След боя от десните Макрон обяви предсрочни избори на 30 юни

Не мога да се преструвам, че нищо не се е случило, заяви той
Обновена: 9 юни 2024 22:22 | 9 юни 2024 22:21, Нели Христова
117
След боя от десните Макрон обяви предсрочни избори на 30 юни
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска националното събрание и свиква предсрочни избори на 30 юни и 7 юли.

Френският президент каза, че не може да се преструва, че нищо не се е случило, че резултатът от изборите за ЕС не е добър за неговото правителство и че възходът на националистите е опасност за Франция и Европа.

Френският Национален сбор (НС) на Марин Льо Пен нанесе тежко поражение на центристкия алианс на Еманюел Макрон.

НС събра над два пъти повече гласове от алианса на държавния глава, сочат прогнозните резултати.

Листата на НС, водена от 28-годишния Жордан Бардела, събира между 32,3-33,0 % от гласовете в сравнение с 14,8-15,2 % за алианса на Макрон, воден от неговата партия „Ренесанс“.

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че французите са „изразили желание за промяна“ и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от НС на избори във Франция.

Единствената утеха за управляващата партия е, че успя да запази второто място пред социалистите, които излизат трети с 13-14% от гласовете.

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.

По-късно Макрон ще направи обръщение към Франция във връзка с резултатите, съобщиха от президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
12
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 4 седмици
Ти не си добре. Идвали про руски и евро скептични партии. Ако е така, те ще са първите да насочат дулото срещу кремълския плъх.Надяваме се точно това да стане.
87
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Глобалистко-либерастката идио*тия си заминава. Сега в Европа, а в края на годината и в САЩ.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ошамариха го бобо аббатство ствола накарона.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не случило се е е ,злоупотреби с доверието на народа си и сега показно ти го връща младши.Напълни ги с черни ,застраши начина им на чивот,вкара ги в пряка воина ,това отделно че си некрофил,че си неуравновесен,че загуби всичките си африкански колонии заради лоша управленска политика.Марш и никога повече да не те видя нищожество
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Направо ще го отнесат на 30 юни по олимпийски, ха ха. Ще бъде нещо историческо като олимпиадата в Берлин
83
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
До Анонимен84 до вчера плашеше за 20 лв с ядрен удар, днеска вещаеш победа. де да видиме на какво ше приличат крайните резултати. де да видиме, че тия класически руски цар/топ до момента до нищо продуктивно не са довели.
82
19
 
2
 
! Отговори
Блажени са наивните преди 4 седмици
Наивниците си мислят, че с падането на Макрон отпада пращането на войска в Украйна. Точно обратното. Разчиства се пътя за това.
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къде е Путин в тази игра? Цяла вечер не са го споменали, а неговоте хора из Европа спечелиха изборите. Руската заплаха, агентите, шпионите изчезнаха за един ден. Защо така, аналлизатори, журнализатори и експерти? Какво стана? Путин ни завладя и вие млъкнахте? Къде са Героите на вчерашния ден? Тагаренко, Паси и Плевнюлиев къде се скриха?
80
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Палачинката се обръща. Гледам изборните резултати в западна Европа и се забелязва, че западняците се събуждат и гласуват за партии, които са про руски и евро скептични. Очакват ни много интересни неща в ЕС и големи реформи. Естествено у нас както винаги промяната ще дойде последна, защото сме заспал народ и винаги е било така.
79
1
 
9
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 4 седмици
от друга страна ше е много яко, ако льо пен прецака сделките за самолетите и корабите, и американците намажат отново, щот "експанзионитична политика" цел свет ше лети на ф35, ние ше чекаме ф16, що сме се а`ла льопенили
78
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Тия трябваше да се оакат до уши за да почне да им идва малко акъл. Ама имат още дълъг път да изминат, ако успеят.
77
0
 
9
 
! Отговори
макрон преди 4 седмици
бийте ме, еввете ме, обичайте ме. аз бях лошо момче, наплескайте ме.
76
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
До Анонимен77 гладния реактор е левскар и тригерва на господин ефрейтор. какво точно очакваш, от "медиите" ?
75
0
 
18
 
! Отговори
Тече, всичко тече преди 4 седмици
Пуделите на Сорос в ЕС вече не са на мода. Хората очевидно не споделят евроатлантическите "ценности" и си личи.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-весело е как медиите обръщат веднага политиката. Не смеят да нападат тези, които до вчера наричаха русофили и агенти на Путин из Европа.
73
0
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 4 седмици
франсетата тепърва се цанят да продават мистрали и миражи на индия и турция, май с мощности за ремонт и производство. ако ще не льо пен да е начело на страната, а дьо фюнес, нищо нема да се промени
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво означава про руска партия? Да, Русия си има своите интереси и когато руските интереси съвпадат с българските много ясно, че ще подкрепям Русия. Когато американските интереси съвпадат с българските също ще подкрепям САЩ. Това не ме прави про руски или про американски, а про български. Само че в много отношения нашите интереси съвпадат с руските.
71
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
хитро, русняците избъзикаха евроизборите във франция, а за парламентарните - кво сабя покаже. еп е едно големо бфс, така че тая победа е чудесна, но мачът ше се решава на баража. и ако шумкарите на льо пен не слезнат на терена, некой ше пие една студена вода, а льо пен гру ше я направят на омле дю фромаж. от началото на войната при всяка партия шах уж дават на пу важна фигура, и му вземат партията под носа.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сети се този паля##чо кога да Праща войски преди избори. Айде сега с бабетката под ръка и марш от властта.
69
6
 
3
 
! Отговори
Чочо Попов преди 4 седмици
Друзя, десните франсета от ваште ли са, вие не бяхте ли лява резба?