаме там след някоя друга годинка и яко ядрени отпадъчета. Бугарищян СМЕТИЩЕ.
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западните олигополи са в цайтнот,ако не въведат огромна доза протекционизъм фалитите чукат на вратите им,ако наложат огромни мита на стоките произведени в Китай,собствените им поданици ще ги линчуват!
121
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ония дето работят за купичка ориз поне знаят, че един ден децата им ще живеят по-добре, а западналяците само деградират вместо деца гледат кучета и котки. Въобще западняцте отдавна са в морален фалит.
120
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може страна в която няма демокрация, в която не се провеждат избори, и в която няма политически партии, само и единствено една комунистическа партия която решава всчико, да има развита икономика и технологии. Просто така е устроен светът, Китай е бедна и изостанала страна и точка. Само човек заслепен от бруталната путинска пропаганда може да си помисли обратното.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми Путин и Зеленски заемат времето и парите на западняците, а Китай, яхнал ИИ, бързо наваксва в развитието.
118
2
 
7
 
! Отговори
ОЧЕВАДНО Е преди 3 месеца
Страните с ресурсите бият страните с печаниците!
117
1
 
4
 
! Отговори
отваряш алибаба преди 3 месеца
и сядаш! има такива неща дето ние и след 150 години няма да направим машините с които да направим машините със които да ги произведем!
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само където тия"индустриални държави"не са водещи вече в нищо,или може би са само водещи в производството на една зелена хартия!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е все едно е да си умствено изостанал и да караш другите да паднат на твоето ниско ниво за да можеш и ти да се видиш.