Барселона с радикално решение: До 5 г. в града не трябва да има нито едно ваканционно жилище

Мярката трябва да реши проблемът с високите наеми и цените на апартаментите
23 юни 2024 18:45, Анисия Иванова
101
Барселона с радикално решение: До 5 г. в града не трябва да има нито едно ваканционно жилище
Снимка: Pixabay

Барселона иска до края на 2028 година да забрани даването под наем на ваканционни апартаменти. Така всички жилища, които сега се предоставят краткосрочно за целите на масовия туризъм, ще могат да се използват от жителите на града, обясни кметът Жауме Колбони.

"От 2029 година нататък в Барселона няма да има ваканционни жилища. Това ще ни позволи да извадим на пазара 10 000 апартамента за отдаване под наем или за продан. Това ще отговаря на строителството на 10 000 нови жилища", заяви Колбони, цитиран от АРД.

Рязък ръст в цените на имотите

Кметът посочи, че през последните десет години наемите в каталунската столица са се повишили с почти 70 процента, а цените на жилищата – с 40 на сто. Освен това към 6000 жилища се дават под наем незаконно. Поради това градската администрация се е почувствала принудена с декрет да наложи драстични мерки, за да гарантира достъпа до жилища на приемлива цена. Съществуващите в момента лицензи за предоставяне на жилища на туристи няма да бъдат подновени след изтичането им, съобщава "Дойче веле".

Градът вече от години не дава лицензи за нови ваканционни жилища. През 2016 година местното правителство разпореди затварянето на 9700 туристически жилища. Почти 3500 апартамента са започнали да се използват отново за живеене, а не за краткотраен туристически престой, твърдят властите.

„Не можем да допуснем повечето млади хора, които искат да напуснат домовете на родителите си, да са принудени да напуснат и Барселона“, казва кметът Колбони, който е представител на Социалистическата партия. Той не смята, че мярката ще разреши проблема с жилищата изведнъж. „Тези проблеми имат нужда от време. Но с мярката маркираме обрат.“

Опозицията и туристическият бранш отправят критики

Каталунското правителство прие през ноември закон за регулиране на туристическия сектор чрез ограничаване на раздаваните лицензи - той трябва да помогне на общините, които се намират в тежко положение. След оплакване от страна на консервативната Народна партия законът сега се проверява от Конституционния съд, обяснява АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от ЕС
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оха хотелиерите колко ще спечелят сега.
6
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това леко намирисва на вид национализация. Имаш имот, но не може да го ползваш, както искаш, и си принуден да го продадеш или дадеш под наем на загуба. Между другото за наемите имат друг закон, който прави проблема с цените. Скъпо е и трудно се намират жилища, защото социтата са прокарали при неплатени наем или сметки да не може да пипнеш наемателя и да плащаш сметките му. От там много не искат да отдават жилища, а други искат големи депозити, надуват наема да има буфер и т.н.
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това решение е взето след като са изгледали видеото с парапета на Киро и Лена.
4
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това трябва да стане в цяла Европа.
3
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютно съм за! Кратките наеми в жилищни сгради са една ужасна тенденция. Трябва да си има хотели както беше преди където няма жилища за да не се притесняват живущите с постоянна смяна на наемателите и да се чуди човек тоя сега наемател ли е или е някакъв крадец.
2
6
 
6
 
! Отговори
Лапачи преди 1 седмица
Мафия хората да си оставят парите. Прави са си от тяхна гледна точка защото имат много туристи. Дойде ли нещо от рода на корона пак ще реват обаче.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунизъм ... Време е, градът да стане изцяло частен, тогава!