Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 4 месеца
Все едно слугите от задния двор да отидат при господяря и да кажат - искаме да седнем на масатата тук при теб като равни, хайде да предоговорим условията. А другите слуги казват, сакън, сакън, не не нека си служим така, господаря може да ни изгони, и тогава оставаме на улицата - и верно ще останете на улицата, защото нищо не можете сами, кръгла нула сте без ЕС.
133
2
 
5
 
! Отговори
с обгрижвани муджехи преди 4 месеца
Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а бг с най много транзитни пришълци за прекрасните страни
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Аноним---133 Според СЗО , НАЙ-МНОГО СПИН има в Украйна !
131
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бедни сме защото САЩ ни грабят.
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре се живее в БЪЛГАРИЯ, но властта не го допуска за народа,а само за нея! В момента хората са на плажа,а в Белгия, Холандия и Германия е студ,бури и наводнения! Върви, та живей там..
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "Няма какво да плюем по запада, критикуваме алчността на запада, че не прави нищо за нашето равноправие като страна," - какво да направиш за равноправие на страната, като Костадинов от Вързраждане ли, ще предоговаряш - ха ха ха хаааа! Вас ви взеха за слуги, и никога няма да сте равноправни, и винаги ще ви презират и използват тази територия на Черно море която е толкова важна стратегически, и по скоро ще ви затрият, отколкото да станете равноправни.
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само за 2 години в България се ''разболяха'' от какво ли не , кравите , прасетата , птиците , овцете .... А пък баба Ана Петрова не допусна да и унищожат и ваксинират овцете , сега , до ден днешен НИТО СА БОЛНИ , НИТО СА УМРЕЛИ , ДАЖЕ ИМА И ОЩЕ 70 / СЕДЕМДЕСЕТ / АГНЕТА !!! Сега разбрахте ли че животните ни , НЕ СА БИЛИ ЗАРАЗЕНИ И БОЛНИ ???
127
4
 
6
 
! Отговори
Х преди 4 месеца
О, супер статия. Сега средностатистическия българин, който много обича да се жалва и да се самоопределя като роб, много ще се зарадва да разбере, че пак е най-нещастен и онеправдан. Хайде стига с тези статии, около мен всички водят доста приличен и добър начин на живот. Ако си утaйка и на луната да отидеш пак няма да живееш добре. Има достатъчно възможности за развитие в България!
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България живеят мъченици . Ако сме много добре най-черните африкански от инвазивната раса щяха дойдат в България.
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай вече прави най-добрите автомобили, отдавна задминаха немците.
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МНОГО ЛАЕШ ТУК, НО СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ ПОДВИЕШ ОПАШКА С ДРУГИТЕ ПУТИНИСТИ...
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите днес дори и руска лада или москвич не могат да си позволят, а 20 годишните западни таралясници които карат ги забранят. Ще има само електрички, а на тях животът им е 6-7 години и след това давай 100 хил лева за нова. И от 2027 г Еврокомисията въвежда нов въглероден данък на бензина, горивата ще скочат драстично. Но за какво ви е скъп бензин, като няма кола, електричките са толкова скъпи, че ще са достъпни за елита, а народа на колела и пеша. Важното сега е българите да свикват да се придвижват с колела.
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма какво да плюем по запада, критикуваме алчността на запада, че не прави нищо за нашето равноправие като страна, все ни баламосват, че ще се оправим, а ни обират с неравноправни икономически похвати. Ама обират всички граждани на България, без значение от сексуална ориентация, от етнос, наред обират.
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Връщането на исторически земи от Русия е неизбежно и не застрашава никого в света - Харков, Днепропетровск, Николаев, Одеса. Това са си руски вътрешни работи. Никой не вярва наистина, че победоносна Русия ще отиде да завладее Европа, особено тези, които го измислят. Но от какво се страхуват тогава? Защо ЕС игра ва банк и загуби всичко, съсипа икономиката си и вече е пред разпад заради някаква си Украйна?
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДРУГАРЮ, ПОКАЖИ МИ ДОКУМЕНТ, В КОЙТО ПИШЕ, ЧЕ СТЕ ИСКАЛИ ДА НИ ОСВОБОДИТЕ! УСПЕХ ТИ ПОЖЕЛАВАМ В ТЪРСЕНЕТО!
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западната капиталистическа система рухна още 80те години, но последните 30 години живее от развала на СССР, сега капитализма умира пред очите ни, и ако не се добере то Русия, със запада е свършено. А ако победи в Украйна, ще се обезпечи за дълго, и ще живее в просперитет и богатство, както живееха досега, и българите пак ще могат да ходят на гурбет на запад да слугуват и да пpocтитуират, да пращат пари на семействата в България.
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои от коментиращите по- долу явно са в делириум. Какво е хубаво на България, че половин България мие чинии в западна Европа за да свърже двата края, за това, че няма един здрав тротоар, за това, че пенсионерите живеят в адска мизерия, за това, че корупцията достига нечувани висоти. В България са щастливи само онези, които могат да крадат.
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бяхме 500 години роби , сега пък сме още ПО-РОБИ !Важното е че в Бг имаме , национален празник на ''НЕЗАВИСИМОСТТА'' ,... ама от кои сме били независими , не се знае !
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелената сделка не е зелена. Това е механизъм американците и другите да имат икономически предимства пред нас от ЕС. Нищо повече. Горите в Европа се изсичат страшно. И оттам са наводненията а не от друго. Хартиените чаши са пълни с пластмаса. Запалете една хартиена чаша и ще видите как вонии на пластмаса.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изчерпване на съвременния тип управление капитализма основан на първо място на получаването на печалби, заради които напълно се поощрява необузданото потребление на стоки и услуги, все по-ненужни за човешкия живот.