Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой няма да ходи в Русия, ще направим България да се живее както в Русия. A жълтонасраните паветници да заминават да живеят в Юесей, Юкей или във факаното Ию, свят широк, да се махат, в България не са желани.
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "Ама хората имат право да живеят където си поискат уважаеми евроатлантици. Или да пътуват навсякъде." - тука не става дума кой къде има право да живее, аргумента е че на запад се живее по добре, и те казват - защо не ходиш тогава в Русия, защото българите само гледа да се намърдат там където се живее добре, и той да изкяри нещо от чуждото богатство, а тези евроатлантици не виждат че ги презират и не ти смятат дори за хора, но те с ръгат там на запад, при богатите.
192
0
 
2
 
! Отговори
До 193 преди 4 месеца
Да, така е! От Сталинград до Владивосток са 5-6000 км
191
4
 
4
 
! Отговори
Да знаете преди 4 месеца
Докато в тая държава има толкова много *** дето отричат успехите на комунизма и плюят по хората които построиха от нищо нещо тая държава никога няма да се оправи!
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименДо Анонимен До 1 МЛН. МЛАДИ Къде е тая работа. Къде са тия приемни изпити като има бройка и не може да влезнеш даже и с 4-5 примерно и постоянно ги режат местата. Къде са тия сайтове за работа като там са само менте. Разбирам сайт който се контролира от МВР но няма такъв къде се проверява фирмата дали наема адрес поща заплати и т.н Няма такива.
189
5
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 4 месеца
Преди 2 г бях в Хърватия. Топ са си с евро и без евро. Тая статия е пълен булшит! Поръчка на Рубльов
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама хората имат право да живеят където си поискат уважаеми евроатлантици. Или да пътуват навсякъде. Какви са тези укори къде бил сина на Нинова. Може да е заложник там знам ли, като гледам колко е човечен западния управляващ елит. Как се отнася към собствените си граждани при протести, то не са спрейове с лютиви газове, то не са арести, то не са водни оръдия... кипи една демонокрация не е дума. ама дълговата спирала е видна. Части от Париж изглеждат брутално мръсни.
187
4
 
5
 
! Отговори
Русия преди 4 месеца
Един от най "от най-скъпите" градове в света - Москва: Ток, вода, парно, стълбища, чистота и жега макс възлизат на 100 лв. на месец - за всичко, през всеки месец в годината, дори най-студените!!! Яйца 0,20ст/бр. Хляб 40-90ст. Българско сирене произв. в Сърбия/Русия-макс.6лв/кг; Картофи 40ст; Дюнер огромен много вкусен с подарък кока кола или кавото си пожелаеш - 3,50лв; Еднократно билетче до всяка точка в мегаполиса 95ст, (метрото лети на всеки 2мин до 1:30ч. след полунощ), всеки втори билет в течение на час 50 ст. Бензин 1,10лв/лт.
186
0
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 4 месеца
Напротив, туршия няма бъдеще и само прикриват в ква мизерия живеят. Вече и пари да имаш не можеш да си купиш Мерцедес, ако Путин или Медведев не са ти чичо! Карал китайски Москвич и ходиш на а почивка в Сочи. Рускините в Турция да ги ...ат чалматите
185
3
 
4
 
! Отговори
Cgffbj преди 4 месеца
Че хърватия що да живее зле!!!!! Нали приеха еврото и са топ !!! Гледам и не вярвам на ушите си
184
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунистите взеха на баба ми 6 козички, две кравички, едно теленце, 3 прасенца, 4 офчици, 16 кокошчици, една мандричка за млекце и я пратиха да работи в текезесето за 32 стотинки на ден.
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Москва е най-чистата и най-уредената европейска столица..." - Браво! И от теб очаквам скоро да хващаш самолета и да отиваш да живееш там. Да си жив и здрав дълги години да й се радваш на Москва. Кеф ти работа за много пари, кеф ти собствен бизнес за много пари, кеф ти образование, здравеопазване. Всичко е супер... Моля те отивай и се радвай на живота. Какво правиш в бедна европейска държава не разбирам...
182
1
 
3
 
! Отговори
До 186 преди 4 месеца
1935 г България е била много по-красива от 1955 г. Мерси от панел таун
181
4
 
2
 
! Отговори
До 174 преди 4 месеца
Я недей дрънка глупости! Комунистите построиха България с помощта на Русия. Преди 1944г България е била тотал щета! 2 загубени войни, съсипана държава, никаква индустрия, никаква инфраструктура, пълна мизерия по селата са си светили с газени лампи и свещи и орали с коне и волове. За баня и тоалетна само са чували! Дядо и баба навремето ми разказваха в каква мизерия е било. Ужас. Спят с овцете на горния етаж. Нямали са обувки! Лятото са ходили боси!
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западът заложи на Украйна много, най-важното - БЪДЕЩЕТО си. Накратко - Западът няма бъдеще, няма ресурс да има бъдеще. Няма човешки ресурс, няма материален ресурс (енергия, суровини), няма морален ресурс, няма интелектуален ресурс. Няма да е сгромолясване, както беше Хитлеровият райх, няма да е вълнуващо и феерично. Ще бъде досадно и дементно, непрекъснато ще заемат менторски пози: "Вий знайте ли кои сме ний" и ще издуват бузи. И ще ядат насекоми. И толкоз. Нямат нито кураж, нито акъл да направят нещо изненадващо позитивно в своя полза.
179
2
 
4
 
! Отговори
проверете преди 4 месеца
Такси за кандидатстване за обучение в БАН от 01.01.2024 г. 40-467 лв. на 1 изпит. ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ ОТ 01.01.2024 г. 900-9922лев. на 1 година
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Москва е най-чистата и най-уредената европейска столица, западните столици изглеждат като мpьсно гето в сравнение с Москва. Улиците са невероятно чисти, асфалтът е уникален, гумите издават такъв специфичен звук, както когато сцеплението е перфектно. Всяка уличка се чисти машинно, дори и в неделя сутрин, нито една дупка в междублоково пространство! Кофите за бyклук имат напечатан график кога се чистят, обикновено на два дни. Всеки вход си има градинка с цветя в отлично състояние,детски площадки и игрище. В парка да не говорим.
177
1
 
4
 
! Отговори
До 180 преди 4 месеца
Спиш и сънуваш. Рашка винаги е извън 10
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Москва с 1500 един от най-скъпият живот в света! За Норвегия не знам, ама там при същите цени поне вземат 3000-4000 от руснците
175
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руската икономика през 2023 г. стана номер едно в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.