Силни реколти на пшеница в България и Румъния, цените паднаха

Реколтата в Русия ще бъде с над 10% по-ниска заради студове, във Франция - дъждове
19 юни 2024 18:54, Анисия Иванова
37
Силни реколти на пшеница в България и Румъния, цените паднаха
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пшеницата от страните от Европейския съюз, граничещи с Черно море, се търгува по-евтино от суровината от конкурентите, тъй като високите реколти в региона помагат за понижаване на цените.

Основният продукт от държави, включително Румъния и България, е по-евтин, отколкото от големите производители Франция и Русия, според ценообразуването на UkrAgroConsult.

Прогнозите са, че реколтата в Русия ще бъде с повече от 10% по-ниска от първоначално предвидената поради студове, докато фермерите във Франция страдат от проливни дъждове. Междувременно Румъния очаква рекордна реколта от 10,5 милиона тона за 2024-2025 г.

Държавният купувач на Египет, General Authority for Supply Commodities, купи румънски и български товари в два търга през юни. „Един от най-конкурентните източници за износ в момента е Румъния, както показват последните покупки на GASC“, пишат анализаторите на Argus в бележка.

Черноморската пшеница от ЕС падна с 2,1% до 237,50 долара за тон във вторник, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Междувременно Румъния очаква рекордна реколта от 10,5 милиона тона за 2024-2025 г. 

"Един от най-конкурентните източници за износ в момента е Румъния, както показват последните покупки на GASC", пишат от своя страна анализаторите на Argus Media.

Междувременно износът на украинско зърно от януари до май тази година през румънското черноморско пристанище Констанца е намалял с 44% спрямо година по-рано до 3,5 млн. метрични тона, тъй като Киев все повече разчита на собствените си пристанища, посочиха за Ройтерс от пристанищната администрация.

Констанца остава най-големият алтернативен маршрут за износ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., но анализатори и наблюдатели казват, че тази година Киев може да превозва повече товари през собственото си пристанище Одеса.

През август 2023 г. Украйна създаде коридор за корабоплаване от собствените си пристанища, който включва западното крайбрежие на Черно море близо до Румъния и България, след като Русия се оттегли от сделката за безопасен износ на зърно, постигната с посредничеството на ООН.

"Заедно с нашите партньори успяхме да смекчим предизвикателствата и проблемите, които съществуваха в Черно море", каза украинският заместник-министър на икономиката Тарас Качка на форум по сигурността в румънската столица Букурещ в края на май.

"Сегашната система за навигация определено е по-добра, защото е освободена от посредничество и проверки. Темпото на движение се увеличава, можем да изпращаме големи плавателни съдове", каза още той.

Въпреки това Качка подчерта, че Румъния остава важен алтернативен маршрут за износ, особено през река Дунав.

Зърното пристига в Румъния по шосе, железопътен транспорт и шлеп през река Дунав, а коалиционното правителство на нашата съседка използва средства от Европейския съюз, за ​​да стимулира инвестициите в железопътния и речния транспорт.

Данните за пристанище Констанца, които не включват обемите, обработени през по-малките румънски дунавски пристанища и железопътния и автомобилния износ за южните европейски държави, показват, че 450 000 тона украинско зърно са напуснали пристанището през май.

В същото време общият износ на зърно през Констанца от януари до май е нараснал с 3,6% спрямо годината до 12,6 милиона тона.

