Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Португалия, Испания и Гърция имаше военни диктатури пъти по- зле от комунизъм- с убийства и нула човешки права. Повечето от тези държави са богати, но никой не брои дълговете им, които са космически и по над 120% спрямо БВП. Изобщо този тип скандинавско- северни класации явно много кефят най- щастливите народи! Нека им се радват- белким спрат да оглавяват класацията за самоубийства...
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Има нещо гнило! "Ходил съм на запад в най богатите държави. Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Англия.....и всеки път си задавам един същ въпрос - От къде тия хора имат толкова много пари?" - това са бандитите на света, обрали са целия свят - Африка, Индия, Китай. Белгийците са рязали ръцете на децата които не си изпълняват нормата на плантациите в Конго, и са карали родителите да се снимат държейки отрязаната ръка не детето,. Нищо гнило няма тук, всичко е закономерно.
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Българин .. Кога ще спрете ислямизацията на Европа ?
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Семейство Гущерови си живеят в изобилие без да са си мръдна ли пръстта за това изобилие
150
4
 
8
 
! Отговори
глупости преди 4 месеца
На мен повече ми хареса като живях в Чехия от колкото в Нидерландия и Англия. А за Швеция моля ви, само в Малмьо 100 000 са само авганистанците.
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Доста е по-зле от бг в ЕС. Пълно с муслимани и човекоеди готови да се врежат с коли или ножове в христяне. Бг требва да бега от ЕС." - "Грамотен" човек размишлява над геополитически въпроси хахаха хахаха хахахахахахах Я дай някой акъл и за ядрената физика. Предполагам и там нещата ги разбираш супер много.
148
5
 
4
 
! Отговори
1 МЛН. МЛАДИ.... преди 4 месеца
,... НИТО УЧАТ , НИТО РАБОТЯТ В Бг!Най-добре си се живееше при бай Тошо , СПОКОЙСТВИЕ , РАБОТА ЗА ВСИЧКИ , ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БЕЗПЛАТНО , ОБРАЗОВАНИЕ СЪЩО / И СЕ ПРИЗНАВАШЕ В ЦЯЛ СВЯТ / , НЯМА МУТРИ , НЯМА ДАЛАВЕРАДЖИИ ! А сега , както ниучеха на времето че при капитализма : ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА Е ВЪЛК !Оказа се че е ВЯРНО , само се огледайте около ВАС ...
147
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Умните и кадърните живеят добре в България при ЕС и НАТО, само некадърните и неграмотните българи се оплакват.
146
2
 
6
 
! Отговори
Има нещо гнило! преди 4 месеца
Ходил съм на запад в най богатите държави. Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Англия.....и всеки път си задавам един същ въпрос - От къде тия хора имат толкова много пари? И как успяват всичко да го поддържат толкова добре? Инфраструктура, пътища сгради, паркове всичко се поддържа много добре. Обаче като се огледаш не можеш да разбереш къде работят тия хора. Фабрики не можеш да видиш почти никъде. Тук там има нещо. Не е като в Китай примерно където фабриките са огромни и навсякъде.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен До 147 до бг Той е с ИИ и не е нужно образование.
144
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно в Швеция едва ли е по-добре от колкото в Норвегия примерно, защото в Швеция има повече лиляви от Африка и Близкия Изток.
143
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доста е по-зле от бг в ЕС. Пълно с муслимани и човекоеди готови да се врежат с коли или ножове в христяне. Бг требва да бега от ЕС.
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Българин - Първото условие за това да живееш добре е да си грамотен. Ти за съжаление не го изпълняваш. Поработи върху себе си, а след това обвинявай управляващите за собствения си живот.
141
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Шепа индивиди си живеят добре и в България, за сметка на останалата маса българи!
140
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Voyah Chasing Light с пожизнена гаранция 30 датчика и сензори, автопилот и автопаркиране, видеозапис, два ел. мотора общо 510 конски сили, пробег 730км, ускорение до 100км/ч за 3.8 сек, пневматично окачване, регулиране на височината на клирънса. Максимална версия обурудване 60 хил долара, базова версия 322,900 yuan ($43 хил). Немски аналог от такава класа (Full-size luxury car E-segment 5th category of the European cars) Mercedes Benz EQE AMG 43 4MATIC, 2 години гаранция, (476 коня, ускорение 4.2 секунди, пробег на батерията 506км) - 150 хил долара за пълна комплектация.
139
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новият suv NIO ES8 отвява BMW и Mercedes обратно в училище да се учат да правят автомобили. На краш тест Euro NCAP набира повече сумарни точки от BMW X5, BMW iX и BMW серия 3. Изцяло алуминий. Максимална комплектация 84$ хил. 33 сензора, автопилот, автопаркиране, два елмотора 650 конски сили, 4.1 сек. до 100км/ч. Въздушно окачване с техлнолгия CDC, 6 лидара сканират постоянно неравности на пътя и се грижат за перфектен комфорт, регулиране височината на клирънса(12 - 21 см.). Фаровете с лидари и знаят как и кога да светят. Кожа напа навсякъде с масаж, вентилация и отопление.
138
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Виновни са управляващите защото не ни правят да живеем добре, от некъде са ни дошли некакви управляващи които не ни правят да живеем добре, а требе от некаде да ни дойдат некои други оправляващи да ни правят да живеем добре.
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай вече произвежда и МЕРЦЕДЕС , след като гиганта в ЕС --''МЕРЦЕДЕС'' напусна Германия /ЕС/ и се установо в Китай , същото направи и друг гигант ''БМВ'' , който пък се приземи в Индия !С една дума , ЕС не е в ''рецесия'' , налЕ!
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С тиквени семки и техните придовни слуги как да се живее?
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ХОколо тебе водят приличен живот, щото са експлоатирали около 90 процента от останалите хора. България е номер едно по неравенство. За теб и около теб е ясно. Обаче проблема е, че ти липсва чувство за солидарност. Ако стане война на народа няма да му пука за вас да ви защитава милионнете състояния. С кръвта си. Помислете за това.