Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Аз редовно пазарувам от АлиЕкспрес. И съм доволен от качеството на продуктите (по-голямата част) предвид цената, на която ги купувам. Ако търся нещо, което е с изключително висока надеждност и примерно би ми зависила работата от това, може би няма да взема евтин продукт от Китай, но за всичко останало - вършат си перфектна работа.
153
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво се чудите? Бог създаде света за 6 дни. Всичко останало е произведено в Китай!
152
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То не може хем да си зеленебил и да оскъпяваш нарочно енергията и суровините и осле да мучиш, че искат да си при равни условия с другите.
151
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запада няма защита от алчността. Само закони или революции я оправят... По често 2рото. Така че ако САЩ не искар революция, ще трябва да се оправят с предизвикателствата на ИИ.
150
2
 
18
 
! Отговори
До 167 преди 3 месеца
Мани това, ама евромутрата ти казва "Няма да търгуваш с тази държава". И ако не се съгласиш ти изземва фирмичката. Абе....пазарна икономика ли? Лъжи за неграмотни.
149
2
 
11
 
! Отговори
Епа преди 3 месеца
Нали ИТ сте големи богаташи. Оти да го застрашава. Ние прастолюдието купуваме евтино китайско. А, вие огромните ИТ, купувате от скъпото. Ири и вие - "великите" ИТ не искате от скъпото, а от китаъското. Муа ха ха
148
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
оооо страх голям, голяма индустрия че ммого може ... сменайте си редовно памперсите
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демокрацията ИИ я насади на пачи яйца. Човешката алчност няма регулация и докато едни богатеят повечето ще обеднеят и това печатането на долари не може да го регулира. Трябват закони но не срещу ИИ, а срещу свръхпечалбите.
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В САЩ използват за работна ръка и затворници.В Китай Ако до обяд ти прочетът присъждат след обяд е изпълнена.Демократично и справедливо.Докато в САЩ може да ти прочетат присъждат днес но да я изпълнят след години.И за първи път,след ВСВ,в САЩ бе изпълнена смъртна присъдат в газова камера.Демокрация или Фашизъм.Преценете сами.0 4
145
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кво сега,Демокрация,пазарна икономика и неолиберален икономически ред имало само когато на теб(запада)ти е изгодно,почнат ли да те гърчат,веднага,санкции,мита и протекционизъм!Западното лицемерие е безгранично!
144
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представяте ли си? Въртите си успешен бизнес в невиждан бум и по едно време ида евроатлантическа мутра да те кара да вдигнеш цените щот мутрата е неккадърна.
143
1
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 3 месеца
Г7 е брикнат от БРИКС и е в ступор!
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ИИ фабриките ще генерират огромни свръхпечалби. При капитализъм, това означава елате хиляди трильонери и беднотия за всички останали. От там бунтове и революции. При комунизма е лесно - свръхпечалбите отиват в държавата да се разпределят най вече за оръжия и нови технологии.
141
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В САЩ имаш ли пари си имунизиран срещу влизане в затвора, може да те отепат, но в затвора няма да влезеш у Китай хванат ли те дирекно до стената, после следващия и той да крадне, ако му стиска.
140
1
 
3
 
! Отговори
Бирата преди 3 месеца
Китай ли?Брутен продукт колкото на САЩ.Средба заплата над 3000 щ.долара в градовете,където живее над 90% от населението.ВСелата стандарта е пет пъти по-нисък.Свободба пазарна икономика без държавна намеса.Политическата власт никога не е вълнувала особено азиатците.За Китай западната демокрация е опасна за целия свят,тъй като партиите и етносите биха я довели до разпад,но всеки от 28 основни етноса има ядрено оръжие и последствията при гражданска война ще са за целия свят.
139
2
 
8
 
! Отговори
кой държави? :) преди 3 месеца
"Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството" - то БРИКС е със Китай!, а със новите кандидат членове бие по пазарен дял, прозводствени мощности, икономически показатели и ресурси поне два пъти запада!
138
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали по соца искахме конкуренция-според търсенето. Ми хората търсят китайски стоки и те произвеждат. Кво, да не ли? Ще им забраните да си произвеждат? Само макдоналдс и маркови.иц дрешки. Па не става така, че хората им писна от прескъпи западни бо....лю
137
1
 
11
 
! Отговори
да преди 3 месеца
ето това е един от методите на новия световен ред! втория е липсата на суровини за западните икономики и сриването на военно промишления комплекс!....на колене ще пълзите и се молите на Русия и Китай!
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В днешно време, дори нормална българска болест няма. Всичко се прави в Китай!
135
2
 
15
 
! Отговори
долара си тръгва преди 3 месеца
това всъщност е проблема, не Китай.