Румъния е един от най-големите износители на зърно в ЕС. Пристанището на Констанца също така обработва пратки за съседите на държавата от ЕС, които нямат излаз на море, включително Сърбия, Унгария и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Русия
Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На диета сме уж. Набухнахме от набухватели мая и добавки. Като поници. От преработките в храните и химиите и от обездвижване не по наша вина. Иначе има доста прости хора пълни херхондета дълга тема.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Силните реколти ще увеличат ли % на пшеницата в хляба или ще го намалят?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 27. Определено си напълно изпрегнал с тоя лимец. Като само това плюскаш стана ли некъв нобелов лауреат, изобрети ли нещо невиждано и нечувано, превърна ли се в супергений, че докараш ли до 1000 години ?
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова пък из сухотиите на Централна Турция, пък и на много места из Мала Азия ще видите цели ниви. Там за лимеца има такова куплетче: Лимец, спелта, капладжа. Дай Аллах към манджата. Турчин бърза да оре по високо, в планината. и засява и си пее: капладжа. каплафжа. ... Турците паьят еднозърнестия лимец. Дали това е държавнаполитика или опит на отделни земеделци? Оооо сетих се. Понеже на Българските Ковбои - Селяни им отнеха ЗЕМИТЕ и сега има колхози - ТКЗС....
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако тръгнете на юг от Стара планина и Источнните Родопи ще разпознаете еднозърнестия лимец само като плевел. За жалост не ще го видите в нито една нива, не ще го срещнете да се превива под нито една гальовна длан. И тогава ще разберете защо народната епос се извращава от днешния поет ето в тази посока: Лимец, спелта, капладжа, Древно зърно е това - Дай му нива българска, хеле да е буренясала, ако ще - съвсем тревясала, челядта й - изфирясала, хваща се бетер трънак. Стой с кафето, гледай как!
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При толкова добрини, които "ЛИМЕЦЪТ" може да направи за стопанина си, народът няма как да не пее: Лимец, спелта, капладжа. Златно семе, златен звън. И гърнето със жълтици, И пендарите на жици. В нивите, но не навън. Ееее пее си народът, ама до там. Като пее Пенке ле и той не се чува.....
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като си хапваш хляб от лимец ..... тъй постепенно се оттърваш от главоболието, от безсънието, от хъркането.....
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От под езика, после пускаш това сърно във вода - ще повикаш зелените стръкове на пролетта и в най-върлата зима. И ще имаш на тарпезата си хляба, и плодовете, и зеленията от градината, че и уж незаменимите белтъчини на месото. С други думи: братене при житните - след вкореняване и покълването, от първото коляно над корена тръгват още няколко стебла, "братя"всико, което ти е нужно за храна. Но нахраниш ли се веднъж, можеш да си приготвиш и постеля, и завивака и въз главе от плевите на лимеца!
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но в хода на историята нелинейните уравнения са дошли късно, така че в древността техниката на извличане на това познание е била нематематическа: поставяш едно зърно под езика си и затваряш двете си очи, за да се отвори третото. Ще почувастваш и трепежа на атома, и камбаните на Вселената.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 22. Успокой се бе зомби.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все някой ден езотерици и физици ще трябва да братят, подобно на лимеца, но засега общото в тяхното разбиране за първопшеницата е много малко и е от областта на етиката: първата дива пшеница е хранител и учител на човека. Била е дадена, за да научи хората, че всичко, което им е нужно - и телесно, и душевно насищане, може да се побере в едно зърно. Каквото е в атома и в дивото житно зърно, такова е и във вселената и може да се изрази не само с думи, но и с нелинейни уравнения на Лимеца!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лимецът може да бъде вярната храна и на народи, които чувстват подкопана своята устойчивост. Цели групи от хора, загубили пътя, по който трябва да вървят, биха си помогнали, ако върнат лимеца на трапезата си, особено в неговата сурова форма..... Кажи ми с какво се храниш, за да ти кажа какво те очаква....
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 19. Залимецирал си се и ти...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 17. От десетки хиляди години телата на хората се чудят какво да го правят това пшеничено зърно и са оцелели и са се умножили до милиарди. Кажи за ориза че полвинта нагъват ориз дали се чудят телата им какво да го правят ?
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пациенти, оставени без надежда от своите лекари, напипват слепешком пътя към ремисията, ослепяваки се иа водата от варен лимец, която приемат заедно с питки от брашното на лимец!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 17. Щом си рекъл... На мен тялото ми от 50 години се чуди какво да прави защото нагъвам пшеничен хляб.
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ям пшеничен хляб. Ям само хляб от еднозърнест или двузърнест лимец. Зърната на пшеницата нямат вече нищо общо със зърната на еднозърнестия и двузърнестия лимец от които е произлязла. Като се храниш с хляб от пшеница, тялото се чуди, какво да го прави!Покълващи семена от лимец и днес подпомагат терапията на мисловно слаби, нерешителни деца, понякога прегърбени и неспособни да се измъкнат от необяснимата си интелектуална немощ....
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Гъчо 13. Ти за тях не се притеснявай. Запритеснявал се нашия вече...
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важното е русия да е зле, че да се затрият тия идеологически нефелници. Всичко лошо за русия е добре за света
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Благодарение на Главчев! Оказа се много кадърен!