ЕС иска паспортните проверки по границите да са само с машина

Очаква се системата да влезе в сила през ноември
3 сеп 2024 19:50, Инна Ангелова
16
ЕС иска паспортните проверки по границите да са само с машина
Снимка: Pixabay

От октомври се предвижда ръчните паспортни проверки при влизане от държава извън Шенгенското споразумение в страна от ЕС да отпаднат и да се използват само проверки чрез машини. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси. Той уточни, че в следващите дни се очаква държавите от ЕС да потвърдят готовността си за въвеждането на новата система, а след това ще бъде определена дата за преминаване към напълно машинни паспортни гранични проверки.

Според говорителят, от ЕК се стремят новата система да влезе в сила от 10 ноември. Системата предвижда свързване на различните бази данни. Милиони посетители в Европа ще пътуват по-бързо и лесно. С влизането в действие на тази система паспортите повече няма да се проверяват ръчно, това ще ускори движението на опашките и електронните проверки, допълни той.

Отбелява се още, че от следващата пролет се предвижда да заработи системата за предварително заявяване на пътуване до ЕС от гражданите на над 60 страни по света, за които не се изисква виза при краткосрочен престой. Издадените от тази система одобрения ще важат за три години или до изтичането на валидността на паспорта, чийто номер е посочен при тяхното заявяване.

При автоматизираните гранични проверки пътниците използват машини, които разчитат данните в биометричните им паспорти и ги сравняват с лицето и отпечатъците на преминаващия. В някои държави от ЕС е възможно и преминаването на тези проверки с лични карти с вграден чип. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 11 Машините отдавна ги имаме- скенери на паспорти свързани с МВР плюс камери по пътя и на самото КПП, дето ти записват номера на колата. Целта е записване на ВСЕКИ МИНАЛ ГРАНИЦАТА В ДОСИЕТО МУ- проверката значи сканиране на документа плюс запис в системите. Вместо свобода връщат ограниченията. На връщане от Гърция тази година заради проверка на всички чаках над 3 часа да вляза. На излизане с "ръчна проверка" минах за 10 минути, защото е да погледнат само, но така не влиза в досието.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, тия нормални ли са? Реално на границата с ЕС се проверяват ръчно не повече от 1-2 на 100 коли. Задръстванията с Гърция това лято бяха, щото някой умник беше наредил на машина да проверяват всички лични карти и вместо да погледнат и да ти махнат се чакаше. Вярно, политиците явно искат всеки да бъде маркиран кога е ходил някъде, ама задръстванията ще са само по-големи. На всичкото отгоре от години има камери на 1км още от КПП, дето снимат всеки номер и им дават аларма при нужда да проверят.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А чиповете на Мъскесо че ги искат ли.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не бе! Това означава само, че трябва да си закупим машини, то се знае, техни, ще ни кажат по-точно кой ги продава после. Парите, трябва да заделим вероятно към някой фонд сигурност срещу Русия. Ама имаме въпрос. Граничарите ще мяхаме ли? Всеки сам да се проверява /регистрира/ няма ли да е по-удобно за някои?
10
1
 
4
 
! Отговори
Зелен сертификат преди 1 седмица
Сега на границите Робокопи ли ще има или терминатори?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това с машините е с друга цел ще сканират лицото ви в датабасе
8
5
 
1
 
! Отговори
Тъпи копейки преди 1 седмица
В статията пише за държави извън Шенгенското споразумение, клоаки като пPocия, Мали и Нигер! Сега вместо служител на паспортната проверка ще има скенер. Тия нашите *** само ретини, лаборатории и свободно предвиждане разбраха... Ми аз не искам в цивилизацията свободно да се придвижват разни камилари и чepнилkи!
7
2
 
8
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
След личните карти да ни сложат и по един чип отзад,че ако я изгубим да се дупим и пред банковите служители
6
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
ХА ХА ХА ХА ЕЙСЯ РАДЕВ ВЕЧЕ ЩЕ ИСКА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС И НАТО, КЪК ТЪЙ САМО МАШИНИ.....КОЙ ЧЕ НОСИ КЕШУ???? КОЙ???МАШИНАТА Е САМО ЗА ИЗБОРИТЕ ДА ВИ ЛЪЖЕ ПАК РАДЕВ. ЩЕ МУ ВИКАМ РАДЕВ ИСТИНАТА...ХА ХА ХАОЙ ИСТИНА.....ХА ХАХА
5
3
 
9
 
! Отговори
нормален преди 1 седмица
ЕС иска и да ни направи гей държава но ние не искаме
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А нали беше свободно предвижването? Що ще сканирате хората като престъпниците Това с машините е с друга цел. Като ни открадне някоя лаборатория данните кой ще е виновен?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ауууу! Като по филмите, бре! Ще се влиза със сканиране на ретината. А нали беше свободно приближаването? Подигравате ли се с нас, бе? Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали щеше да се пътува без проверки бе, циркаджии?
1
2
 
17
 
! Отговори
Черна нинджа преди 1 седмица
А черните нинджи от Саудитска Арабия как точно ще си показват лицата на камерите?