ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС

Брюксел със съжаление, че политици отказват да използват „Северна“
25 юни 2024 15:08, Елка Василева
63
ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Македония трябва да промени Конституцията си, както обеща да направи, за да продължи по пътя си към ЕС.

Това каза говорител на Европейската комисия днес в отговор на журналистически въпрос, свързан с изявленията на новото правителство в Скопие, че няма намерение да променя Конституцията на страната, за да включи в нея и българите, предаде кореспондентът на БНТ.

Още по темата
Европейският съвет беше пределно ясен какво се очаква от Северна Македония и това очевидно е свързано и с конституционните промени, които Северна Македония обеща да осъществи, за да продължи по европейския си път, заяви говорителят на ЕК Ана Писонеро.

Брюксел също така изрази съжаление, че някои политици в Северна Македония отказват да използват конституционното име на страната Северна Македония. Това беше ясно договорено в Преспанското споразумение, което страните трябва да респектират и изпълняват, каза Писонеро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
19
 
! Отговори
До 37 преди 6 дни
Охлю, кажи ми защо вашия най-голем херой Гоце, де се е декларирал за българин, що не се е казвал Гоце Делчевски? А е бил Делчев. Отговори ми на този въпрос и после аз ще ти изредя репресирани от властта в СРЮ.
37
5
 
7
 
! Отговори
До До 34 преди 6 дни
Я виж как хубаво пишеш и разбираш майчиният език.
36
5
 
2
 
! Отговори
До Надица преди 6 дни
***, сестра ти и жена ти.
35
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 6 дни
Още да гласуват за Мицко. Те албанците не искат със Сърбия и Русия. Ще има война накрая.
34
11
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 6 дни
Од тие илиади репресирани за кои пишуваш , може ли да наброиш имина на барем некои.....
33
1
 
12
 
! Отговори
ИЗЛИЗА, ЧЕ: преди 6 дни
ЕС ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ, А РУСИЯ ЗАЩИТАВА РСМ!
32
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Македония е в ръцете на сърбите и сърбоманите, а идеологията е сърбокомунизъм! За 70г. репресираха всичко българско! И сега се вижда на мачовете хървати и албанци какво пеят и викат! А македонците още държат паметниците на комунистите от АСНОМ, които изпратиха в лагери десетки хиляди българи! Само се чудя защо не откраднаха някой герой от Сърбия! Ама не смеят!
31
14
 
12
 
! Отговори
Надица преди 6 дни
И защо да се променя конституцията, за да се хареса на тъпия ЕС, кой то е щависим от пендоса. Много е важно. Смятам, че за Македония е по-изгодно да стане член на БРИКС, отколкото като цяло да се стреми да влезе в задънения ЕС, за разлика от нашите бугарски братя.
30
0
 
10
 
! Отговори
Лъжедонец преди 6 дни
Ке мине ли? Еххх, не мина!
29
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 6 дни
Първо РСМ иска да влиза в ЕС и НАТО. Второ БВП сегашният БВП, *** и фалшивите инвалиди, ако не беше Европа нямаше да се плащат пенсии, нямаше и една квартална уличка да е асфалтирана да не говорим за това, че има агенции и министерства, които на 80% са на издръжка от ЕС. Моли се да не се откажат от нас , че ще си спомниш как се редуваше режим на тока с режим на водата.
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На 120.000 блгарски пасоши продадени во МК колку излегоа да ви гласаат на изборите. Зашто не кажаа ваште медии кога кажуваа и за ваши гласачки секции од Тунис или Парагваи.....
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До колега! Той е сърбин, който не е научил даже македонски бг език.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Оставете ги. Толкова са объркани че мислят че са имали фараон и са завладели персите. Трябва да минат поколения. Също като нас, ние не сме никакви прабългари нито волжки българи, винаги сме били траки.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен Както в Украйна ЕС приеха санции че Русия прави етническо прочистване. В украйна може а в РСМ не се признава етническо прочистване от НАТО Турция и Сърбия на бг.
24
1
 
14
 
! Отговори
колега! преди 6 дни
До Анонимен 21 Защо си къчиш езика да говори на този измислен, смешен език, въведен насила от Титовите стражари? Има си чист литературен български език. Има си и чист сръбски език. Не е нужно да говориш и пишеш на сръбско-български език. Насила са ви наложили български диалект с голям брой сръбски думи и заемки. И вие вече сте щастливи да говорите на българо-сръбски. Аз не знам някога Александър и Филип да са говорили на славянски езици. Как са си променили езика от гръцки на български?
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Прави са РСМ че не е северна а трябва друго име Вардарска бг.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
КОГАТО ПРИЗНАЯТ И ДОЙДАТ В ЛОНОТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ, НЯМА ДА ИМАТ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ДА ИЗПОЛЗВАТ МАКЕДОНИЯ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЯ!!!...
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен А до 1878 г. са само българи и турци. Това е което трябва да признаят РСМ. После се окупира от Сърбия и се прави геноцид и НАТО дължи репарации за убитите и окупацията.
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЕС ликвиидира бг и ще ликвидира и мк.
19
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
3.504 блгари , од кои 522 кажале дека блгарскиот иазик им е маичин во устав 2 милиона народ се услов да почнеме преговори ....каков критериум кои доагиа од држава за коиа ЕСЧП и Стеит Департментот со документи наведуваат дека постиано крши човекови права.