Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ ВЕ преди 4 месеца
НА НИНОВА СИНА Й НА УОЛСТРИЙТ, КОПЕЙКИН СИ ДЖАСА ВАКСИНИ И СИ ДЪРЖИ ПАРИТЕ В ЕВРО, ПЪК ТУКА ПЛЮВАЧИ ПО ЗАПАДА.
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ДА ПИТАМ ТОВАРИША СЛУЧАЙНО ЛИ НАЙ МНОГО НАШИ СТУДЕНТИ УЧАТ В ХОЛАНДИЯ? А В РУСИЯ КОЛКО УЧАТ, КАТО Е ТОЛКОЗ РАЙ? ДА НЕ ПИТАМ ЗА СЪРБИЯ...
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Благодаря ПП ГЕРБ за прекрасния,, живот,,
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Соросоидее, гледай си вашите народи от запада дето сте тор за арабската експанзия. Не обиждай българския народ в български сайт, макар и чуждопоклоннически и с продажба на журналистическата съвест.
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нито Китай, нито Русия, нито Индия, нито Африка, нито Южна Америка, нито САЩ участват в дeбилщината наречена Зелена сделка. A България по заповед на европедерастичните си господари спира ТЕЦовете и си унищожава енергетиката за да спасяват планетата от карбан имишаните - ами карайте колела, защото педерастичното ЕС им налага квоти за тецовете и тока става скъп непродаваем. България имаа всичко да си произвеждат ток и да бъде енергийно независима.
109
6
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Пълни глупости. Стига да не си човек, който не става за нищо съвсем добре се живее в България! В Париж да не би да е по-добре? Абсурд! В Нидерландия и Швеция със сигурност е по-добре, факт, но чак на дъното на класацията, ами не е вярно. В пъти по-добре е да се живее в България, вместо във Франция, Англия и подобни вече бананови републики. Да, факт е, че е по-добре да си чистач в Англия, вместо е БГ, но образованите и нормални хора живеят много добре и в България, и е Гърция. Стига глупости!
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
У нас, ни лева, ни еврата ще ни спасят, все ще сме си това. И при лева и при еврото, нашенецът все ще си е гявол. Та все тая.
107
2
 
2
 
! Отговори
проститутките от Рос преди 4 месеца
ААА, споко, нашите не могат да се вредят от руските...
106
1
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
До 102.браво много правилно го каза много по добре се живее в България сега от колкото преди по време руско
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Войната *** на вратите ни :Семейства напускат Берлин !!!!!!Пак ли ще има Източен и Западен Берлин , също и Западен и Източен Париж и Лондон ???
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
не е за хвалене ама си е факт. Българският народ е герой и мъченик. Благодарение на злите руснаци се освободихме, после добрите немци ни натресоха оня където го препогребаха тука за пари и келепир.
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тука един предател хвали Сърбия и обижда България!
102
2
 
4
 
! Отговори
А преди 4 месеца
Що така бе Миме? Нали като влязоха в еврозоната и щяха да цъфнат? Ей това и нас ни чака!
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам бедни ли са руснаците, ама западняците стават все по-бедни. И се чудат от кой партньор като нас какво да припечелят и какво да отмъкнат ако може на безценица.
100
3
 
3
 
! Отговори
до 97 преди 4 месеца
Това не е за "фалене" и за гордост, че сме издържали 500 години...
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България внася ток от Сърбия произведен от сръбски ТЕЦове с внесени български въглища. Българските ТЕЦове не могат да го произвебдат защото тогава ще плащат въглеродни емисии и ще стане много скъп и непродаваем, докато Сърбия не плаща въглеродни емисии.
98
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сърбия ce пpeвъpнa в мaгнит зa cвeтoвните гигaнти oт aвтoмoбилнaтa индycтpия. B cpъбcкия гpaд Чaчaк строи завод гepмaнcкaтa РWО Grоuр кoятo пpoизвeждa чacти и oбopyдвaнe зa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa за 89 милиoнa eвpo. Ще paбoтят нaд 500 дyши. Toвa e пopeднaтa мнoгoмилиoннa чyждecтpaннa инвecтиция oт cтpaнa нa кoмпaния, cвъpзaнa c aвтoмoбилнaтa индycтpия. Вcякa пeтa чyждecтpaннa инвecтиция в Cъpбия e в oблacттa нa мoбилнocттa. Cтpaнaтa cтaнa пoбeдитeл в peopгaнизиpaнeтo нa пpoизвoдcтвoтo в oблacттa нa мoбилнocттa в Eвpoпa, ocoбeнo кoгaтo cтaвa въпpoc зa eлeктpичecки автомобили.
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не чувам Шиши да се оплаква, живее се много добре в България
96
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От както сме в НАТО и ЕС, нещата в България вървят само нагоре. Лошото е, че бързо забравяме и приемаме днешния ни комфорт и свобода за даденост. Бързо забравихме как разстрелваха на границата при опит за бягство от концлагера НРБ а после и Жанвиденовата мизерия. Изобщо не ме интересува, че съм най-бедният от групата на най-богатите, щом живея хиляда пъти по-добре от вчера.
95
2
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
За всички русофили Русия е най добре за живеене,хайде на ръчичка и бегом към русията