Гърция пресъхва, а това представлява риск за туризма й

Най-лошото тепърва предстои
10 юли 2024 12:08, Нели Христова
70
Гърция пресъхва, а това представлява риск за туризма й
Снимка: БГНЕС

Гърция се готви да приеме рекорден брой туристи, точно когато е изправена пред нова криза, свързана с времето.

В по-голямата част от страната е паднал малко или почти никакъв дъжд от месеци. Сега, когато островите се подготвят да приемат гости през летния сезон, напрежението върху водоснабдяването почти никога не е било толкова голямо, казаха служители, фермери и учени.

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал. Полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни напоителни кладенци, което е навредило на ценната реколта от картофи на острова.

По-на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения върху допълването на плувните басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят инсталация за обезсоляване, за да направят морската вода годна за пиене.

"Имаше силен недостиг на валежи в Средиземно море и особено на Наксос. Нашите резервоари са празни", каза кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на нейните древни места, девствени плажове и тюркоазени води.

Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, непостоянните валежи и горските пожари, застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Тази година се чувства особено напрегната. След най-топлата зима в историята горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено има сняг. Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на Европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за управление на извънредни ситуации на Коперник, каза, че след като ефектите от сушата станат видими, е твърде късно да се предприемат действия.

"Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, (вместо) да гледаме на превенцията и готовността", каза Торети, цитиран от Independent.

Недостигът на вода е сериозен в Наксос, планински остров с 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат по бреговете му през лятото.

Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубически метра използваема вода, една трета от нивото от миналата година и еквивалент на само няколко дузини олимпийски басейни.

Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще обработват морската вода, за да стане безопасна за пиене, и които според кмета Лианос трябва да покрият недостига в къщи, хотели и басейни.

Но фермерите няма да получат никаква пречистена вода и трябва да разчитат на кладенци, които са били замърсени от морска вода. Фермерите казаха, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда прочутите картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация според правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат наполовина тази година заради солената вода за напояване, каза той.

"Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не успяхме да предвидим, че изменението на климата ще почука и на нашите врати", каза той, докато шепа работници събираха картофи наблизо.

Страните от Средиземноморието, включително Испания и Италия, също търсят начини да подсигурят водните си запаси чрез обезсоляване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от 34 Пуберчето ми наби минус защото го е яд че не е бил роден тогава за да изпита радостта от победата над Германия. Нали така ве, пъпчив пубер?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иои - марш ***!
36
2
 
4
 
! Отговори
Тц-Тц-Тц преди 1 месец
Мааалиии...ше ми изсъйнат маслините?! Ко *** ям...?
35
2
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
във Вода - Газят, Жадни - Одят!
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно Преди 30 години на 10 юли 1994-та година излизат на четвъртфинала в САЩ България и Германия. Аз бях 14 годишен и запален по футбола, мaйка ми, баща ми и брат ми изобщо пък не се интересуваха от футбол, но на този ден седнахме в хола цялото семейство и загледахме. И са ми се запечатали думите на коментатора Борис Касабов: "Великолепно изпълнение на Христо Стоичков и това е 1:1. Ето че и Бодо Илгнер бе принуден да капитулира. Топка за Лечков и гооооол гоооол...." Беше взривяващо! Крещяхме!
33
7
 
18
 
! Отговори
Иои преди 1 месец
Българинът от родолюбец и патриот, издържал векове изтезания благодарение на любовта си към родното, беше превърнат под руско влияние в чуждопоклоник. Десетилетия ни внушаваха величието на рашъните, така се възпитаха поколения, които се срамуват, че са българи.
32
2
 
11
 
! Отговори
555 преди 1 месец
Пише се "по на юг", а не "по-на юг".
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Византия ще стане пустиня по-скоро от днешна България, но това хич не е добре и за нас, защото сме следващите." - Супер е, защото при нас е все суша, така че кво да муй ...
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризмът, който е почти на 95% по крайбрежията? И днес е 2024-а. Добиването на питейна вода от солена не е проблем, нито е толкова скъпо начинание.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както Путин като чуе НАТО, така и Вие по Българското Черноморие треперете като чуете Гърция, Турция, Испания...
28
9
 
24
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
Криза с времето? Вие сте си изпили мозъците. В момента съм в Атина. Криза няма :) Гърция е пълна с туристи и никой не измисля плаш кампании освен тъ пите БГ медии! И не, няма да си дам парите в БГ. Както и близо 2 000 000 български туристи. Хак да вие! Въпреки плаш-кампанията! Догодина Италия. По-догодина Испания и Португалия. Между временно всяка година планирам и посещение във Франция. Не и в България. Оставям ви бачкерите да ви плащат :)
27
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРЕСЪХВАТ ВИ ПОРТФЕЙЛНИТЕ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО, ВСЕКИ ЛЕТЕН ДЕН МОРИТЕ ГЪРЦИЯ
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аууу, Аууу туристите ще издоят водата в Бяло Море, Средиземно Море и водата от Атлантическия океан, която се влива в Средиземно Море и накрая и Атлантическия Океан ще пресъхне и Черно Море! Аууу! Ауууу! Аууу Вий Вълка! Жаден за жълтици, да си купи питейна изворна вода от Планите! Идва Трети Потоп! Аууу, Ауууу, Ауууу, жаден вий Вълка - къде е Мома Гергана с Менци от Планината да ми донесе Водичка и Мляко от oвцeтe, дето блeят и кoзите на Бай Вълчо? Бай Вълчо, имам гости от Павликени! Сухо, Сухо!
25
2
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Ббб Вие ходили ли сте в Египет и други места на юг? Там където не минава Нил е пясък и камъни до където погледът стига. Византия ще стане пустиня по-скоро от днешна България, но това хич не е добре и за нас, защото сме следващите. Мирослав Найденов - министър на земеделието при Бойко върна помпи, кранове и тръби за напояване в Добруджа за вторични суровини. Сега там от 5 години три са без реколта. Там и в някои южни райони става пустиня.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не вярвах,но по принцип се оказа,че Гърция има повече вода от България.Проверен факт е.По някои острови може и да няма достатъчно,но по принцип имат повече вода от нас.
23
9
 
2
 
! Отговори
Калин Стоянов ГЕРБ преди 1 месец
Пресъхва от фашизъм... вижте какво правим ние по българските затвори!! Изтезания, насилие... и аз си карам като шеф и хич не ми дреме! Така е и в Гърция.
22
4
 
12
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
То и в Египет и по на юг има туризъм..
21
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много злобно и завистливо българското племе
20
5
 
25
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Хахахахаха - "Гърция пресъхва" .... хахахахахахаа. Оххх, шегаджии.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аааа, а сега де, 70 % вода на земята, валежи като из ведро, навсякъде наводнения, градушки, вместо в язовирите, водата е изпусната в морета и океани ли. Е нема вода, пестете, не я ползвайте, плащайте я като злато, нищо че е дар божий, за да живее всичко живо нормално/хора, животни, растения/.