След изборите във Франция: В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование

Реакции в Европа след изборите във Франция
8 юли 2024 08:38, Елка Василева
155
След изборите във Франция: В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование
Снимка: архив, БГНЕС

Леви политици и центристи в Европа изразиха удовлетворение от победата на изборите във Франция на "Нов народен фронт" - коалиция от леви и крайнолеви партии.

"В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование, в Киев - облекчение. Достатъчно, за да сме щастливи във Варшава", заяви вчера полският министър-председател Доналд Туск в "Екс".

Още по темата
"Най-лошото беше избегнато", заяви Нилс Шмид, външнополитически говорител на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц в Германия, където крайната десница също увеличи популярността си заради кризата с високите разходите за живот, предаде Ройтерс.

Партията на испанския премиер Педро Санчес поздрави левия алианс за победата, която "спира крайната десница да достигне до управлението".

Никос Андрулакис, ръководител на гръцката социалистическа партия ПАСОК, заяви, че френският народ е "издигнал стена срещу крайната десница, расизма и нетолерантността и е опазил вечните принципи на Френската република: "Свобода, равенство и братство".

Изборите оставиха френския парламент разделен между три големи групи - леви, центристи и крайнодесни - с различни платформи и без традиции в съвместната работа. Никоя от трите няма да разполага с мнозинство в Националното събрание.

Левицата иска да ограничи цените на основни стоки като горива и храни, да повиши минималната работна заплата и заплатите на работещите в публичния сектор в момент, когато бюджетният дефицит на Франция вече е 5,5 процента от БВП, което е повече, отколкото позволяват правилата на ЕС.

В този смисъл някои десни политици направиха мрачни прогнози след победата на левицата.

"Сбогом на европейските ограничения на дефицита! (Правителството) ще се срине за нула време. Бедната Франция! Тя може да се утеши с (Килиан) Мбапе", каза Клаудио Борги, сенатор от италианската дясна партия "Лига".

Андре Вентура, лидер на португалската крайнодясна партия ШЕГА, нарече резултата "катастрофа за икономиката, трагедия за имиграцията и лош за борбата с корупцията".

Лидерът на испанската крайнодясна партия "Вокс" използва френските избори, за да отправи нападка срещу опонентите си от дясната Народна партия. Той публикува в социалните мрежи скрийншот от медийно заглавие "Народната партия приветства победата на крайната левица във Франция" и коментира лаконично: "Нямат оправия".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До ъцз === В Мордор няма "крайнолеви", нито "крайнодесни". Няма и никакви демократи, либерали, консерватори или републиканци. Няма комунисти и декабристи. Няма и болшевики. Изобщо там е СРЕДНОВЕКОВИЕ с един цар и господар начело - ПYТЛAPAX АКБAP, да пребъде името му пред Алаха и Мохамед, както и на Кадиров, Аятолаха на Иран и на Ким Грух, неговите приятели
39
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер, значи сега Франция може да продължи с приемането на безбройните муслимски орди и черните мамби, които леко да прилягват на кълка и да чакат социал от работещите французи. Явно това, че градовете им са заприличали на африкански гета не ги притеснява и има още накъде да се влошават нещата.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон иска война сконсервативна Русия и издигна якобинците, буквално им подари властта като през 1792/3.
37
5
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 2 месеца
Ами те в Русия до обяд са крайно десни след обяд крайно леви нали така разправят тук просяците от Уколандията
36
3
 
2
 
! Отговори
Офицер Крабтри преди 2 месеца
Агент Льо Бигбен и и агент Хамелеон са разкрюти бритунски агенти под прикрютие.
35
4
 
3
 
! Отговори
до31 преди 2 месеца
А алиса в страната на чудесата кво казва, *** мордор а е малките деца да си лягат, че ще дойде баба яга, стига са ни разсейвали.
34
5
 
19
 
! Отговори
ъцз преди 2 месеца
интересно :D крайнодесните били много лоши и се радвате на победата на крайнолевите :D Това били лошо за Русия... че нали в Русия са комунисти и те са крайнолеви бе умници :D
33
6
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 2 месеца
Така им кажи на украинските копейки и ще гледат демокрация през един пробит долар имаше такъв филм някога
32
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредните фалшиви избори. Няма как на първи тур да печелиш, а на втори да губиш.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болшевиките спечелиха във Франция, скоро на франсетата май ще им се налага да вадят гилотината, и познайте на кой демократичен 6а6оеб главата ще се търкулне първа.
30
15
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Opkите от Мордор и нашенските пyтюнeaндерталци са в потрес :))) Пyтaka пак троши народната пара за западни партийки, негови проксита, но резултата е нулев :)))))))
29
6
 
15
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
Бедните хора! Те не знаят какво ги чака, затова са ентусиазирани. И ние някога бяхме ентусиазирани.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаха, копейките яко го нацепиха на центчетата, направо ги направиха сами да си говорят, хахахаха накараха демократичните кавали да се радват, че спечелили болшевишките кавали, хахахаха копеика цепи цента са работите, хахахаха.
27
5
 
3
 
! Отговори
4000 лева преди 2 месеца
Избори,които не са проведени под дулото на автомат не признавам.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Французите са така и на европейското, нищо не играят, а вървят напред.
25
6
 
6
 
! Отговори
Какво разбрахте преди 2 месеца
Еу печели, Путин Губи.
24
4
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 2 месеца
До Зорница ....самоубива се под диктата на краварите
23
6
 
9
 
! Отговори
az преди 2 месеца
ами избрали са си да ходят на война и да посрещат имигранти, няма как да стане по друг начин
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами пак са правили ала-бала или някой вярва,че на евроизборите ще загубиш на първия тур също,а сега изведнъж печелиш
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дърти корумпета и 60kлуци избрали францетата като гледам. И сега подобно на БГ там ще има правителство от рода на "сите 60kлуци заедно". Ако тия не довършат Франция, на следващите вече партията на Льопен ще ги бие всички като маче у дирек.