Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията

Според разследващите това е руска кампания
4 юни 2024 12:42, Нели Христова
225
Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията
Снимка: Twitter

Френските следователи подозират, че руска кампания стои зад появата до Айфеловата кула на пет ковчега с надпис "Френските войници на Украйна".

Детективите казват, че заподозрените изглежда са свързани с банда, отговорна за вандализма на Мемориала на Холокоста в Париж миналия месец в операция, за която се твърди, че е вдъхновена от Русия.

С ФСБ, службата за държавна сигурност на Русия, за която се твърди, че е организирала появата на звездите на Давид по стените в Париж след атаката на Хамас срещу Израел през октомври, Стефан Сежурне, министър на външните работи, обвини Москва, че се стреми да дестабилизира и раздели Франция .

Последният инцидент стана в събота, когато микробус с българска регистрация беше видян да спира близо до Айфеловата кула. Двама мъже излязоха и поставиха пет ковчега на пътя. Те бяха покрити с френски знамена, носеха думите "френските войници на Украйна" и съдържаха торби с гипс с приблизително същото тегло като човешко тяло.

Шофьорът, който е български гражданин, е задържан. Той казал на детективите, че е пристигнал от България тази сутрин и са му били платени 120 евро за мисията.

Двамата му пътници, германец и украинец, бяха арестувани, след като полицията използва записи от камери за видеонаблюдение и проследяване на телефони, за да ги локализира на автогара Берси в Париж, където се готвеха да хванат автобус на Flixbus за Берлин. Те казаха, че на всеки от тях е било платено по 400 евро, за да участват в операцията с ковчега.

Кремъл е все по-яростен в критиките си към Франция, откакто президентът Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна. Говорител на Кремъл описа френската политика като "провокативна и разрушителна".

Според съобщенията заподозрените в случая с ковчега са признали, че са били в контакт с българин, който е един от тримата мъже, заподозрени в рисуването на 35 червени ръце върху Стената на праведните в Мемориала на Холокоста в Париж. В аферата с червените ръце тримата заподозрени също бяха арестувани на автогарата в Берси, докато чакаха друг автобус на Flixbus, но този път за Брюксел.

Длъжностни лица казаха, че атаката срещу Мемориала на Холокоста изглежда е опит за изостряне на напрежението във Франция. Политици от целия спектър първоначално приписаха вандализма на антисемитски групи, преди да отстъпят, когато Сежурне каза, че Русия е отговорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кой е тоз българин?! Защо не го хванат, а само приказки! Да е социална кьорава английска система - да я източиш, а то некви ковчези...
149
6
 
5
 
! Отговори
дааа преди 1 месец
Сигурно е някой Възрожденец, друг *** да го направи за толкова малко пари едва ли ще се намери. Може да Цомчо Плюещата Кобра
148
4
 
4
 
! Отговори
Аз казах преди 1 месец
На истинските ковчези пише 200,И се доставят в сибир,И са над 500 000
147
2
 
6
 
! Отговори
Да видим дали преди 1 месец
правилно съм разбрал. Ако е тръгнал от София, до Париж са ~2200 километра. Средна скорост на движение ако е 100км/ч, това прави около 22 часа шофиране, при среден разход 6 литра на 100км = 132 литра гориво, по 2 евро на литър (скромно) = 264 евро разход... и са му "платили" 120 евро... егати, как са е минал тоя :D
146
1
 
3
 
! Отговори
до 136 преди 1 месец
Това са полицаи с полицейско куче.
145
2
 
5
 
! Отговори
Бирата преди 1 месец
Изявление от Президента им има ли?
144
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на заформилите този много готин по западняшки пърформанс!!! Оригинален,точен и особено актуален в настоящия момент! Хората просто са изразили гражданската си позиция,нали това е демократична ценност?!
143
10
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
СЕГА У ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ, ДА ИМ ГИ ИЗКАРАТ ТИЯ ПАРИ ИЗ ГЗ...ХАХАХА....
142
4
 
24
 
! Отговори
демокрация преди 1 месец
това е арт инсталация и никой няма право да ги арестува -преди време бяха изложили тоалетна чиния изобразяваша България и никой не взве никъкви мерки защото това било "изкуство" .........
141
5
 
6
 
! Отговори
120 евро... преди 1 месец
Те за бензин не могат му стигнат, бе! :D
140
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте срещу Русия и да изгоним русоробите от България.
139
18
 
9
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Това са чебурашки от Възраждане.
138
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Курс България Франция за 120 евро? Не вярвам!
137
4
 
13
 
! Отговори
Цитатът: преди 1 месец
"Двамата му пътници, германец и УКРАИНЕЦ ..." И т.н... Ко прайм ся? Защо ние пращаме пари на украинците? За да стават агенти на Путин ли?
136
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане са навсякъде!
135
4
 
13
 
! Отговори
Зелю преди 1 месец
Алоу, французите ли са? Не можах да ви пратя истински, буса няма хладилник, Путин ни ги взе сичките! Пратете ми веднага бус с хладилник!
134
3
 
2
 
! Отговори
До 135 преди 1 месец
Знаем за теб
133
8
 
9
 
! Отговори
Питайте Фандукята преди 1 месец
ГЕРБ с колко е ощетил всеки български гражданин с това че е давала карти за безплатно паркиране по центъра на София!
132
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те пет ковчега не стигат! Останалите предполагам ще ги осигури френското правителство?
131
2
 
10
 
! Отговори
В никой случай преди 1 месец
това не може да е демократично изразяване на гражданска позиция? :D