Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 4 месеца
в Холандия е кошмарно да се живее! Данъците те пощят като кокошка, вали целогодишно и почти няма слънце, гледат те като *** като не си холандец, и тн. Турили са едно 100 км ограничение на магистралите за да си мислят че им е голяма държавата като пътуват между градовете
213
1
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Интересен показател е списъкът на страните по "паритет на покупателната способност на глава от населението", казано най-просто, това е сравнение на това, което могат хората да купят с отчитане на разликите в цените в разлините държави. По този показател (в Wikipedia) България е на 57-мо място, като преди нас на 55-то място е Русия.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен - при соца когато бяхме с Русия се живееше много по-добре, сега в ЕС и НАТО е направи мизерия живота в сравнение с тогава.
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Тя и Русия беше сила във футбола по едно време. Олег Саленко е имал точно толкова голове колкото Стойчков през 94'-та, но явно дават предпочитание за българина пред руснака. Във футбола също понякога има политика.
210
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"А като се разпадне ЕС къде ще ходите да проституирате и да миете чинии? Или ЕС няма да се разпадне?" - Е как къде, в Русия. Нали там е раят на Земята. Ти защо още не си отишъл там? Нали имат най-добрата покупателна способност в Европа? Какво правиш в бедния ЕС, а не заминаваш за богата Русия?
209
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българките които се прецакаха и създадоха семейства със младежи от запада, сега пукат от завист към тези които си създадоха тука семейства па не знам защо е това променяне на мирогледа.
208
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може и да нямаме футбол ама и ние и Русия бяхме четвърти в света, хърватите трети. А запада гледам германци и французи, па то всекакъв сбирщайн, гледам Швейцария ама то нито един швейцарец няма. Мисля, че техния футбол вече е по-зле от българския.
207
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кво сте произвеждали преди 1944 година, произвеждали сме репарациите на Фердинанд да плащаме кокаляците където му довлякоха , а откараните вагони с имане не се върнаха. И на Борис немския слугинаж сме произвеждали за да храним немските пълчища.
206
1
 
5
 
! Отговори
До 200 преди 4 месеца
Да, появили са се 2 тамвая в София, а в останалата част на страна са ходили в по черни пътища в кал и мизерия. Разглеждал съм хиляди стари снимки от преди времето Царска България. Пълна мизерия е било тогава. 90% от населението е живяло като в 18 век. Пати казвам хората не са имали бани и тоалетни нито ток и, нито телефон, нито нищо!
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 196много си надул цената на панелката, алчник такъв.
204
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западното бвп като се сравни с това на други страни, съотнесено към броя на населението и паритета на покупателната способност нещо не издържа конкуренцията. Западняци обиждат или се присмиват на нас българите че много сме работили. А те малко, ами тогава защо реват че стандарта им пада. Да се разработят. Стига палиха войни, ракетите не стават за ядене. Това се отнася и за руснаците за ракетите.
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Комунистите взеха Да ама баба ти не плаща данък на държавата и не внаса осигуровка.
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При Тодор Живков когат бяхме с Русия Народна Република България имаше население 9 милиона. По официални данни на ООН и ЦРУ България преди 89та беше на 26 място в света по качество на стандарта на живот, 6-то място по качество на здравеопазване, 2-ро място за образовение.
201
3
 
3
 
! Отговори
До 203 преди 4 месеца
Погледни националния отбор последните 20 г и плямпай глупости. Руснаците да не би да имат футбол. Пак се напълни с ватеняци форума
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На запад малките и средните фирми фалират и затварят, а високотехнологичните гиганти масово уволняват работниците си.
199
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
198
2
 
3
 
! Отговори
До 196 преди 4 месеца
Толкова хубави неща построиха комунизИте, че едвам за 2 г продадох панелка и си взех хубав апартамент в друг квартал!!! Да се редиш 5 г за лада, ай бегай от тука. Тя България от 20 г пак се управлява от комунисти. Тиквата да не е демократ с партийна книжка
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 190 Хървати кво ги фалиш. Виж че немат футбол и играят в чужбина в Реал Мадрит и др. Франция и Германия внасат арапе и африки.ю и станали халифате и човекоядни.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А като се разпадне ЕС къде ще ходите да проституирате и да миете чинии? Или ЕС няма да се разпадне?
195
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 174 "Я недей дрънка глупости! Комунистите построиха България с помощта на Русия. Преди 1944г България е била тотал щета!" Мдааа хахах ние дори самолети сме произвеждали преди 1944-а година, но сайтовете които четеш никога няма да ти споделят такива подробности. Дори има период преди Първата световна, по време на който сме една от уредените европейски държави. София е 3-тата столица в Европа, където са се появили трамваи. Знаеш ли откъде идва израза "изпаднал германец"? Провери...