ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС

Брюксел със съжаление, че политици отказват да използват „Северна“
25 юни 2024 15:08, Елка Василева
63
ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Македония трябва да промени Конституцията си, както обеща да направи, за да продължи по пътя си към ЕС.

Това каза говорител на Европейската комисия днес в отговор на журналистически въпрос, свързан с изявленията на новото правителство в Скопие, че няма намерение да променя Конституцията на страната, за да включи в нея и българите, предаде кореспондентът на БНТ.

Още по темата
Европейският съвет беше пределно ясен какво се очаква от Северна Македония и това очевидно е свързано и с конституционните промени, които Северна Македония обеща да осъществи, за да продължи по европейския си път, заяви говорителят на ЕК Ана Писонеро.

Брюксел също така изрази съжаление, че някои политици в Северна Македония отказват да използват конституционното име на страната Северна Македония. Това беше ясно договорено в Преспанското споразумение, което страните трябва да респектират и изпълняват, каза Писонеро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На северняците им развалиха игричката. Нищо, да поседят още 10 години извън ЕС, тъкмо повече от тях ще се сетят, че са българи. Накрая, като не останат северномрънкедонци, ще останат само албанци там по чукарите. Проблема се разрешава сам от себе си.
17
4
 
9
 
! Отговори
Ненужна промяна! преди 6 дни
Безсмислено е титовите скопски сърбо-комунисти да променят конституцията си, защото веднага след края на Украинската война ЕС ще ни върне обратно изконната българска област Македония, която изневиделица автоматично ще се окаже в общността на народите от ЕС.
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Напълно прави са РСМ. Щом не искат няма да влезнат. Бг също губи от ЕС и НАТО.
15
3
 
3
 
! Отговори
изобщо не е така! преди 6 дни
До До НИЕ точно затова. Явно си много глупавв човек за да вярваш на всичко, което ти кажат. Едни политици казват на макетата за пред камерите, че няма да стане, а после насаме им обещават, че ще стане. Други западни политици пък направо им казват, че те са правите, а ние българите не сме. И направо ги пощряват да продължават с това поведение. Ама ти си вярвай на глупостите си!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен Албанете са завзели градовете и селата в РСМ и ще съсздават проблеми. По-добре е да не са в ЕС и се изнесат.
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нема ништо да правиме. ЕУ не е вее тоа што беше од пред 30 години.Сега е гнасотиа , каде трансджендеризам царува и не смее да биде критикуван, а некои ке си зема за право да ми коментира маичин иазик. Конечно како и секогаш вие сте на погрешната страна во историата. Да живее Кина , новиот владетел на Светот.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Все някога ще влезе в ЕС, ако не като Северна Македония, то поне като Източна Албания.
11
4
 
10
 
! Отговори
виждат го те, виждат преди 6 дни
До 32335445 Те северните макета виждат това много добре. Но ние всички тук не виждаме нещо друго. А именно двойната игра на някои западни политици, които през ден са в Скопие и обещават на макетата, че ще променят условията за влизане в ЕС и макетата ще влязат там без да направят никакви промени и отстъпки. Вестник Нова Македония всеки божи ден цитира изказвания на западни политици в този дух, поощряващи Северната да не прави никакви отстъпки и промени.
10
2
 
9
 
! Отговори
До НИЕ точно затова преди 6 дни
Мухахах от Европа им казват, че няма да стане ама *** ги разбира нещата повече...
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво значение има какви са. Защо се опитват да изтръгнат някакво признание насила. Няма ли да е очевидно че е било насила. И никой не е вече чист етнос. Всичко е смесица. Както съм 9% турчин 9% египтянин вече не ме интересува някаква националност, особено когато имаме държава разграден двор и се разхождат някакви къдрави тъмни мулетa наоколо. Все тая. Какво са се заяли не разбирам.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ххахах гнийте си в руските лапи северномакедонски мекерета.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защо да вписва българи в конструкцията, след като там всички са българи.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Албания по пътя за ЕС се отделя от Македония.Албания влиза в ЕС и рязко вдига стандарта на живот.Албанците които са 35-40 % от населението виждайки техните сънародници как живеят ще създадат такива проблеми на просръбските слуги че вписването на българите в конституцията ще бъде дребна подробност.Опастност от разпад на Македония това е реалния сценарий и не вярвам властимащите да не го виждат.Нещата са доста стряскащи за македонците но ние българите не сме им нито виновни нито дъвка.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако всеки път когато някакво правителство се смени искат да сменят преговорни рамки от ЕС няма да остане нищо. Северномакедонските лъжци предстои да се сблъскат с брюкселските бюрократи. В Брюксел са ги виждали всякакви - крайнолеви, крайнодесни, Брекзит политици и т.н., сега им предстои среща с част от югославските комунисти-лъжци.
4
17
 
2
 
! Отговори
НИЕ точно затова преди 6 дни
нямаме в момента правителство. Американците натискат, Северна Македония да влезе в ЕС без да е изпълнила условията и без да впише българите в конституцията си. За тази цел янките натискат ПП-ДБ да не подкрепя правителство на ГЕРБ, с надеждата, че едно служебно правителство или правителство на ПП-ДБ ще си затвори очите за македонския произвол. И няма да блокира влизането на Северната в ЕС. Макетата ще влязат в ЕС тарикатски без никакви отстъпки и промени от тяхна страна.
3
2
 
14
 
! Отговори
32335445 преди 6 дни
Не мога да разбера гражданите на РСМ. Не виждат ли, че няма как да стане това, което те искат? Подписали са договори и след това искат да не спазват. Това го прави Путин, ама путин им 5000 ядрени бойни глави и територия колкото 1000 македонии. Албанците с право биха попитали дали не е по-добре да живеят в една проевропейска албанска държава в ЕС.
2
3
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 6 дни
Мицкооооооо, Мицкоооо... в скоро време е пътуваш скрит в багажник за Белград като оня предишния руско-сръбски слуга.
1
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В македония няма българи, всичките са сърби.