Барселона с радикално решение: До 5 г. в града не трябва да има нито едно ваканционно жилище

Мярката трябва да реши проблемът с високите наеми и цените на апартаментите
23 юни 2024 18:45, Анисия Иванова
101
Барселона с радикално решение: До 5 г. в града не трябва да има нито едно ваканционно жилище
Снимка: Pixabay

Барселона иска до края на 2028 година да забрани даването под наем на ваканционни апартаменти. Така всички жилища, които сега се предоставят краткосрочно за целите на масовия туризъм, ще могат да се използват от жителите на града, обясни кметът Жауме Колбони.

"От 2029 година нататък в Барселона няма да има ваканционни жилища. Това ще ни позволи да извадим на пазара 10 000 апартамента за отдаване под наем или за продан. Това ще отговаря на строителството на 10 000 нови жилища", заяви Колбони, цитиран от АРД.

Рязък ръст в цените на имотите

Кметът посочи, че през последните десет години наемите в каталунската столица са се повишили с почти 70 процента, а цените на жилищата – с 40 на сто. Освен това към 6000 жилища се дават под наем незаконно. Поради това градската администрация се е почувствала принудена с декрет да наложи драстични мерки, за да гарантира достъпа до жилища на приемлива цена. Съществуващите в момента лицензи за предоставяне на жилища на туристи няма да бъдат подновени след изтичането им, съобщава "Дойче веле".

Градът вече от години не дава лицензи за нови ваканционни жилища. През 2016 година местното правителство разпореди затварянето на 9700 туристически жилища. Почти 3500 апартамента са започнали да се използват отново за живеене, а не за краткотраен туристически престой, твърдят властите.

„Не можем да допуснем повечето млади хора, които искат да напуснат домовете на родителите си, да са принудени да напуснат и Барселона“, казва кметът Колбони, който е представител на Социалистическата партия. Той не смята, че мярката ще разреши проблема с жилищата изведнъж. „Тези проблеми имат нужда от време. Но с мярката маркираме обрат.“

Опозицията и туристическият бранш отправят критики

Каталунското правителство прие през ноември закон за регулиране на туристическия сектор чрез ограничаване на раздаваните лицензи - той трябва да помогне на общините, които се намират в тежко положение. След оплакване от страна на консервативната Народна партия законът сега се проверява от Конституционния съд, обяснява АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от ЕС
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Панели Що да не сме в ЕССР?
26
3
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 1 седмица
Аз ли,бе? Хахахахахаха Мерси! Мерси! Искам статуетка. Хахахахаха
25
5
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 1 седмица
Анонимен всичките знаят в dnes.bg, че ти си царя на фалшивите новини Испания на първо място по собственост в цяла Западна Европа 76% от Хората имат жилища брато не живеят под наем брато както е Примерно в Германия и Австрия с 48% собственост Отвори си eurostat неграмотнико и виж
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е много непазарна мярка СССР да им наложи санкции.
23
2
 
20
 
! Отговори
До 21 преди 1 седмица
Съгласен съм с Вас. Вуйчо живее във Валенсия от 27 години. Той казва, че в Барселона вече е пълно с украинци. Преди десетина години ме заведе в Барселона за 3 дни да ми покаже Sagrada Familia и други забележителности, но тогава отседнахме в хотел. Не си спомням изобщо да е ставало дума за ваканционно жилище понеже имахме само 2 нощувки и по цял ден обикаляхме да разглеждам. Беше август и след 16 часа улиците бяха препълнени с хора. Нито жегата им пречи, нито скъпотията.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Барселона, чините ще ви се радват много.:))
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия там са радикални комунистически мазухисти!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ВАКАНЦИОТО НА БУДА В ТАЗИ КАТЕГОРИЯ ЛИ Е??!!!...
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 19 АирБНБ отдавна не е на много по-ниска цена от хотелите след всички такси и комисионни за сайта и не е изгоден за собствениците. Проблемът е, че дългосрочни наематели са още по-зле и собствениците нямат друга опция да си върнат инвестицията. Представи си да си дал 1000000 и да те натискат да взимаш по 1000 месечно и след 100г евентуално да се изплати при риск да те набутат да плащаш даже, че някой живее в жилището.
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 15 Че това искат, така е. Но искат да притиснат да се отдава под наем при лоши условия. Познат испанец има няколко жилища за под наем и сега се чуди как да се отърве от тях заради лудата идея да не може да пипнеш некоректни наематели и да трябва да им плащаш сметките. Явно идеята е да настаняват нелегалните емигранти и хората на социалки безплатно без официално обявяване на национализация. Отдаване за дългосрочен наем в момента там е свръхрисково начинание и затова и е бумът на аирбнб.
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боли ме шпека какво става с град Барселона и с ФК Барселона след като най-великият футболист в историята Лионел Меси го напусна.
16
5
 
27
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Абе не е баш така, както разправят от кметството в Барселона. Явно хотелиерското лоби е много силно и се е наложило. Я с подкупи, я с връзки по високите етажи на властта. Защото всеки турист иска да си е в собствен апартамент, нает от Airbnb за известно време с всякакви удобства, печка за готвене и т.н. и на многократно по-ниска цена от хотелите, където имаш само стая с легло. То малко като нашия Юбер. Появи се и бакшишите направиха революция, за да го махнат. И го махнаха
15
7
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
Защо се учудвате? Навсякъде в Европа комунистическите партии си вдигнаха резултата от изборите.
14
9
 
16
 
! Отговори
Йово преди 1 седмица
Подобни закони имаше в СССР и България до 1990 г. Затова взимаха на много имотните хора апартаментите и набутваха селяни с връзки от партията в апартаментите. Парадокса беше, че понякога набутваха по няколко семейства в един апартамент.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искат да ги притиснат да отдават жилищата под дългосрочен наем, което ще доведе до големи загуби на собствениците. Но тези хора няма да продадат жилищата. Те ще започнат да ги отдават под наем и това с нищо няма да подпомогне държавата. Данъците, които ще отчитат, ще са по-ниски. В Испания повечето хора живеят под наем.
12
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредната демократично комунистическа тъпотия
11
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ко-му-нис-ти-чески звучи всичко.:))
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Недоволните да се оплачат в Саграда Фамилия!
9
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е. Младежите напускат жилището на родителите си щом станат пълнолетни. Не като в България 60 годишни още живеят в жилището при родителите си, като с тях живеят и техните деца, внуци.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професята хазяин в Бареслона ще трябва да отчита новите реалности и да дава само дългострочни наеми.